trešdiena, 2018. gada 1. augusts

Mazliet atmiņu - visādi sīkumi

1. Padomju laikā ļoti populārs vīriešu vārds bija Aleksandrs. Vārdadiena Aleksandriem ir 18.novembrī un padomju vara nevarēja piesieties, ja tika atzīmēta  vārda diena. Būtībā - cilvēki pakārtoja vārda dienu valsts proklamēšanas dienai. Bet piesieties nevarēja - vārda dienas svinības un vārds drusku velk uz krievvalodīgo pusi.
2. Okupācijas muzejs Daugavmalā ar visu streļķu triādi tika būvēts kā piemiņas memoriāls vācu fašistu okupācijas režīmam. Tagad tas pārtapis par padomju okupācijas laika muzeju. Līdz ar to nepelnīti aizmirsti vācu nacistu nodarītie zaudējumi latviešu tautai un Latvijai vispār. 
3. Kādreiz viesībās galdi vai lūdza no cienastu daudzveidības (saimnieces iepriekš bija izskraidījušas daudzus veikalus garās rindās stāvot, izķemmējušas tirgu). Tagad, kad veikalos praktiski bez rindām pie kases var sadabūt visu un vēl vairāk šī cienastu pārbagātība kaut kā iztrūkst. Toties dzeramais reizēm ir par daudz.
4. Kādreiz vakariņas bija tā  reize, kad visa ģimene darbdienās sasēdas kopā pie galda un ēdot pārsprieda dienas jaunumus un notikumus.

20 comments:

  1. 1) nezinu, kā iegūt šādu statistiku, cik tas bija 'populāri', bet man nav zināms neviens latviešu Aleksandrs, kas dzimis 1950-1990. arī no publiskās telpas nenāk prātā (daži ienāca, bet tie ir/bija vecāki). vai arī 'populārs' bija domāts kā 'prikolīgi'?
    2)kaut ko nejauc? piemineklis ir strēlniekiem sarkanajiem, arī muzejs bija viņiem...
    3)ja ikviens cilvēks katru dienu var nopirkt ko vairāk par ķieģelīti un kefīru, un, ja paveicas, nožēlojamu sardeli, tad šādu izēšanos loma atkrīt
    4) kādreiz arī skalu gaismā visi kopā vērpa utt

    AtbildētDzēst
  2. par to otro punktu diemžēl nejaucu, jo tapsi tas ir padomju laikos ar padomju ideoloģiju apakšā. Un to pieminekli saukāja par "trīs, kas gaida ceturto", jo šņabis maksāja 4,12

    AtbildētDzēst
  3. 2) tu nonāc pretrunā - būvēts padomijā kā piemiņas memoriāls vācu fašistu okupācijas režīmam? Staļins pat tikko kapā uzmeta pāris apgriezienus

    AtbildētDzēst
  4. tu noteikti esi stipri jaunāks par mani un esi mācījies atšķaidīto vēsturi no mūslaiku vēstures grāmatām. To, kas bija tolaik īsti nezini.

    AtbildētDzēst
  5. P.S. tev laikam padomija asociācijas tikai ar Staļinu, bet padomija turpinātājas vēl ilgi pēc Staļina nāves. Tavai zināšanai.

    AtbildētDzēst
  6. nu re, atkal aizgāja apvainojumi tiklīdz viedoklis nesaskan. tu raksti dzēruma murgus, kurus pat nebūtu vērts atspēkot, un kad kāds to dara, tad pirmais ko tu izdari - apvaino komentētāju.
    un jā, pieņēmums par manu vecumu ir nepareizs - esmu pavadījis padomijā pietiekami daudz, pie tam, atšķirībā no tevis - skaidrā.

    AtbildētDzēst
  7. Varbūt tie dzēruma murgi ir tavējie? Vai esi pamanījis, ka es jau sen sēžu uz bezalko dzērieniem? Un pie viena - tikai jauta jums tu esi rīdzinieks vai nee? to muzeju tiešam cēla vācu okupācijas piemiņai un piemineklis ir SARKANO strēlnieku pieminai. Manos skolas gados pat bija pionieru goda sardze pie pieminekļa. Ja tu esi izgājis cauri padomijai, tev to vajadzētu zināt.

    AtbildētDzēst
  8. Ak tu dieviņ tētiņ... dzīvo savās murgainajās nerakstītās vēstures annālēs arī tālāk

    AtbildētDzēst
  9. Ar ko es tevi aizvainoju? Biju domājusi, ka pievienosies pastāvīgajam laistītāju lokam un varēšu tev dot pieeju rakstīt savus domu gājienus manā bologā. Tavs domu gājiens arī ir interesants.

    AtbildētDzēst
  10. tas taču vienmēr bijis Latviešu Sarkano strēlnieku muzejs --- kur Tu rāvi kaut ko par fašisma režīma upuriem ("piemiņas memoriāls vācu fašistu okupācijas režīmam" = Tu nesaprati, ko Tev aizrāda; Tavs formulējums ir pārprotams, piemiņa ir pozitīva)

    AtbildētDzēst
  11. Man laikam reizēm kā zosij vajag teikt divas reizes un otro pavisam lēni. Vnk,, savu domu biju neprecīzi noformulējusi un tur arī sākums bēdai. Paldies, ka tik pacietīgi aizrādi.

    AtbildētDzēst
  12. kas neprecīzi? strēlnieku muzeju nosaukt par fašīstu piemiņas memoriālu ir kaut kas neprecīzi???

    AtbildētDzēst
  13. mani pārsteidz, cik nereti Tev ir sapratnes problēmas. ar blā blā, atvainojos

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ar sievietēm tā gadās, nevajag ņemt ļaunā.

      Dzēst
    2. Kāpēc tu attaisno savas sapratnes problēmas ar vispārināšanu attiecībā pret sievietēm? Visiem tā gadās, ne tikai sievietēm, bet tev gadās tā katru reizi, kad kaut ko raksti internetā un tas jau nozīmē kaut kāda veida diagnozi

      Dzēst
    3. Nepārspīlē, ne jau katru reizi, bet samērā bieži. Nenoliedzu. Bet - vai nav vienkāršāk izskaidrot nesaprotamo nekā visu laiku "tu nekā nesaproti, nav vērts izskaidrot nesaprotamo"? Un kaut kāda veida diagnoze ir katram. Absolutli veselu cilvēku nemēdz būt.

      Dzēst
    4. tak tev te visi jau skaidro un skaidro, bet tev nepielec. un atkal - attaisnojums izmantojot vispārinājumu. izklausās, ka visa tava dzīve ir viens vienīgs attaisnojums

      Dzēst
  14. vārds neprecīzi šajā gadījumā bija doma, ka es to muzeju esmu nepareizi nosaukusi. Vainīga, jo tiešām nepārlasīju tekstu un neizlaboju formulējumu.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. paga, formulējumu? vai tomēr to, ka tas bija Strēlnieku muzejs (faktuāla kļūda)? ar Tevi tiešām ir sajūta brīžiem kā betona drupinātājam varētu būt...

      Dzēst