piektdiena, 2018. gada 14. septembris

Bezpajumtnieki

Ar jēdzienu bezpajumtnieki es šoreiz domāju daudzus - gan cilvēkus, gan saimnieku pamestus suņus un kaķus. Viņus apvieno viena lieta - māju trūkums.
Ja cilvēkus var vainot pašus - kaut kādu objektīvu vai mazāk objektīvu apstākļu dēļ viņi ir nokļuvuši uz ielas un nakšņo labi ja naktspatversmēs, kuras var uzņemt tikai tik, cik nu pietiek tās gultasvietas, tad uz ielas izmestie suņi un kaķi nakšņo kur pagadās. Kaķiem tās vietas parasti ir daudzdzīvokļu māju pagrabi. 
Daudzi bezpajumtnieki ir nodzērušies savā nelaimē, daudzi dzīvnieki kļuvuši pavisam mežonīgi un neļaujas pat elementāram glāstam.
Diemžēl tā ir lielpilsētu problēma, jo mazpilsētās un miestos tas jautājums kait kā ir atrisinājies.
Un arī pamestie bērni. Neesmu pārliecināta, bet liekas, ka bērnunami mūsu reģiona izpratnē tur jau ir vēsture, un šis jautājums jau ir noregulēts daudz savādāk. Tur, liekas, ir ļoti izplatītas aizbildņu un audžuģimeņu sistēma.
Protams, dzīvniekiem pastāv Ulubele un tamlīdzīgas vietas. Bet ar to ir par maz, par maz ir ar naktspatversmēm cilvēkiem. Tas viss balstās uz ziedojumiem un nelielām valsts dotācijām. Tāpat arī bāriņu nami. gribētos, lai līdzekļu būtu vairāk un iespēju trast mājas arī būtu vairāk. Bet tas ir sabiedrības attieksmes jautājums.
Bet, cik noprotu, tas visā pasaulē ir lielpilsētu jautājums un problēma. Mazpilsētās šāda problēma nav manīta. 
Ir vērts pie šīs problēmas piedomāt. Cik ģimeņu nav bērnu objektīvu iemesli dēļ. Vai grūti paņemt ģimenē kādu bārabērnu? Un kādu bezpajumtnieku palīgos mājasdarbu veikšanai kā ģimenes locekli, tāpat kaķa vai suņazvēru mājīgumam? Es saprotu, ka tā ir atbildība un ieguldītie līdzekļi. Bet jebkurš bērna, zvērēns, padzīvojis cilvēks ir ieguldījums pat bez ņemšanas no patversmes. Tie, kas no patversmes - noteikti būs pateicīgāki un mīlīgāki. Par pajumti un mīlestību.

9 komentāri:

  1. īstie bezpajumtnieki vairs nespēj strādāt

    AtbildētDzēst
  2. iespējams, nepaskatījos meklētājā, pirms sāku rakstīt. Tomēr galvenā doma š bija uzrakstķit par bezpajumtes mājdzīvniekiem, no kuriem tikai daļa nokļūst Ulubelē un tamlīdzīgās vietās, kur par viņiem parūpējas,

    AtbildētDzēst
  3. Ak tu dieviņtētiņ... bomži, kaķi, bāreņu nami, ulubelle un pamesti bērni.. tāds ķīselis sen nav lasīts šeit. Laikam bezalko aliņš sāk arī dot galvā.

    p.s.
    Anonīmie ir atpakaļ - jeeej! Laikam garlaicīgi tomēr palika?

    AtbildētDzēst
  4. Vells, atkal piegrieza skābekli. Nu neko, vai tad dižas problēmas kreiso kontu uztaisīt :D It kā tas ko mainītu :))

    AtbildētDzēst
  5. Vai tu kādreiz savus "garadarbus" pārlasi pirms publicē? Ieteiktu izmantot pamatskolas gramatikas grāmatu, pareizrakstības vārdnīcu. "ja naktspatversmēs, kuras var izņemt tikai tik"; "Kaķiem tās vietas parasti ir dadzdzīvokļu māju pagrabi" u.c. Apnicis jau norādīt uz bērnišķīgām kļūdām. Saprotu, ka var būt drukas kļūdas, bet pārlasi savu rakstu, lai tādas būtu pēc iespējas mazāk, izskaustu pavisam

    AtbildētDzēst
  6. No vienas puses jau ir žēl - cilvēkam problēmas ar alkoholu, garīga rakstura traucējumi, no otras puses - tas "viedoklis" ir vienkārši šļura, liekot kopā bezsakarīgus vārdus pālī. Visu laiku attaisnojumi un komentētāju pazemošana... pa virsu tam kontrobandas cīgas par mūsu maksāto naudu.. un tad vēl vaimanas par to, ka valstī nav kaut kas kārtībā. Jā, nav kārtībā, jo es negribu savu nodokļu naudu maksāt par to, ka tādi indivīdi vienkārši nopīpē naudu kontrobandā. Labāk būtu ticis tiem pašiem bāreņiem!

    Atceros, ka gadu atpakaļ bija līdzīgi bezsakarīgi teksti un kāds norādīja par to, ka viss tas ir šmigas ietekmē, un tad autorei bija lielā brēkšana, ka dators salūzis, dzerts nav ne piles utt.. un kaut kad pāris mēnešus atpakaļ rakstīja, ka jā - pagājušogad tomēr ir bijušas dzeršanas fāzes. Tātad secinājums viens - autore ir nekaunīga mele, kas izmantos melus, lai attaisnotu jebkuru savu rīcību.. un tas ir nekrietni un nelietīgi

    AtbildētDzēst
  7. Es tikai nesaprotu vienu - kāpēc tu vairāk kā gadu seko manam blogam, ja ne viss tajā tev ir pieņemams un tu to paud tik agresīvā formā. Vai tad obligāti jālasa viss, kas izkārts publiskā telpā? Ir taču arī citi, interesantāki blogi, kuros nav manu īpatnību.

    AtbildētDzēst
  8. Tāpat kā tu - ko gribi to raksti, tieši tāpat arī es - ko gribu to lasu!

    AtbildētDzēst