ceturtdiena, 2020. gada 19. novembris

Krimiķu seriālu iespaids - pārdomas par cietumiem

Esmu iemīļojusi divus amerikāņu seriālus Nozieguma skelets (Bones) un Kāsla metode (Catstle). Savas domas par šiem seriāliem esmu izteikusi jau nedaudz agrāk. Tagad gribu parunāt par cietumiem, uz kuriem tiek nosūtīti visi seriālos noķertie ļaundari. Arī Krievijas kriminālajos seriālos, kurus reizēm paskatos.

Nav nekāds noslēpums, ka cietumniekus uztur no nodokļu maksātāju naudas. Tiesa, par cik cietumos ieslodzītie apkalpo paši sevi - kolektīvās ēšanas reizes, veļas mazgāšana, telpu uzkopšana - un par šiem darbiņiem ieslodzītie saņem kādu naudiņu, visai nelielu, jo pārējais tiek atvilkts no algas valsts un paša cietuma pastāvēšanas labā. Painteresējos, vai ir vēl kādas citas iespējas cietumā esot legāli piestrādāt. Izrādās, ka ir. Dažos cietumos esot dažādi cehi, kuros ieslodzītie ražo plaša patēriņa preces, kas nonāk vai nu veikalu plauktos vai iestādēs, kas veikušas pasūtījumu. Tomēr arī šeit cietumnieku kabatās nonāk maza daļa no nopelnītā - tiek maksāti nodokļi valstij, arī cietuma ikdienas vajadībām ir vajadzīgi līdzekļi. Apsargi jau cehos un virtuvēs nestrādās - viņu galvenais un vienīgais uzdevums ir apsargāt cietuma teritorijā esošos.

Uzzināju arī to, ka ASV daudzi cietumi ir privāti, valsts ieguldījums viņu pastāvēšanā ir niecīgs. Varbūt tāpēc tur uz cietumiem sūta pat tos, kuriem pie Eiropas reģiona likumdošanas piespriestu nosacītu sodu pie pirmā pārkāpuma - sikā huligānisma u.tml. pārkāpumiem. Tur cietums nostādīts biznesa limenī un cietumniekiem ir daudzas oficiālas darba vietas, lai cietuma īpašnieks ko nopelnītu un vel kas tiktu arī valstij. Cik zinu, šāda biznesa veida nav man zināmajās tuvākajās Eiropas valstīs.

Tagad vēl drusku par nāves sodiem. Daudzās attīstītās valstīs nāves sods aizstāts ar mūža ieslodzījumu. Tas nozīmē, ka visu atlikušo dzīvi cilvēks pavadīs cietumā ar retām tikšanās reizēm ar tuviniekiem. No vienas puses tas ir labi, jo samazinājies legālo slepkavību skaits (nāves sods tomēr ir un paliek ieslodzītā noslepkavošana, kurā soda izpildītājs ir un paliek slepkava, un ar šo statusu viņam ir jāsadzīvo visu atlikušo mūžu). Protams, vēl jāsakārto armijas jautājums pasaulē, jo vienas puses karavīrs, kas objektīvu iemeslu dēļ nogalina otras puses karavīru, arī ir legāls slepkava. Un ne visi spēj ar šo situāciju sadzīvot visu atlikušo dzīvi.

Pie viena par mūža ieslodzījumiem runājot. Ir daudz gadījumu, kad apstākļu sakritības dēļ uz apzudzēto sola nokļūst cilvēks, kurš ir bez vainas, kaut arī esošie pierādījumi norāda uz viņu. Īstie nozieguma vaininieki pacenšas visai talantīgi savu vainu novelt uz cilvēku, kuram ar noziegumu nav nekāda sakara. Tagad, attīstoties tehnoloģijām gan medicīnā, gan citās jomās ir iespēja nevainīgos reabilitēt un uz tiesas sola nosēdināt patiesos vainīgos. Un nevainigais tiek brīvībā. Šajā gadījumā nav svarīgi, cik ilgi viņš ir atradies cietumā, svarīgi ir tas, ka viņš tiek reabilitēts un izlaists no cietuma.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru