ceturtdiena, 2011. gada 19. maijs

Par latviešu valodu

Lasot visās iespējamās mēdiju vietās, klausoties un skatoties ziņu raidījumus, kaitina tas agresīvais "uzbrauciens" un uzsvars uz to, ka sveštautiešiem Latvijā ir jāzina latviešu valoda. Un manī viešas dusmas uz visu šo ažiotāžu.
Tam, ka visiem še dzīvojošiem šī valoda ir jāzina - tas nu ir fakts. Bet latviešu valodu jau jāzina ne tikai sveštautiešiem. Arī pašiem latviešiem. Tas, ka latviešu bāleliņi un tautumeitas paši savu dzimto valodu kropļo ar svešvārdiem, situācijās, kad ir analogs vārds latviešu valodā; jaunatne publiskās vietās dzimtās valsts valodas vietā lieto angļu/vācu/krievu/kādu tur vēl svešvalodu - tas nav tas labākais piemērs cittautiešiem.
Tā pat arī ar pašu zemītes vēstures zināšanu. Tie cittautieši, kas kārtojuši naturalizācijas eksāmenu - viennozīmīgi zina šīs zemes vēsturi reizēm pat ļoti labāk par tiem bļāvējiem - "īstenajiem latviešiem". Jo bez vēstures zināšanas nevarēs naturalizēties. Tad jājautā - kā drīkst dzīvot savā tēvzemē latvietis, kas nezina tēvzemes vēsturi?
Man, latvietei, kauns par saviem šaurpieres un zemkultūras tautiešiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru