ceturtdiena, 2014. gada 30. oktobris

Garīgās veselības ambulatorās aprūpes centrā „Veldre”

Gribu pastāstīt par šo centru. Gan jau, ka kādam noderēs informācija.
Garīgās veselības ambulatorās aprūpes centrā „Veldre” ir VSIA „Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs”struktūrvienība un atrodas Rīgā, Juglā, Veldres ielā 1a. Braukšana ar 40.autobusu līdz pieturai Kvēles iela un tad drusku jāpaiet uz priekšu, ielas pretējā pusē, nekā izkāpts no autobusa.
Ambulatorā nodaļa nodarbojas ar konsultāciju sniegšanu un ārstniecību garīgās veselības traucējumu gadījumos, pieņemot pacientus gan ar ģimenes ārsta vai speciālista norīkojumu, gan bez tā.
Un šie grīgās veselības traucējumi ne jau vienmēr un vairumā gadījumu slēpj sevī to, ko mēs saprotam ar smagu garīgu diagnozi, kad cilvēks ir cilvēks tikai skata pēc, pārējais viss - smagi traucējumi. Šajā centrā galvenokāt apgrozās cilvēki, kuriem šie traucējumi izpaužas tādā formā, ar kuru principā lielākā vai mazākā mērā saskaras visi cilvēki. Arī tie, kas sevi galīgi un negrozāmi uzskata par pavisam garīgi veseliem.
Galu galā - ar depresijām, morālo un fizisko spēku izsīkumu kaut kādā formā saskaras ikviens. Ikvienam gadās mirkļi, kad nekas nav mīļs un "kaut es būtu nomiris! nav spēka izturēt šo spriedzi!" Kad gribas tikai un vienīgi ieslēpties stūrī un žēli īdēt par dzīvi un "saskrējušo" notikumu kaudzi. Ļoti bieži cilvēki kaut kā nebūt tiek ar to galā, savācas un sāk darboties lietas labā. Cits vieglāk, cits grūtāk ar to tiek galā.
Bet - ja nu pagrūti pašam/pašai sevi savākt, tad jau nu labāk aizbraukt uz turieni, aprunāties. Protams, ārsti, māsiņas, personāls kā uz burvju mājienu neatrisinās problēmu, bet vismaz palīdzēs pašam sakārtot savas domas un sevi.

Centrs ir divstāvu ēka bijušā bērnudārza telpās. Pirmajā stāvā pieņem ārsti, kā arī atrodas  VSIA „Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs” 20.nodaļa, kurā uzturas tie, kuri cenšas ar sevi tikt galā ne mājas apstākļos, jo viņiem tā ir labāk. Otrajā atāvā atrodas dienas stacionārs, uz kuru pacienti atbrauc pa dienu un nodarbībām.
Es nepārteicos - nodarbības. Gan nodaļā, gan dienas centrā pa lielo ntiek nodarbības. Grupu terapija ar sociālo darbinieku, grupu terapija ar psihologu un daudzas citas. Šajās nodarbībās konfidenciālā gaisotnē tiek izrunātas problēmas, ieteikti risinājumi. Protams, var savu problēmu neizrunāt līdz galam, bet - uzklausot citu problēmas, iesakot kaut ko no savas pieredzes, iespējams sakārtot domas, rast kādu risinājumu savām problēmām.
Viss personāls ir atsaucīgs, sirsnīgs. Meitenes gatavas uzklausīt, palīdzēt, līdzdarboties. Reizēm, tiesa gan, jau tas ir daudz, ka kāds uzklausa - ikdienas ritmā ne vienmēr taču sastopami cilvēki, kas mūs uzklausa uzklausīšanas pēc.
Jāpiezīmē, ka šī aprūpes centra ārstu apmeklējums, atrašanās dienas centrā vai pašā nodaļā ir bez maksas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru