piektdiena, 2015. gada 9. janvāris

Dokumetālais seriāls "Roma"

Es tiešām nekļūdījos, virsrakstā ierakstot "dokumentālais seriāls". Jo bez mākslas filmas-seriāla Roma portālā YouTube atrodams arī dokumentāls seriāls Roma, kurš vēsta par šo impēriju no vēsturiskā, dokumentalā rakursa. Seriāls ir 13 sēriju garš, YouTubē ielādēts divās daļās - 1 līdz 6 sērija vienā daļā un 7 līdz 13 sērija otrā daļā.
Seriālu veidojuši laikam jau amerikāņi, precīzāk - ASV publika, jo ekrānā pāstāvētais zinātnieku, vēstures pētnieku korpuss pāstāv šīs valsts augstskolas, kā arī daži ir no Kanādas augsskolām.
Ieguvu daudz jaunas informācijas, precīzāk - papildināju un atsvaidzināju skolā iegūtās zināšanas par šo antīkās vēstures peiodu pasaules vēsturē. Tomēr savā ziņā arī vīlos seriālā.
Jau pirmajā daļā jūtama faktu pasniegšana izlases veidā. Praktiski ļoti minimāli atspoguļota Romas veidošanās kā valstiskums, impērija. Es domāju - pašus pirmsākumus. Kā Roma-pilsēta kļuva par Romu-valsti. Jo galu galā - Romas impērija savu nosaukumu aizguva no tās galvenās pilsētas - Romas.
Daudzi valsts vadītāji, stāsti apr tiem - izlaisti. Stāsts par Jūliju Cēzaru ļoti atsauc atmiņā mākslas filmu-seriālu Roma, tur izmantotos vēstures faktus.

Tāpat - daudzi stāstījumu ilustrējošie un reknstruktoru atainotie sen kauju un sadzīve notikumu skati bija jau redzēti citos, Romas vēsturei veltītajos YouTubē atrodamajos sižetos. Daži šī seriāla daļā pat tika demonstrēi vairākkārt ilustrējot džādus, slikti sastītus notikumus.
Seriāla 7.sērija jau stāsta par periodu, kad Roma jau bija laikam jau svaigi kā zaudējusi lielu daļu savas milzīgās teritorijas un pie viena savā ziņā sašķēlusies Austrumromā, kas vēlāk kļuva par Bizantiju, un Rietumromā, ka vēlāk kļuva par daudzām valstiņām. Seriālā ir izlaists vesels vēstures posms, nav atspoguļoti iemeli, kāpēc tā notika. Būšu spiesta meklēt informāciju citur. Tas ir viens no seriāla mīusiem.
Otrajā daļā laikam kaut kas ir sajaukts, liekot sērijas kopā un ievietojot YouTubē. Ja pirmajā daļā visas sešas sērijas bija sakomplektētas loģiskā secībā un pēc kāras, tad - 7.sērija vēst par Romas impērijas rietumu daļas beigām, bet 8.sērija atgriežas atpkaļ notikumu gaitā un sākas ar mūsu ēras pirmo gadsimtu, romiešu iebrukumu Britānijā. Šis iebrukums sākās imperatora Kaligulas tēvoča un varas mantinieka imperatora Klaudija laikā. Par Kaligulu runājot - tik kolorīta personība Romas vēsturē kā Kaligula piemnēts tikai garāmejot - ir pateikts, ka viņš nav bijis īsti vesls, bijis viai pompozs un ka viņu nogalināja paša apsardzes karaīri, jo neviens nespēja samierināties arviņa izgaieniem. Viss. Nekāda Kaligulas laika atspoguļojuma Romas vēsturē. Tomēr - 8.sērijā daudz tādu faktu par Britānijas iekarošanu, ko veica romieši, kurus es nezināju. Paldies filmas autoriem. Pastrādājuši.
Visai slinki skatos otro bloku - 7. līdz 13.sērija. Bet jau tagad skaidrs, ka tiešām YouTubē liekošie kaut ko sajaukuši - seiāla noslēguma sēriju ielikuši kā pirmo šajā blokā. Jo viss norisinās likumsakarīgā kārtībā un secībā. Pat kļūst skaidrāks, kā Roma sašķēlās Austrumromā un Rietumromā.
Bet arī šeit vērojami rekonstruētie ilustrējošie vēsturiski materiāli, kas jauredzēti citos, ar Romas vēsturi saistītos sižetos, kas demonstrēti YouTubē. Vai tiešām autori ir tik trūcģi savā iztēlē, ka pārkopē un pavairo ja rādīto materiālu?
Vai arī - skatoties šo dokumentālo seriālu arvien vairāk nostiprinās pārliecība, ka viņš ir visu citu sižetu par Romu kompilācija.Autori laikam mēģinājuši apvienot visu to, kas sagatavots un YouTubē ievietots, vienā, aptverošā filmā. Veidojot kā kopīgu pārskatu par Romas impērijas periodu pasaule vēsturē.
Daži, kas uzņēmušies ilustrējošos spēles skatos, laikam ir filmējušies vairākkārt un atveidojuši dažādus tēlus. Ko nu kuro reizi sižets ir prasījis. Tas traucē, jo - skatīāja priekšstats par tēlu taču reizēm balstās redzes atmiņā.
Tomēr - par spīti maniem nosauktajiem trūkumiem, seriālu ir vērts noskatīties. Tajā ir plašs faktu materiāls un daudz kā tāda, par ko skolā nerunā laika trūkuma dēļ. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru