svētdiena, 2017. gada 6. augusts

Un atkal Zvaigžņu kari (Star Wars)

Novilku torentos vienā blokā visas septiņas Zvaigžņu karu (Star Wars) filmas. Tā ka komentāri sekos filmu rindas kārtībā. laikam tas tiks nosaukts par piekasīšanos autoram un klasikai. Bet neko darīt. Viedoklis katram savs.
Tātad, sākam.
1.filma.
Divi džedaji un Džar Džar Binkss peld uz gungānu pilsētu dziļi zem ūdens. Pēc loģikas viņiem vajadzētu būt izmirkušiem līdz pat apakšveļai un, ieejot gungānu pilsētā, pilēt kā tādām īpatnām strūklakām. Bet tas nenotiek.  Visi trīs ierodas gungānu pilsētā sausāki par sausu.
Apbrīnoju tos aktierus, kuri spēja ierunāt to dīvaino akcentu, ar kādu starpgalaktiskie tirgoņi runāja starpgalaktiskajā kopvalodā.
Tāpat man vēl līdz šim nav skaidrs, kā ar cilvēku ieročiem var likvidēt, izsist no ierindas metāla droīdus, kas lieto tādus pašus ieročus. Varbūt tādēļ arī skatos atkārtoti šis filmas. Lai pamēģinātu saprast vismaz kaut ko.
Tā arī nav rasts skaidrojums tam, kurš ir Anakina tēvs. Domāt un izdomāt var visu ko un viskautkā. Katrā gadījumā pēc nevainīgās ieņemšanas kristiešu Jaunavas Marijas variantā tas nu nekādi neizskatās un nezīmējas.
Īsti nav izskaidrots, kā sithi uzzināja, ka Nabu karalienes kuģis ir nokļuvis uz Tatuīnas. jebkurai būtnei ar pārcilvēciskām spējām tomēr jābūt arī kādam izziņas avotam. Nevar visu uzminēt.
Patīk rasu dažādība.
Acīmredzot mums, ierindas skatītājiem, nav īpaši jāzina, kā tiek nodrošināts skābeklis uz Republikas galvenās planētas - pilsētas Koruskanta.
Tāpat man ir grūti izprast tās tehniskās nianses, kas ļauj kosmosa kuģim pāriet hipertelpā un no tās atgriezties. Laikam nav manām smadzenēm domāts.
Tā arī nav skaidrs, kamdēļ sithi vienmēr ir divi - skolotājs un skolnieks - bet džedaji vienmēr vairumā. Kaut kā netaisnīgi.
2.filma
Kaut kā neticas Anakina mīlestībai pret Amidalu. Vismaz filmas sākumā. Jo iepriekšējā filmā viņš bija mazs puika, bet Amidala jau gandrīz pieaugusi un jau tik nobriedusi, ka varēja vadīt valsti. Man liekas neloģiski, ka mazam puikam, kurš skumst pēc mātes, vēl atrodas laiks sapņot par kaut kādu princesi. 10 gadu garumā, kuru laikā norisinājās arī viņa apmācība džedaju lietās.
Un tā triekšanās ar tām gaisa mašīnām. Tur plivinājās tik daudz to braucamo, ka man neizdevās saprast, kā Obi van Kenobi un pēc arī Anakins saprata kam tieši un kurp jādzenas pakaļ. Kad uz Obi Vanu šāva, viņam bija jānoturas vispirms, nevis jāskatās, kur paliek šāvējs. Bet Anakins - kā viņš vispār zināja, kur tajā jūklī meklēt savu skolotāju. Idejisks juceklis un domā, ko gribi.
Pieauguša Anakina mīlestībai pret Amidalu es ticu. un tomēr šajā sērijā viņš vēl ir puišelis, kam vēl daudz kas jāmācās.
Un visi tie kosmosā degošie brīnumi, kas runā pretī fizikas likumiem, Un  tas ir visās sērijās bez izņēmuma.
Tam afekta stāvoklim, kura laikā Anakins nogalināja tos cilvēkveidīgos pēc viņa mātes nāves, es ticu. Afekta stāvoklī cilvēki ne tādas vien muļķības sadara. Un tam, ka viņš Amidalai uz cilvēciskās būtības pamatojumu, atbild ka ir džedajs, nav nekādas nozīmes. Arī džedajos mīt cilvēciskais faktors.
Filmas beigās tā arī nekļūst skaidrs, kas notiek ar puiku, nu to, kurš bija dēls tam uzpirktajam rīkļu griezējam.
3.filma
 Liela gaisa kuģu dažādība, kā jau visās pirmajās trijās filmās. Un, kā vienmēr, deg tur, kur degšana nav iespējama - atklātā kosmosā.
Drusku, lai lasītājs saprastu situāciju. Kautiņš notiek uz kosmosa  kreisera, uz kura atrodas sagūstītais Palpatins. Viens no slikto droīdu vadoņiem izsit kreisera biezo aizsargstiklu un viss gaiss plūst laukā no telpas. Palpatinam un džedajiem vajadzētu izlidot pa logu kopā ar gaisu un pie viena nomirt no skābekļa trūkums, bet šie iemanās izdzīvot. Vai tas viņiem plaušas no citāda materiāla taisītas?
Skatoties jau trešo šīs sāgas filmu (un arī agrāk skatoties) mani nepamet jautājums - kā džedaji neredz, ka Palpatins ir sliktais, ka viņš ir siths? Tas taču ir tik acīmredzami. Vai tiešām visi ir tik akli vai arī ieslīguši savās problēmās, ka neredz to, kas notiek blakus?
Nu jā, sērijai pret vidu Palpatins pats atklājas Anakinam un panāk viņa pakļaušanos. Mann te loģiskajā ķēdītē kaut kas ieklibo, tik pagaidām nevaru saprast, kas.
Trešā filma ir pārbagāta ar kauju skatiem.
 ----------------------------------------
Pirmās trīs filmas ir uzņemtas pēc nākošajām trim filmām. Kāpēc tas tā, par to jau ir runāts un pārrunāts daudzos masu medijos. Tādēļ neatkārtošos. Vienīgi - ir mēģināts savilkt kopā otrās trīs ar pirmajām un daudz ko izskaidrot. Tomēr kaut kā pietrūkst. Ir krāšņi skati, kolosāli tērpi, aktieru ansamblis, kas spīdējis arī citās labās filmās. Un tomēr.
 ---------------------------------------
4.filma
4.filma bija pirmā, kuru noskatījos un ilgus gadus arī vienīgā šīs sāgas filma, kuru padomijā rādīja. Protam, esmu viņu skatījusies arī šajos laikos. Tagad paskatīšos (vismaz mēģināšu) ne vairs fana acīm, bet pieiet tai lietai kritiskāk. Kā nu man tas izdodas, var jau iepriekšējā tekstā secināt.
Nu, vismaz pagaidām negribas piekasīties. Redzēs, kas būs tālāk.
Kaut gan mazliet dīvaini liekas, kā tie mazie radījumi dabūja vienuviet abus droīdus, kas aizgāja katrs savā virzienā un diezgan tālu viens no otra.
Man liekas, kaut kāda nesaskaņa tomēr sanākusi. Luka tēvoča vārds toč nebija Ouens. Žēl, ka otrajā sērijā neiegaumēju, kad vārds tika nosaukts. Tagad jau nemeklēšu.
Hm, cilvēks ierauga nogalinātus savus tuviniekus, kuri viņu ir izaudzinājuši. Pirmā doma parasti ir "Es gribu viņus atriebt", nevis "gribu kļūt par džedaju, kā mans tēvs". Kuru pie kam nekad mūžā nav redzējis. Es runāju par Luku Skaivokeru. Un grūti saprast tuvu cilvēku bojāejas gadījumā.
Un Tatuīna vairs neizskatās pēc pirmo triju filmu Tatuīnas.
Parādījies Hans Solo Harisona Fonda izpildījumā. Un viņš laikam ir vienīgais, kas šajā un nākošajās divās sērijās izspīdējās, piedalījies pat ļoti veiksmīgi arī citās filmās.  Par pārējiem aktieriem izņemot šīs filmas neesmu dzirdējusi.
Nav īstas skaidrības, kā Obi Vans, Luks  un abi droīdi atkal satikās pēc notikumiem krogā. Tas nav izskaidrots.
Dīvainas pārejas uz gaismas ātrumu.
Un kāpēc tieši tagad, uz šī impērijas kuģa Obi Van Kenobi nolēma tikt galā ar Anakinu, kurš kļuvis par tumšās spēka puses vadoni Dārtu Veideru? Nav skaidrojuma, ir tikai varoņa vēlme. Tiešām nav skaidra Obi Van Kenobi vēlme. Un izskaidrojuma tam nav. Vismaz šajā sērijā. Varbūt kaut kā bija  jānovāc varonis?
Šaujamrīku krāsainās strēles ir fascinējošas. Dzīvē tā notiek? Un no kurienes Lukam visas tās dīvainās pariktes, lai glābtos kritiskās situācijās?
Obi Van Kenobi zaudējumu Luks pārdzīvo vairāk, kā viņu audzinājušu cilvēku zaudējumu. Tas ir kaut kas ne pa īstam. man liekas, tā nemēdz būt.
Kā vienmēr neloģisks degšanas process atklātā kosmosā.
Kopsummā es 4.filmas notikumiem ticu vairāk, nekā iepriekšējo triju filmu notikumiem. Kāpēc tas tā, nezinu. Pagaidām nemāku pateikt.
5.filma
 Šeit ir tas pats neatbildētais jautājums, kas man pa galvu maisījās jau sērijās, kur darbība norisinājās uz Tatuīnas. Hopa ir sniegaina planēta, Tatuīna - smilšaina. No kā pārtiek turienes dzīvnieki?
Vēl viena nianse, kas palaista garām filmas "savelkot kopā" - bezsamaņā esošam Lukam parādās Obi Vans un liek Lukam braukt uz Dagoba sistēmu, kurā mīt Obi Vana skolotājs Joda. Bet Obi Vana skolotājs bija Kvai Gons.
Ar blasteriem šaut pa staigājošu bruņmašīnu? Un pēc brīnīties, ka nav nekāda rezultāta? To vajag prast. Bet, jā, ar trosēm tos staigājošos monstrus var nogāzt no kājām. Tomēr aizdomājās. tomēr tā blasteru kauja uz planētas Hopa izraisa vieglu smīnu. Tas ir gluži kā kailām rokām pret lāci.
Kaut kādi dzīvi ķēmi uz asteroīda, uz kura pie viena kaut kādā vīzē ir skābeklis. Tā tiešām ir fantastika. Tomēr nedaudz kļūdījos. varoņi asteroīda iekšienē pastaigājās ar skābekļa maskām. Bet tie mošķi uz asteroīda tomēr ir un paliek bulšits.
Kreonā sasaldēt cilvēku kā mamutu ledū? Nezinu, vai mūslaiku zinātne man to varētu populāri izskaidrot. Karbonīts un anabiotiskais miegs. Fantastika.
Luka cīniņš ar Dartu Veideru telpā, kurā ir pilns ar visādām gāzēm, ir ko vērts. Un nav skaidri saprotams - tās ir indīgas vai nav indīgas. Cīniņa laikā grūti noticēt, ka Dārts Veiders tik ļoti ienīst savu dēlu, ka gatavs to nogalināt, ja puika nepāriet ļauuma pusē. Grūti noticēt, ka Dārts Veiders - Anakins tik ļoti pazaudējis mīlestību pret Amidalu - Padmi, ka gatavs nogalēt mīlestībā radītu bērnu. Kaut gan - visādas perversijas gadās.
6.filma
Atkušana no kreona iesaldēšanas, karbomīta piedevā un anabiotiskā miega ir fantastisks rezultāts, no kura Hans Solo pārāk ātri atgūstas manuprāt.
Kaut gan, ja tā padomā, šī ir mana mīļākā sāgas sērija. Vēlāk sapratīsiet, kāpēc.
Joprojām nesaprotu, no kā pārtiek uz smilšainās Tatuīnas mītošie dzīvnieki.
Visai intriģējoši, kā trauslajai Leai izdodas nožņaugt ar ķēdi nu ļoti trekno Džaba Hatu.
Un smilšu kuģi jau arī ir ko vērts.
Ne reālos laikos, ne nereālos laikos neesmu spējusi saprast viņu visu domu lidojumu un savstarpējo saprašanos.
Tā arī nav skaidrs kļuvis, kā pirmās sērijas Palpatins, kungs gados, ir spējis saglabāt tik garu mūžu. Tas laikam nav manām smadzenēm.
Man patīk, ka Joda vienmēr runā dzejā.
Laikam vakar beidzu vietā, kur Joda mirst, bet neņemos spriest. Katrā gadījumā Luks paliek pēdējais džedajs.
Tie mazie spalvu kamoliņi uz Evoku planētas ir jau kas mīlīgi fascinējošs.
Lēni man iet ar tās 6.filmas skatīšanos, bet priekšā vēl ir 7.filma. Jāiztur līdz galam, lai visu šito varētu nopublicēt un tad gaidīt atsauksmes kaut vai no Anonīmā lasītāja.
Luka nu Leias saruna par viņu īsto māti. Leia atceras, ka māte nomirusi, kad viņa bijusi ļoti maziņa, bet bijusi ļoti laba un skumīga. Te Lukass filmas "savelkot" kopā, ir ko palaidis garām. Ne Luks ne Leia nevarēja atcerēties savu īsto māti, jo viņus izšķīra jau tikko piedzimušus, viņu māte nomira dzemdībās.
Lidojošie motocikli. Interesanti, kā viņi izmanevrētu mūsu pilsētu apstākļos?
Evoku cīniņš ar stormtrūperiem un staigājošajām šaujammašīnām ir ticams, aizraujošs un interesants.
Kā vienmēr fizikālā kļūda ar ugunīgi degošām vielām atklātā kosmosā. Kaut gan - kā lai izskaidro komētu degošās astes? Tās taču arī lidinās atklātā kosmosā un neviens tām klāt nav bijis, lai izpētītu.
Viens gan nav skaidrs - kā evoki tik īsā laikā paguva sagatavoties stīviņam ar sturmtrūperiem un tām staigājošajām bruņmašīnām.
7.filma
Šeit es laikam nedaudz nohalturēšu un septīto filmu neskatīšos izraibinot tekstu ar piezīmēm par saturu. Es īsā laika sprīdī to esmu noskatījusies trīs reizes un kopiespaids, kuru tagad pacentīšos uzrakstīt.
Ja sāgas pirmās sešas filmas loģiski papildināja viena otru un notikums sākās pirmajā filmā un beidzās sestajā, tad te jau ir kaut kas savādāks
Staro sestās filmas un septītās filmas notikumiem ir pagājis pailgs laiks, nav īstas skaidrības, kas ar republiku un sāgas galvenajiem varoņiem šajā laikā ir noticis. Nav īstas skaidrības, kas ir tā meitene, kas uz smilšainas planētas ar digera darbu pelna sev iztiku un kaut kā, no tā sanāk, tiek ierauta filmas notikumos. Nav skaidrs, kas izjaucis Leias un Hana Solo attiecības, ka viņi jau ilgi dzīvo un darbojas katrs par sevi; nav skaidrs, kāpēc viņu kopīgais dēls pārgājis tumšajā pusē un kam tad īsti kalpo un vai tiešām tik ļoti ienīst savu tēvu, ka to nogalina. Nav izskaidrota Luka aizdošanās nezināmā virzienā un atraušanās no visa notiekošā.
Varbūt to visu izskaidros sāgas 8. un 9. filmas. 8.filma jau esot uzņemta, tagad notiekot darbs pie tās montāžas, vispār - kopālikšanas un ierunāšanas. Šī gada beigās būšot uz ekrāniem. Būs jānoskatās, lai saprastu 7.filmu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru