ceturtdiena, 2021. gada 2. decembris

Marija Trapa: Mūzikas skaņas. Grāmata un filma

Grāmata ir paplāna. Tai ir divas daļas. Pirmā daļa - stāsts par notikumiem Austrijā neilgi pirms Otrā pasaules kara sākuma vienas ģimenes skatījumā. Otrā daļa jau vēsta par šis ģimenes gaitām emigrācijā, ASV, kurp ģimene devās bēgot no kara, fašistiskajām represijām.

Grāmatas varoņi ir fon Trapu ģimene, kura esot emigrācijā, pamazām atteicās no īsā vārdiņa "fon" uzvārda priekšā.

Grāmatas pirmā, Austrijai veltītā daļā, tiek stāstīts par to, kā jauna bārene, klostera audzēkne nonāk pārtikušā ģimenē strādāt par guvernanti. Dzīvojot un darbojoties minētajā ģimenē, kura uz meitenes ģimenē "ienākšanas" mirkli ir tēvs, pieci bērni un divi kalpotāji, meitenei un ģimenes galvam izveidojas romantiskas attiecības, kuras noved pie kāzām. Laulībā piedzimst jau abu kopīgie bērni. Vairāki. Neatceros, cik precīzi, bet nu vairāki tiešām. Un ģimene ir laimīga, saskanīga.

Jāpiezīmē, ka ģimenes galva ir atvaļināts jūras kara virsnieks.

Visa ģimene kopā dzied, uzstājas dažādos pasākumos Austrijā un ir pat zināmā mērā populāri mūzikas aprindās.

Pirmā daļa beidzas aptuveni ar to, ka:

  1. Vecākie bērni, divi dēli, devušies uz Minheni un tur studē par mediķiem;
  2. Austriju ļoti ātri okupē Vācijas karaspēks;
  3. Ģimene dodas bēgļu gaitās pat negaidot, kamēr vācu varasiestādes ieradīsies pie viņiem, lai veiktu arestu. Iemesls:  ģimenes galva atteicies dienēt vācu okupācijas karaspēka jūras spēkos, studējošie dēli atteikušies pildīt mediķu pienākumus vācu karaspēka vajadzībām, ģimene kopā atteikusies uzstāties ar mūzikas priekšnesumu vācu publikas priekšā.
Otrā daļā stāstīts par ģimenes gaitām ASV. Viņu koncertdarbību, visāda veida darbošanos, lai nokārtotu uzturēšanās atļaujas valstī un pēc tam galarezultātā iegūtu arī pilsonību. Ģimenei izdodas arī iekrāt naudu un iegādāties arī zemes īpašumu ASV, nodarboties ar sabiedrisku darbību. 

Otrā daļa vairs nav tik interesanta kā pirmā. Bet tomēr izzinoša un lasāma.

Grāmatu caurvij mīlestība pret Austriju, konkrētāk pret Austrijas Alpiem, cieņa pret ASV un klāt ir ļoti daudz Dieva. Tam, kurš ar Dievu ir tuvs, Dieva klātbūtne netraucēs. Toties, ja ar Dievu ir visai patālas attiecības, nāksies drusku iespringt. Iespringt, lai Dievu kaut kā novirzītu otrā plānā un izbaudītu grāmatas notikumus kā tādus. Šī Dieva klātbūtne atsauca atmiņā padomju laikus, kad arī nācās iespringt nobīdot malā daudzās grāmatās komunistisko ideoloģiju, lai izbaudītu pašu grāmatas notikumu.

Pēc grāmatas pirmās daļas uzņemta filma "Mūzikas skaņas". Filma tiešām ir pēc motīviem, jo laikam pagrūti būtu ekranizēt visu izteikto. Filma ir mūzikls, kura stāsts ir par guvernantes un viņas darba devēja mīlestību vienam pret otru, pret bērniem. Filmas veidotājiem izdevies Dievu aizvirzīt kaut kur trešajā plānā stāstot tik pa jaukajām jūtām, kas šo ģimeni vieno.

Protams, patiesais stāsts par uz ASV emigrējušo ģimeni varētu būt piezemētāks un ne tik skaists, kā atainots grāmatā un filmā. Bet - vai tas ir svarīgi lasot grāmatu un skatoties filmu?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru