piektdiena, 2018. gada 9. februāris

Mūsējie un darbs ārzemēs

Par mūsu līdzpilsoņu milzīgo daudzumu ārzemēs jau izklidzināts visos mēdijos. Un arī par to, kāpēc pēc neatkarības atgūšanas viņi dodas un dodas uz ārzemēm strādāt. 
Visi ši iemesli sen jau zināmi un aprunāti daudz un dikti. Kā arī tas, ka pēdējā laikā medijos parādās valstsvīru idejas, programmas šo cilvēku atgriešanai Latvijā. Jo visi saprot, ka šobrīd sāk iestāties katastrofa, kas saucas - naudas trūkums valstī. 
Tiesa, esmu dzirdējusi, ka ir kaut kāda sistēma, pēc kuras ārzemēs oficiāli strādājošo Latvijas iedzīvotāju samaksātie nodokļi nonāks Latvijas kasē. Bet tiešām, esmu tikai dzirdējusi, ka kaut kas tāds ir, konkrēti nezinu neko. Varbūt kāds zinošāks mācēs šo izskaidrot.
Un tas, ka palikušie spiesti brīžiem strādāt vairākās vietās praktiski bez atpūtas un retām brīvdienām arī ir jau sen zināms fakts. Tik tāda sajūta, ka tas nevienu neuztrauc. 
Un arī īsti neezmu dzirdējusi, lasījusi par programmām, kas ļautu tādu cilvēku kategoriju kā ubagus un bomžus integrēt sabiedrībā. Bomži vispār ir īpaša kategorija. Cilvēki bez mājām, bez jumta virs galvas. Tik ar to kas mugurā un dažu vēl nepieciešamu lietu maisā līdzi. Tiesa, ir naktspatversmes, bet - tajās vietas ir tik cik ir, visus nakšņotgribētājus tāpat neuzņems. Un ko pa dienu? Tā nu viņi pa dienu klumburē pa pilsētu ar saviem maisiem, apskranduši, nemazgājušies un nereti iereibuši. 
Neesmu dzirdējusi par šīs cilvēku kategorijas integrēšanas iespējām. Daudzi no viņiem ir pajauni, darbspējīgā vecumā. Te derētu mizīgs sociālais darbs.
Tiesa, bomžu problēma laikam jau pastāv visās lielas pilsētās visā pasaulē un nav vienotas koncepcijas, ko darīt ar šo problēmu.
Kā ideja varbūt - mūsu laukos darbīgajās zemnieku saimniecībās pierūkst darba roku, lai paceltu darba ražīgumu, kvantitāti un kvalitāti. Varbūt daļa bomžu būtu priecīgi atrast tur darbu un pajumti. Tik kādam vajadzētu sakoordinēt šo ideju.

6 komentāri:

  1. Lūdzu neraksti muļķības, ja nav ko teikt!
    Pirmkārt, Tavu pensiju maksā šeit strādājošie cilvēki, kuri saņem legālus ienākumus, kurus Tu pēc tam nokurini kontrobandas cīgās. Reāli es ar saviem nodokļiem atbalstu krievu mafijas kontrobandas biznesu. Paldies Tev!

    Otrkārt - nevar integrēt cilvēkus, kuri to paši nevēlas. Vai esi kādreiz runājusi ar bomžiem? esi kādreiz piedāvājusi palīdzību, ēdienu, pajumti? Ja būtu runājusi, tad šādas integrācijas muļķības noteikti nerakstītu. Latvijā visapkārt visi sūdzas par darba spēka trūkumu, bet cilvēkiem ir vienkāršāk bomžot nekā iespringt uz darbu.

    AtbildētDzēst
  2. Pirmkārt - tev ir absolūta taisnība. Par manu pensiju un kontrabandu. Tikai te diemžēl ir runga ar diviem galiem. Tā pensija ir niecīgi maza elementārajam minimumam - komunālajiem, pārtikai, apģērbam. Diemžēl pagaidām neizdodas atmest smēķēšanu tik viegli, kā aliņus un no tā izriet, ka legālās cigaretes es nepavelku. Kaut arī pēdējs mēnešos esmu ievērojusi, ka sāku kurīt mazāk un paciņa pietiek ilgākam laikam. Izskatās, ka cigaretes pamazām atmet mani.
    Otrkārt - ir nācies saskarties ar cilvēkiem, kuri bomžo. Un ne jau visi ir nošņurkuši deģenerāti. Ir arī tādi sastapti, kuri būtu pateicīgi par sociālo palīdzību darba un dzīvesvietas jautājumā. Lai var iesākt un startēt normālai socializēšanās procedūrai. Pati savulaik esmu stāvējusi rindā pie krišnaītiem pēc bezmaksas putras, un tad ir dzirdēti dažādi pastāsti un tml. tagad sen jau vairs nestāvu šajā rindā, nav vajadzības, kaut kas ir sakustējies pozitīvā virzienā manā dzīvē, zinu, ka arī daudziem citiem tajā rindā stāvošajiem kas pozitīvi nokārtojies. Esmu pateicīga šai pieredzei un pieredzes apmaiņai šajā rindā.

    AtbildētDzēst
  3. tā jau nav, ir tur visādas palīdzības pieejamas. ja tiešām grib.
    bet nu - lielai daļai vairs nav spēka - ne fiziski, ne garīgi. pat daudz motivētāki cilvēki netiek galā, kur nu vēl šie.

    AtbildētDzēst
  4. Ko tad lai es saku ar savām invaliditātes kapeikām? kaut kā kuļos, katu arī reizēm spārni nolaižas un velkas pa zemi. cenšos un mēģinu dzīvot.

    AtbildētDzēst
  5. katrs saka savu.
    alkohols ir depresants un vispār viltīga padarīšana. kas mani vienmēr izbrīna - kur viņi tam dabū naudu...

    AtbildētDzēst
  6. Vispār man tas arī izbrīna. Jo liela daļa no viņiem ne ubago, ne pudeles lasa, lai jel kādu naudiņu dabūtu....
    Kaut arī esmu sastapusi arī tādus omžikus, kuri runā par iespējamiem vasaras darbiem, bet tie ir mazākumā.

    AtbildētDzēst