svētdiena, 2018. gada 12. augusts

Par tradīcijām runājot

Esmu priecīga, ka mūsu tautai ir varām un gadsimtiem cauri iznesta tradīcija, ko sauc par Dziesmu un deju svētkiem, kad Rīgā sabrauc ne tikai Latvijas latvieši, bet arī ārzemju diasporu latvieši un viesi no citām tautām. Un šī tradīcija, liekas, būs neiznīdējama, jo pārāk daudz jauniešu piedalās šajos svētkos. Par šo svētku kopības sajūtu esmu rakstījusi ne reizi vien, patlaban nedaudz atkārtojos.
Patīk, ka pēc Rīgas 800gades pilsētu svētki ir ierakstījušies mūsu tautas tradīciju jostā. Un tie katrai pilsētai ir savi un neatkārtojami unikāli noskaņās un norisēs. 
Kopīgā Līgo svētku svinēšana arī pakāpeniski iesakņojas par tradīciju, it sevišķi Rīgā un, pieļauju, ka arī citās lielākās pilsētās. Tiesa, gribētos no šiem svētkiem ko vairāk, ne tikai koncertu uz estrādes un lielu daudzumu pārtikas pārdošanas punktu par drusku uzskrūvētām cenām. Gribētos, nu vismaz Rīgā noteikti, jo esmu rīdziniece, lai pilsētniekiem būtu iemesls uz šo pasākumu uzvilkt goda tērpu un baudīt svētkus ar vairāk piedāvātiem pasākumiem ne tikai Daugavmalā, bet arī parkos un skvēros. Dejas, rotaļas. visādi konkursi un citas atrakcijas. Nu, lai sanākušie cilvēki būtu vairāk ar kaut ko aizņemti un justos labi. Bet tas laikam organizatoriem vairāk jāpiedomā. Es saprotu, ka svētkiem atvēlētie līdzekļi ir tik cik ir, bet kaut ko jau var izdomāt kaut par velti iesaistot brīvprātīgos palīgus. Bet, nu tas ir laika un pilsētas vadības jautājums.
Muzeju nakts ļoti iesakņojusies tradīcijās. Un šī jau ir starptautiska tradīcija, kas man ļoti patīk. Protams, uz muzejiem var aiziet arī citā reizē un laikā, bet šai naktij ir sava īpatna gaisotne, kad cilvēki ir ļoti draudzīgi, muzeji piedomājuši pie īpašas noskaņas radīšanas. Patīk tas, kas šai naktij sāk pamazām pieslēgties arī tādas vietas, kuras par muzejiem īsti nenosaukt, piemēram Prezidenta pils. 
Patīk Jelgavā notiekošie smilšu un ledus skulptūru svētki katrs savā gadalaikā. Beidzot jāsasparojas kaut uz vieniem no tiem aizbraukt un apskatīties dzīvajā, ne tikai citu uzņemtās fotogrāfijās.
Par katras ģimenes individuālajām tradīcijām grūti spriest. Varu runāt tikai par savu ģimeni, kurā pagaidām nevaru rast svētku risinājumu visu kopāsanākšanai. Pagaidām tas visai dzimtai sanāk kopāsanākt uz kāda bērēm. Bet gribas pamazām atjaunot kopāsanākšanu kādos svētkos pie bagātīgi klātiem galdiem, jauniešu rotaļām, sarunām par paaudzes vienojošām tēmām un tamlīdzīgi.
Pagaidām mana un dēla mazās ģimenītes tradīcija ir dēla un viņa draugu ietusēšana pie mums svētdienās, kad notiek kāda spēle. Un tad ir silti un jauki, ka kaut kas notiek un ir labi. Ir dzīvība mājās.
Ja vēl kas ienāks prātā, uzrakstīšu.

9 komentāri:

  1. Vai tiešām ir jāraksta rakstīšanas pēc ? Man liekas, ka šādi turpinot varēsi prasīt samaksu par nerakstīšanu - nu tādas muļķības sarakstītas!
    Muzeju nakts ir nevis jau starptautiska tradīcija, bet gan - "Francijas Kultūras un komunikācijas ministrijas iniciēts starptautisks pasākums, kurā iesaistās Latvijas muzeji." Nav tak grūti atvērt muzeju nakts mājaslapu un palasīt tur atrodamo informāciju?!

    Rīgas svētki notiek tikai Daugavmalā? Vai tiešām? Atveram Rīgas svētku programmu un paskatamies vēlreiz! Pie tam, svētki ir 3 dienu garumā!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es nerakstu rakstīšanas pēc, man vienkārši rodas doma, ar kuru gribas padalīties ar citiem. Laikam jau tas sanāk ne pārāk veiksmīgi.

      Dzēst
  2. Līdz nākamajiem Jāņiem noteikti iemācieties lietot Googli, varbūt tad atradīsiet informāciju par svinībām Dzegužkalnā.
    Un zināšanai - pilsētu svētki pastāvēja ilgi pirms Rīgai 800.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Par to, ka pilsētu svētki notika arī pirms Rīga 800, tiešām nezināju. Sāku tos iespēju robežās apmelēt tikai pēc tam.

      Dzēst
  3. gadsimtiem ilgi? nu labi, ir jau virs 100 gadiem, lai būtu tas daudzskaitlis.

    AtbildētDzēst
  4. Nu, ja ņem vērā, ka šī tradīcija aizsākās 19.gadsimtā ar jaunlatviešu iniciatīvu un tagad ir 21.gadsimts. tad nu sanāk maziņš daudzskaitlis. :)

    AtbildētDzēst
  5. bulšitings. reāli ir 155 gadi.

    AtbildētDzēst