svētdiena, 2017. gada 29. oktobris

Ziemas laiks un vasaras laiks

Tikko pārgājām uz ziemas laiku un paktuķījām pulksteņus par stundu atpakaļ.
Lai arī cik dīvaini tas nebūtu, bet pēc ziemas laika pulksteņa es naktīs izguļos labāk, nekā pēc vasaras laika. Varbūt ziemas laiks ir tas laiks, kas raksturīgs šim reģionam un man.
Vienīgais - mans mobilais nepārkruķījās automātiski un joprojām rāda vasaras laiku, Laika nomaiņas poga ieklemmējusies un es netieku ar viņu galā. Būs jālūdz kādam gudrākam nomainīt man mobilajā vasaras laiku uz ziemas laiku.
Tomēr uzskatu, ka šī pulksteņu grozīšana uz vasaras un ziemas laiku ir viena vienīga muļķība un mūskaikos vairs nevajadzīga darbība. Iestāžu darba laikus ir vienkāršāk pieregulēt pēc izvēles un budžeta iespējām. Daudzas iestādes, piemēram produkciju ražojošās rūpnīcas, strādā divās, trijās maiņās cauru diennakti neatkarīgi no gadalaika. Un šīs pārejas no viena laika uz otru diezin vai būtiski ietekmē patērētās elektroenerģijas daudzumu, Iekārtas taču strādā reizēm cauru diennakti, jo ražošanas procesu nevar apturēt.
Vispār, jau tāpat pietiek, ka jākruķī pulkstņi pēc vietējā laika tiem, kas dodas uz ārzemēm darba vai citās darīšanās. Ir taču laika joslas, kuras regulē Grīvičas meridiāns.
Man pat liekas, ka ne visas valstis kruķī pulksteņus un jauc savu iedzīvotāju iekšējo ritmu. Vienkārši pieregulē savu sazīvi gadalaikam un viss. 
Tā pulksteņu kruķīšana tikai sarežģī dzīvi un brīžiem rada jucekli.

5 komentāri:

  1. jā, tas ir nedaudz vienkārši iegājies paradums mūsdienu pasaulē, bet nekas arī tik traks.
    jā, ir valstis, kas negroza. kāda jēga grozīt kaut ko valstīm ap ekvatoru, saproti taču kāpēc?
    tāpat nav nekādas jēgas grozīt tālu no ekvatora, un jau latvijā īsti nav vērts, vācijā, francijā ir. pie Polārā loka tas atkal ir pilnīgi bezjēdzīgi, saproti taču, kāpēc? bet nu, kaut cik vienā pasaulē ietilpstošām valstīm, ja groza vairākums, ir jāgroza, lai būtu vienkāršāk (satiksme, saziņa).

    AtbildētDzēst
  2. Kāpēc Vācijā un rancijā tas ir tik būtiski?

    AtbildētDzēst
  3. jo tur tā stunda kaut ko arī maina. tik grūti aptvert valstu novietojumu pret ekvatoru?

    AtbildētDzēst
  4. Nan grūti, ģreogrāfija jau nav ekonomika. tur laikam tas viss ar ekonomiku saistīts.

    AtbildētDzēst