svētdiena, 2018. gada 7. oktobris

Vēlēšanas - anatomija

Ja padomjlaikos elektorāts varēja vispār neiet uz vēlēšanām, to rezultāts vienalga bija nemainīgs 99,9% balsstiesīgo ir novēlējuši par izvirzītajiem kandidātiem. Vispār, tāpat jau bija skaidrs, ka izvirzītie deputātu kandidāti tiks valdībā.
Tagad ir interesantāk. Partiju ir vairāk, iespēju tikt valdībā - kā nu kurai. Kā mācēs sevi pasniegt. Un balsu skaitīšanas nakts pēc vēlēšanām - ir interesanti pavērot un sekot līdzi balsu skaitīšanas procesam un partiju reakcijai uz šo skaitīšanu. 
Šoreiz televizorā nesekoju šim notikumam. Tagad, no rīta, delfos apskatījos aptuvenos rezultātus, kas pēc nakts skaitīšanas ir izveidojušies. Pēc aptuvenām aplēsēm partija, par kuru balsoju, ir iekļuvusi valdībā. Principā tas jau bija sagaidāms. Toties Saskaņa ir vadībā. Bet rezultāts dienas laikā vēl var nedaudz mainīties, jo, kā teikts delfos, pēdējie cipari no ārvalstīs vēlējošiem Latvijas pilsoņiem pienākuši agri no rīta. Tas tāpēc, ka vēlēšanu iecirkņi tika slēgti astoņos vakarā pēc vietējā laika un katrā valstī pa lielo tas vietējas laiks atšķiras no Latvijas vietējā laika.
Par Saskaņu runājot - tai ir spēcīga elektorāts gan latviski gan krieviski runājošo pilsoņu vidū. Un tas ir pateicoties Ušakova darbiem un nedarbiem Rīgā. Tā nu tas diemžēl ir sanācis. 
Tomēr priecājos. ka manis izvēlētā partija ir iekļuvusi valdībā, esmu vismaz pareizajiem nodevusi savu balsi. Un tā ir izteikti prolatviska partija.
Kaut nu Saskaņas balsu kopskaits šīs dienas laikā nedaudz mazinātos par labu citām, prolatviskākām partijām, kuras tad arī sastādītu vairākumu valdībā. Saskaņai pietiek ar Rīgu, nav ko kāpt augstāk.

6 komentāri:

  1. nē, Tava partija nav vēl iekļuvusi nekādā valdībā. bet gan Saeimā (parlamentā). tiešām tik grūti atšķirību saprast? (un arī padomju laikā nebalsoja par valdību, bet par AP.)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nestrīdēšos, mēs šos jēdzienus saprotam druasku pa savam.

      Dzēst
    2. nesaprotu, kas tur jāsaprot? saeima ir saeima, un valdība ir valdība. tā nav kaut kāda filozofiska tēma, bet stingri noteikti termini. NA ir tikusi Saeimā, un Saskaņa ir tikusi Saeimā. pēdējā valdībā diez vai tiks.

      Dzēst
    3. Atzīstu, ka sajaucu terminus, bet manis izvēlētās partijas pārstāvji tā vai citādi ir tapuši iievirzīti valdībā. Kāds no valdības krēsliem viņiem praktiski vienmēr ir ticis.

      Dzēst
  2. izteikti prolatviskā (hmmmmm, kura gan diez tā varētu būt, tik grūti iedomāties...)vismaz tomēr mazāk nekā iepriekšējā saeimā; cik var balstīt valsti uz dziesmusvētkiem un personīgiem demogrāfijas paraugiem. un nezemnieku un nezaļo kritums patīkams. no otras puses, labuma jau nekāda - vietā ir nākuši (diemžēl gan laikam) āksti...

    AtbildētDzēst
  3. Es feisbukā izlasīju komentāros, ka daži ir balsojuši par Kaimuņu, lai varētu izsvītror Kiviču. Skumji.

    AtbildētDzēst