sestdiena, 2021. gada 6. novembris

Atgriežoties pie Zvaigžņu kariem

Par Zvaigžņu karu garo sāgu esmu ieminējusies 1, 2 un 3. Kā arī sīkāk apskatījusi uz to brīdi redzētās sāgas filmas šeit

Vakar torentos novilku astoto un devīto sāgas filmas. Lai iegūtu priekšstatu par filmām un pie viena saprastu, kādēļ manam draugu lokam īsti nepatīk Zvaigžņu karu filmas sākot no septītās un uz priekšu.

Tagad, nedaudz apskatot šīs filmas, neapskatīšu filmas analogi ar še publiskoto apskatu. Izteikšos par astoto un devīto sēriju kopumā.

Tātad:

Sāgas septītā, astotā un devītā daļas tomēr seko puslīdz loģiskā ķēdītē ar notikumu aptuvenu izskaidrojumu. Tomēr:

1. Tā arī netiek izskaidroti iemesli, kādēļ Leias un Hana Solo kopceļš pārstāja eksistēt, sadalījās katra individuālajos ceļos.

2. Kaut arī visai nosacīti, bet tomēr tiek dots izskaidrojums tam, kāpēc Leias un Hana Solo dēls pāriet tumšajā pusē.

3. Sāgas noslēdzošo daļu varone savas darbošanās laikā ceļo pa dažādām planētām ar dažādu klimatu. Tomēr viņas ietērps paliek nemainīgs, siltiem laikapstākļiem piemērots. Un pie viena saglabā nevainīgi tīru baltu krāsu. Tiesa, sasmērējas tik pēdējā sērijā, kad varone tiekas ar Palpatinu un skaidro ar viņu attiecības.

4. Varone un viņas radinieks, Leias un Hana Solo dēls, pēdējā sērijā pozicionējas kā Palpatina pēcnākamie, tāpat, kā Anakins Skaivokers. Tomēr nekur iepriekšējās filmās neatceros norādes, ka Palpatins bija precēts (nu, kaut vai tuvās attiecībās ar kādu sievieti). Tad no kurienes viņam pēcnākamie? No svaiga gaisa un ūdens?

5. Tā īsti neapgāžami netiek formulēta pozitīvās varones un ļaunā tēla radniecības pakāpe. Tiesa, par jaunekli ir zināms, ka viņš Leias un Hana Solo dēls, par meiteni? Par meiteni zināms, ka viņas vecāki bija vienkārši cilvēki uz planētas, uz kuras izauga varone. Vēlāk izrādās, ka pieņemtie vecāki, meitenei ir radnieciskas attiecības ar galveno ļauno varoni. VTF. Filmās tā arī netiek izskaidrots moments kā varones vecāki nodeva meiteni audzināt kādam citam un kur bija motivācija. Tas viens. 

Filmas notikumu gaitā, varoņu tekstos - veidojas pieņēmums, ka varone arī ir Leias meita, tādējādi varētu būt varoņa - ļaunekļa māsa. Tomēr - tik viens jautājums - ir vai nav māsa? Tad kā izskaidrot viņas skūpstu uz lūpām situācijā, kad jauneklis mirst? Ja māsa, tad nu ne tā brāļus skūpsta. Tā aina nedaudz uzjundīja asociācijas ar padomjlaikiem, kad valsti vadīja Brežņevs, kurš uz lupām bija gatavs skūpstīt visus un visu laiku. Drusku vizuāli nepatīkama asociācija. Bet tas nu tā.

Pie viena, grāmatiņās par Zvaigžņu kariem, kuras "sarakstījās" pēc sāgas vidējo triju sēriju iznākšanas uz ekrāniem, bija informācija, ka Leiai un Hanam Solo bija dvīņi. Tik šajās, sāgu noslēdzošajās sērijās, nu kaut kā šis moments netika izgaismots. Varbūt ka nepamanīju.

6. Sāgas pēdējā sērijā norisinājās izšķirošā kauja starp revolucionāriem un pamodināto sithu karaspēku. Kauja atklātā kosmosā un varbūt arī daļēji kādas planētas (aizmirsu nosaukumu) atmosfēras augšējos slāņos. Un te nu atkal pat fantastikas realitātes nesaskaņa ar doto realitāti. Tas ir, revolucionāru desanta izsēšanās uz pretinieku flagmaņkuģa. Uz tiem dzelžiem, to virspusē,  atklātā kosmosā pēkšņi nez no kurienes uzrodas gravitācija un elpošanai nepieciešamais skābeklis. WTF? No kurienes, kā iespējams šis dabas brīnums?

7. Arī šajās sāgas daļās īsti nav papūlēts izskaidrot to, kā uz dažām planētām, kuras varoņi apmeklē, radies elpošanai nepieciešamais gaiss. Un arī tas, ka nepārtraukti kaut kas deg ar kārtīgu liesmu un atklātā kosmosā. Nu, vēl no skolas laikiem ir informācija, ka kosmosā ir vakuums un tur nekas degt nevarot. Tad nu tai kosmiskajai degšanai vajadzētu kādu saprātīgu izskaidrojumu. Diemžēl to izskaidrojumu neesmu sastapusi.

8. Tomēr, kopumā man neradās vēlme teikt, ka sāgas septītā, astotā un devītā daļa būtu sliktākas par sāgas iepriekšējām daļām un laukā metamas kā neatbilstoša prece. Jā, nebija pirmo triju daļu žilbinošā krāšņuma, nebija vidējās trešdaļas ekšena ar Harisonu Fordu. Toties bija galveno varoņu pašu iekšējā cīņa pašiem ar sevi, bija ticami, cilvēciski momenti. Pēdējā trešdaļa likās mazāk pompoza, cilvēciskās emocijas - saprotamākas. 

Un, ja visu deviņu filmu gaitu apskata no viedokļa - pastāsts par trim paaudzēm, tad viss nostājas relatīvās vietās. Paaudzes mainās, apkārtējā vide mainās, daudz kas mainās. Un nevajag brīnīties, ka pēdējās trešdaļas varoņu gaitas, apkārtējās vides uztvere ir savādāka, nekā pirmajā, otrajā sāgas trešdaļā. Cita paaudze galu galā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru