trešdiena, 2021. gada 3. novembris

Un vēlreiz - tas pats klimats

Es laikam nespēju beigt "cepties" par jau gadiem risināto jautājumu par klimata izmaiņām uz planētas. Iepriekš par šo jautājumu esmu izteikusies vismaz šeit un šeit. Varbūt atradīsies vēl kādu krietnu laiciņu iepriekš, tas laikam jau jācaurskata teksti lielākā laika perspektīvā.

Mani šī tēma vienkārši nedaudz kaitina savā zināmā mērā bezjēdzībā. Tajā, ka tiek jauktas, manuprāt, dažādas lietas. Reāla klimata maiņa Zemes pašas, kā vienota organisma, pārveidošanās, attīstība un apkārtējās vides piesārņošana, kas negatīvi ietekmē visu apkārtējo.

Par klimata maiņas problēmu ik pa laikam dzirdu jau no agras jaunības laikiem vēl padomjlaikos. Tas nu tā, informācijai.

Zemes ass nobīdīšanās pēc objektīviem kosmosa pastāvēšanas likumiem izraisa Zemes polu nobīdīšanos par kādiem tur grādiem, ledāju pārvietošanos un kušanu nobīdes rezultātā, kontinentu dreifs (pat niecīgs), kuru mēs izjūtam tik tad, kad tas jau ir vērā ņemami iespaidojis jel kāda planētas punkta atrašanās vietas nelielas izmaiņas koordinātu sistēmā. Zemestrīces, vulkānu izvirdumi, cunami un vēl kādas tur dabiskās norises - tas viss pats par sevi rada kaut pirmajā mirklī nemanāmas uzreiz un tagad klimata izmaiņas. 

Ir tāda sajūta, ka politiķiem nav īsti ko darīt kādā laika nogrieznī un tad nu viņi izdomā problēmu, kuras risinājumu ieskapē zinātniekiem risināšanai. Reizēm lai novērstu uzmanību no problēmām, kuras ir aktuālākas, bet neērtas risināšanai. Tad vēl mēģinājumi sponsorēt Grētas tipa mazzinošus indivīdus.

Par Grētu, garāmejot. Meitēns savā ziņā laikam ar galvu ne pārāk draudzējas. Tāds iespaids. Ar prieku izmanto izdevību "pazīmēties", neapmeklēt skolu, nemeklēt vispusīgu informāciju. Kāpēc mācīties, izglītoties ja var paklaiņot pa pasauli uz citu rēķina? Nezinu, vai pati jel ko noderīgu prot paveikt. Kaut grīdas uzmazgāšanu. Man vienmēr kādam, kurš ko nosoda, izsaka kādas problēmas nosodījumu, gribas pajautāt - kādu piemēru runātājs var piedāvāt balstoties uz paša pieredzi, rīcību? Pagaidām tik ir informācija, ka tas meitēns visiem māca dzīvot, bet pats nepiedāvā konkrētu piemēru iz savas dzīves.

Politiķiem arī vienmēr gribas pajautāt, vismaz attiecībā uz vides nepiesārņošanu, atkritumu šķirošanu un tamlīdzīgām lietām - ko pozitīvu no paša pieredzes var piedāvāt vērtējumam? Pagaidām, vismaz feisbukā, esmu sastapusi nedaudz piemērus no Zviedrijas (ja nemaldos), kuras politiķi pārvietojas ar elektrificētu transportu - ja nemaldos, virszemes vilcieni un metro. Neizmantojot autotransportu ar benzīna vai dīzeļdegvielas "pildījumu". 

Nu, pagaidām kaut kā tā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru