trešdiena, 2014. gada 26. novembris

Obligātā veselības pārbaude

Jau kuro reizi stājoties algotā darbā man ir jāiziet obligātā veselības pārbaude. Nākas jau iziet. Apzinoties, ka tas ir ķeksis birokrātijai. 
Obligātā veselības pārbaude maksā kaudzīti naudas, kuru, paldies dievam, var nākošajā kalendārajā gadā atgūt kaut 25 procentu veidā no iztērētās summmas. Tas ir vienīgais pluss šim pasākumam.
Jo principā šis "galops" caur ārstu kabinetiem neko reāli nedod savas veselības stāvokļa novērtēšanai. Vienalga visur būs atzīme "Vesela, darbam derīga". Akūtas vainas un slimības tomēr risina ģimenes ārsts vai kāds cits konkrēts speciālists. Un tie jau arī labāk zina par manu/tavu/savu pacientu veselības stāvokli un katrs pats labāk tomēr zina, vai vēlamo amatu spēs "pavilkt" vai nee.

Es, piemēram, stājos darbā par pastnieci. Un šajos elektronisma laikos vēstuļu nav daudz, pasūtītās korespondences arī nav daudz, nav jāiet katrā mājā un "jāpiesārņo" katra pastkastīte. Zinu, ka spēšu "pavilkt".
Manuprāt, šīs obligātās veselības pārbaudes stājoties darbā būtu jāatceļ. Pietiktu ar izziņu no ģimenes ārsta, ja nu tik ļoti vajadzīga informācija par veselības stāvokli. Pasts jau nav skola vai kafejnīca, kur darbs ar bērniem un ēdienu un nav nepieciešamas lipīgās slimības. Bet arī - ar tām saslimis cilvēks taču neies uz darbu, kamēr neatveseļosies.
Un ja nu kādam ir kāda venēriska slimība? Nepielaidīs darbā par pastnieku, apkopēju skolā, apkopēju kafejnīcā? Tās taču seksuāli transmisīvās un nododas tālāk seksālā ceļā, un neviens taču netaisās pārgulēt ar slotu, mazu bērnu, bulciņu.
Pie viena neviens taču netaisās strādāt darbu, kuru veselība "nevelk".
Tā ka - ko dod tas obligātās veselības pārbaudes ķeksis? Tikai papildina poliklīnikas budžetu, ne vairāk. Visas nopietnās lietas jau risina ģimenes ārsts, speciālists, pats cilvēks.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru