pirmdiena, 2021. gada 22. novembris

Nedaudz dažādu drusku

1. Kaut kā nedaudz aizdomājos par vienu lietu. Laikam ir jāpārskata, jāprecizē jēdziens "neapdzīvota sala" vai jebkurš jēdziens ar līdzīgu pieskaņu. 

Tas jēdziens mūsos ir iesakņojies kā jēdziens, kurš sevī paslēpis domu - no cilvēkiem brīva teritorija. Jo, absolūti tukša un neapdzīvota (pat visvienkāršāko vienšūņu neesamības situācija) teritorija nu ļoti reti sastopama uz Zemes. Tas, ka kāds cilvēks apstākļu sakritības rezultātā nokļuvis vietā, kur nav sastopams neviens cilvēks, vēl nenozīmē, ka šajā vietā tiešām neviens nedzīvo. Ir daudz citu dzīvu būtņu, kas šo vietu apdzīvo.

Vēsture zina daudzus gadījumus, kad kāds nokļūst uz neapdzīvotas salas kādu notikumu rezultātā un atklāj, ka uz šīs salas dzīvo kādi dzīvnieki, vēl kas dzīvs. Tā ka savā ziņā salu nekādi nevar nosaukt par neapdzīvotu. Spilgts piemērs tam ir Daniela Defo "Robinsons Kruzo" (precīzu grāmatas nosaukumu neatceros, bet nosaukumā bija ietverts grāmatas varoņa vārds un uzvārds), romāns, kurš balstīts uz kādiem tur jau bijušiem notikumiem. Varonis pēc kuģa smagas avārijas nokļūst un tā dēvētās neapdzīvotās salas un atklāj tur floras un faunas dažādību, kura ļauj tam izdzīvot un salas krietni daudz gadu. 

Tad sakiet, kā var nosaukt vietu par neapdzīvotu, ja tur jau dzīvo augi, dzīvnieki? Un ir pilnīgi pie kājas, ka teritorija nav cilvēku apdzīvota.

2. Sāk apnikt FB sarunās nepārtrauktā kovida piesaukšana. Pat tādās sarunās, kuru pamattēma nu noteikti nav kāda nebūt saslimšana. Nu, cik var? Galu galā - nu, ir tas kovids, nu ir visādi pasākumi, lai ar to saslimšanu tiktu galā. Nu, cik var bļaustīties? 

3. Drusku pa šejienes aizmuguri ik pa brīdim "pastaigājos". Tas, ka bildes labam garastāvoklim visiem patīk (arī man, jo savādāk jau nepubliskotu tās še), jau pamanīju. Arī kādas no domām, domiņām kur aizķeras. 

Gribētos tik tiešām kaut izlasīt jel kādu citu viedokli. Nu, kaut tādēļ, lai neieciklētos un vienu no situācijas, notikuma skatījuma versiju. Šo jau esmu laikam lūgusi ne reizi vien. Tas nu tā. 

Pie viena - drusku nezinu, esmu "aizķērusi" vai nee rakstot dažas tēmas vēl šī gada septembra sākumā. Kaut kā pārāk maz to skatījumu. Zinu, ne visi teksti man ir jāsadala uz reed more bāzes. Tomēr pat daudziem pāris rindiņu tekstiem ir pavairāk skatījumu.... Ceru, ka tomēr kas kaut nedaudz pamainīsies...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru