piektdiena, 2018. gada 10. augusts

Laulības institūts

Laikam jau tas bums iesākās ar manu paaudzi, vai paaudzi pirms. 
Kādreiz, ja precējās, tad uz mūžu un tā tālāk. Šķiršanās bija kaut kas negodam līdzīgs. Un arī pati procedūra varēja ievilkties gadiem, kur rezultāts vēl nebija īsti paredzams. 
Tomēr arī joprojām baznīcas laulība skaitās uz mūžu noslēgta, bet ir pieņemti kaut kādi lojālāki principi, kas atļauj baznīcā noslēgtu laulību atzīt par spēkā neesošu. To dzirdēju pasen, laikam televīzijā pie māsas mītējoties.
Vismaz manā uztverē ģimenes nodibināšana ir pārdomāts projekts ilgam laika periodam "līdz nāve mūs šķirs". Man šis teiciens sanāca ar otro laulību, kad tobrīd neārstējams fakts aizrāva mūžībā vīru.
Tagad liela daļa precas un šķiras uz nebēdu, par atbildību un tamlīdzīgām lietām nedomājot. Labi, ja laulībā nav dzimuši bērni, kuriem tomēr augšanas procesā ir vajadzīgi abi vecāki. Un arī vēlāk. 
Nezinu kāpēc, bet daudzi mūsdienu vīrieši uzskata, ka bērnu māte un mīļotā sieviete ir divas dažādas personas.Nav godīguma pret abām.
Daudzi jauc iemīlēšanos, aizraušanos ar mīlestību, kura tikai gadiem ritot nostiprina attiecības un visu pārējo. Daudzas laulības pajūk pie pirmajām grūtībām, kuras varētu un vajadzētu kopīgi atrisināt. It kā šķiršanās būtu vieglākais risinājums. Bet problēmas jau paliek un tās nereti tiek ievilktas nākošajās attiecībās, kuras atkal izjūk nerisinātu problēmu rezultātā.
Labi, nerunāšu par savu pieredzi šajā jautājumā. Svētā nekad neesmu bijusi, bet laulību esmu mēģinājusi saturēt un noturēt visādi. Bet, nu sanāca kā sanāca ar visām attiecībām.
Gribētos jaunajiem pateikt - pirms radiet bērnus un precaties, līdz galam izdomājiet - vai tas cilvēks, ar kuru patlaban esat kopā ir uz mūžu un kopīgu ceļu labās un ļaunās dienās. Ja tā nav, tad nav ko mocīt kaķi un labāk attiecības izbeigt tūlīt un tagad, lai cik sāpīgi tas arī nebūtu. Pirms metaties kādās attiecībās, padomājiet par sekām. Jo - ja vienam tas var būt kaut kāda mirkļa aizraušanās, tad otram tas var būt daudz nopietnāk. Tā arī ir kaķa mocīšana. Nav ko mocīt cilvēku, ar kuru pat nedomā veidot pastāvīgas attiecības. Mirkļa seksam ir prostitūtas, kur nav abpusēju saistību tikai darbs un alga par to.
Varbūt es te daudz putrojos tekstā un tas ir grūti saprotams, bet mana doma kaut kur saskan ar Ziedoņa reiz izteiktu frāzi "precieties aiz mīlestības", kuru varu papildināt - aiz mīlestības, nevis iemīlēšanās, kura ātri pāriet.

2 komentāri:

  1. Jau pasen gribēju aizrādīt - "mitēties" ne "mītēties" (ja runa ir par dzīvošanu)

    AtbildētDzēst
  2. paldies par aizrādījumu. Ievērošu. Jo runa tiešām ir iar dzīvošanu.

    AtbildētDzēst