otrdiena, 2015. gada 13. janvāris

Mazliet atmiņu - Fadejeva Jaunā gvarde

Man Ilmārs Bite iekš draugiem.lv atsūtīja linku uz vienu Krievijas, tās galvaspilsētas websaitu. Websaitu, kas sevī apvieno pilsētas TV raidīumus. Precīzāk, viņš man atsūtīja linku uz vienu no pilsētas TV raidījumiem, kurš stāsta par krievu rakstnieku, nu jau sen kā mirušu, Fadejevu. Rakstnieku, kurš sarakstīja romānu Jaunā gvarde.
Mūslaiku jaunatne pat nezina, par ko ir šis romāns. Tas sen pazudis pat no bibliotēku plauktiem. Zaudējis savu aktualitāti.
Romāns ir stāsts par komjauniešiem, kuri pagrīdē cīnījās pret vācu okupantiem, tika atklāti un gāja bojā varonīgā nāvē. 

Skolas gados romāns bija obligātās literatūras sarakstā laikam jau vidusskolas gados. Īsti neatceros, kad. Atceros to, ka šos jauniešus mums piedāvāja kā pozitīvus piemērus Dzimtenes mīlestībā un kā lielus patriotus un vispār katra komjaunieša varonīgu un labu piemēru. Mums katram obligāti vajadzēja izlasīt šo grāmatu un, ja televīzijā rādīja, noskatīties filmu pēc šīs grāmatas motīviem.
Tomēr - uz obligāto literatūru laikam visos laikos reaģē vienādi. Daži klasē izlasīja grāmatu un pie gadījuma noskatījās filmu, tad lasītais un redzētais tika atreferēts klasē pirms stundas un skolotājas uzrašanās. 
Laikam jau esmu tā paaudze, kas jau padomijas laikos smīkņāja par obligātajiem komjaunatnes un komunisma ideāliem un to nesaskaņu ar dzīves realitāti. Varbūt tāpēc bija viegla pāreja no vienas politiskās sistēmas uz nākamo.
Filmiņa, raidījums, kura linku man atsūtīja Ilmārs, ir 44 minūtes gara un krievu valodā. Tā šo manu jaunības šīs grāmatas un filmas uztveri pavērš citā gaismā. Zināmā mērā apstiprina to, ka darbs ir bijis ideoloģizēts. Tomēr arī pie viena atklāj nezināmus faktus, kā arī to, kā tas ietekmējis romānā aprakstōto reālo varoņu radiniekus un pašu grāmatas autoru.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru