ceturtdiena, 2018. gada 9. augusts

Patīk/nepatīk/dublis 3

1. Patīk tas, ka tagad, iestājoties Eiropas savienībā cilvēkiem ir atvieglota ceļošana pa Eiropu un iepazīšanās ar Eiropas skaistākajām vietām un kultūrām. Tomēr nepatīk tas, ka mēs maz ceļojam pa mūsu pašu mazo valstiņu. Mums arī ir daudz vietu, ko redzēt un iepazīt. Tāpat - it kā vienota latviešu kultūra, bet katrā novadā, katrā vietā ir savas variācijas par latviešu kultūru, tās iezīmēm. Varbūt tomēr, pirms doties uz ārzemēm, ir vērts pabraukāt pa mūsu pašu valstiņu un iepazīties ar tās kultūrvidi dažādos reģionos.
2. Patīk aicinājums iegādāties Latvijas preci, ko arī iespēju robežās daru. Lielveikalos var atrast ļoti daudz pašmāju ražojuma. Kaut vai to pašu pārtiku. Tomēr nepatīk tas, ka pašmāju prece reizēm ir dārgāka par ievesto. Un situācijās, kad jāskaita nauda iepērkoties pirkums nosliecas par labu lētākajam.
3. Patīk Ķirsona Lido tīkls. Īsta latviešu virtuve un ļoti garšīga. Un visi Lido ēdināšanas punkti ir patīkami acij noformēti. Tomēr nepatīk tas, ka tur viss ir samērā padārgs. Ne vienmēr var atļauties turp doties ieēst pusdienas. 
4. Patīk, ka guļamrajoni ir gluži vai kā mazi ciemati, kuros īpaši nav jāpiedomā - vai tu vasaras laikā izskrien uz veikalu čībās un mājas biksēs. Un dienas laikā ir neliela auto kustība. Gluži kā vecos laikos pilsētas centrā. Patīk, ka ir miers un klusums, nekas zem loga negrab - piemēram tramvajs vai trolejbuss un smagie auto. Nepatīk, ka esi piesiets pie transporta un nevari centrā aizkavēties gluži vai līdz vieniem naktī. Jo jāpaspēj vismaz uz pēdējo transportu vēlamajā virzienā. Centrā no visurienes uz visurieni var īsā laikā ar kājām izstaigāt. No centra uz Purvciemu, piemēram, vai Imantu ir apmēram stunda kājām ejama, ja viss transports ir nokavēts, bet mājās ir jātiek.
Pie viena - patīk doties uz centru sapucētai. Sevi parādīt un citus apskatīties.

10 comments:

  1. 1. Tagad iestājoties ES... - šis tā kā notika šodien? šonedēļ? šomēnēs? vai pat šogad? Man likās jau krietns laiciņš pagājis, bet apsveicu, ka beidzot tas ir ticis pamanīts!
    2. Uz kādiem datiem ir balstīts apgalvojums par ceļošanu pa LV? Pieļauju, ka tikai uz savām subjektīvajām izjūtām, kas nav pamatotas ar faktiem.

    AtbildētDzēst
  2. par otro punktu runājot ir tik daudz lasīts par ārzemju ceļojumiem , bet par mūsu pašu zemītes apceļojumiem tik maz....

    AtbildētDzēst
  3. kā tad nu nav aprakstu. ir diezgan.

    Lido nu gan neklasificētu kā latviešu virtuve. padomju un vācu drīzāk.

    AtbildētDzēst
  4. varbūt man tie mūszemītes apraksti ir garām paslīdējušo, bet par Lido virtuvi runājot - latvie;su virtuve tik dzi;li saaugusi ar v;ācu viertuvi, ka viņas nodalīt grūti.

    AtbildētDzēst
  5. tieši tāpēc es to nesauktu par latviešu. nezinu, mūspuses jaunāko laiku virtuve...
    kaut kas reāli latvisks varbūt ir zivīs (bet tur jau arī pamats lībiešu...).

    AtbildētDzēst
  6. vispār jau jā, kaut tik lībiršiem izdotos reinkarnēties līdz galam,,,,

    AtbildētDzēst
  7. kāpēc tu ersi par to tik pārliecināts? viņi joprojām ir un kopj savu lībismu.

    AtbildētDzēst
  8. nu, nu, 50 cilvēku tur neko vairs nesakops. tad jau prūši arī vēl ir...

    AtbildētDzēst
  9. prūšiem valoda pavisam asimilējusies citās valodās, lībiešiem vēl tā valoda, kā par brīnumu (vismaz man tā liekas) ir maķentiņ saglabājusies

    AtbildētDzēst