otrdiena, 2017. gada 28. novembris

Dažādi

1. Pirmais, kas nāk prātā - maznodrošināto pabalsti. 
Man viena paziņa ik pa brīdim kārto maznodrošinātā statusu, jo darbus, kurus viņa atrod un mēģina strādāt - nu, ilgāk par divām, trim nedēļām neiztur. Veselība sāk uzdot un viņa no darba aiziet tieši šī iemesla dēļ. Bezdarbnieku statusu iegūt nevar, jo aiziet no darba pēc brīvas gribas, kaut arī darbs patīk.
Nokārtojot maznodrošinātā statusu, viņai tiek piešķirta konkrēta pabalsta summa, no kuras uz rokas viņa saņem ap 50,- eiro. No pārējās panbalsta summas valsts sedz daļu komunālo maksājumu. Pārējo paziņai pašai ir jāpiemaksā no uz rokas saņemtā pabalsta. Pie viena periodiski jāpabraukā darba meklējumos un produkti taču arī jāpērk. Kaut uz atlaidēm.
Pirkt transporta mēnešbiļeti? Tā nav lēta un tad uz rokas paliek nekas. Labi, ka sociālais dienests viņai nesen piešķīra naudiņu mēnešbiļetei. Vismaz tagad kādu brīdi viņa var darbdienās mierīgi braukāt un meklēt kaut ko piemērotu.
Un pie viena - ar tiem pabalstiem sistēma visai netaisna. Līdzko atrodi darbu kaut pa minimālo algu, pabalsts - kaput. Tiek noņemts, jo cilvēks taču strādā. Bet minimālajai algai pēc nodokļu nomaksas cilvēkam uz rokas paliek drusku zem 300,- eiro. Uz kuriem uzguļas komunālie maksājumi pilnā apmērā, pārtikas grozs, apģērbs, kas periodiski jāpērk jauns - novalkājas taču. Un, nedod dies', ja mājās kas sabojājas (piemēram tualetes poda ūdens nolaišanas sistēma). 
Teiksiet - lai meklē labāk apmaksātu darbu. Var jau. Bet kas tad strādās par pārdevējām, sētniekiem un citām maz apmalsātām profesijām?
2. Par banku sistēmu starptautiskā tīklā runājot.
Māsa pērn nepilnu mēnesi nostrādāja Skotijā. Tur sistēma tāda, ka jāatver naudas konts algai vietējā bankā. Banka piesaista klienta kontu starptautiskam tīklam vienīgi tad, ja klients Skotijā strādā kādu gadu. Bet māsai līgums bija uz nepilnu mēnesi. Un vēl viena aizķeršanās - Skotijas eiro ņem par pilnu tikai Skotijā un pārējā Lielbritānijas teritorijā. Nekur citur Skotijas eiro netiek ņemti vērā. Māsai Londonā pirms izlidošanas nācās meklēt vietas, kur samainīt Skotijas eiro pret Eiropas Savienības eiro. Marazms, bet dzīves realitāte.

6 komentāri:

  1. "Skotijas eiro"? WTF??

    AtbildētDzēst
  2. Man bija tāds pat izbrīns, kad māsa stāstīja, bet tā nu tas ir. Un jāņem vērā skotu vēlme palikt Eiropas savienībā neatkarīgi no pārējās Britu karalistes, kā arī vispār vēlmi atdalīties no tās.

    AtbildētDzēst
  3. Tu nesaprati. Skotijā ir mārciņas.

    Pabalstus vienmēr gribas lielākus. es nesaku, ka mums ir ideāli. bet, ja nevar pastrādāt veselības dēļ, vai nav jāmeklē cits risinājums?

    AtbildētDzēst
  4. naudas sakarībā tās nosaukumā laikam ir pārprsts, bet rezultāts tomēr tas pats - Skotijas naudu var lietot tikai Apvienotajā karalistē, maiņai pret eiro tā neder. Vispirms ir jāsamaina Anglijas naudiņās un tikai pēc tam uz eiro.
    Piemēram, kādas? Invaliditāes pensijas arī ir maziņas, no tām izdzīvot nevar un nākas ilgi un dikti meklēt visādus sīkdarbiņus, lai piepelnītos.

    AtbildētDzēst
  5. apkures pabalsts. pārtikas pabalsts. neviens vēl Latvijā no bada nav nomiris...

    AtbildētDzēst
  6. Tāpēc, ka kruķās, lai izdzīvotu. Reizēm kāds obligātais maksājums tiek atstāts uz labākiem laikiem, lai varētu izdzīvot.

    AtbildētDzēst