piektdiena, 2017. gada 11. augusts

Šis laiks

"Pa zaķi" es sabiedriskajā transportā jau nebraukāju vairāk kā pusotru gadu. Ir nokārtota invaliditāte, kas ļauj bez maksas braukāt pa visu Latviju. Toties es pērku un pirkšu (cik ilgi vien tas būs iespējams) kontrabandas cigaretes. Pīpētājam ar vairāk kā 30 gadu stāžu ir grūti atmest smēķēšanu tikai tāpēc, ka veikalos cenas kožas. 
Ja veikalā lētākās cigaretes maksā 3 eiro, tad kontrabandas variantā par šo naudu var dabūt 2as paciņas. Starpība jūtama. Un es neesmu vienīgā, kas pērk šo kontrabandas preci, jo tā sanāk lētāk.
Kamēr netiks sabalansētas algas, pensijas ar Eiropas mēroga preču cenām, cilvēki meklēs un pirks kontrabanda preci, jo tā sanāks lētāk. Eiropas mēroga cenu neatbilstība Latvijas pirktspējai ir milzonīga. 
Mēs te nesen parēķinājām, ka pat ar 500 eiro algu knapi pietiek sakarīgai dzīvošanai. Kā tad lai iztiek tie, kas saņem daudz mazāk? vai mūsu valsts tiešām ir tik nabadzīga banānu republika, ka nevar nodrošināt pienācīgu dzīvošanu šeit esošajiem un spēj tikai vaimanāt par tiem, ka aizbrauc uz citām zemēm normālu algu pelnīt un palīdzēt šeit palikušajiem radiniekiem?
90tajos, kad bruka Padomju Savienība, bija citas cerības un cita pasaules uztvere.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru