sestdiena, 2017. gada 25. novembris

Nīderlande alias Holande

Jau iepriekš brīdinu - viss manis turpmāk rakstītais būs vadoties no māsas stāstītā. Māsa jau kuro gadu brauc sezonas darbos uz šo valsti.
Nīderlande ir līdzenumu zeme, kur katra vietiņa tiek racionāli izmantota. Mežs kā tāds ir tikai robežjoslā ar Poliju. Visur citur nekā - nekāda meža nav, ir tikai līdzenumi un mākslīgi veidoti uzbērumi, kuri lieliski norāda to, cil ļoti Nīderlandes tauta soli pa solim ir atkarojusi jūrai zemi. Lieki būtu atgādināt to, ko zinām no ģeogrāfijas stundām - Nīderlandes teritorija atrodas zem jūras līmeņa un ja notiks kaut kas nelabs ar galveno dambi, kas jūru attur no valsts teritorijas, var notikt bēdu lietas un lielākā daļa Nīderlandes applūdīs.
Valsts apdzīvotība - galvenokārt mazpilsētas un miesti. Vienīgā lielpilsēta laikam ir Amsterdama, kurā ir viena neparasta īpatnība: metro ir virszemes transports, nevis pazemes transports. Papildus tam faktam, ka vilcienu kustībā kā tāda arī pastāv.
Valstī daudz kanālu, kuros mītējas visāda veida putni (zivju dažādību māsa nepārbaudīja objektīvu iemeslu dēļ). 
Ļoti slavējami ir tas, ka mazpilsētās un miestos kanālos mītošos un ligzdojošos putnus neviens netraucē, notiek mierīga līdzāspastāvēšana. Miestos piemājas teritorijās, kas nožogotas ar grāvi, zirgu, kazu un cūku ganīšanās ir parasta parādība, kura nevienu neuztrauc un nevienam netraucē.
Banku sistēmu ne es, ne māsa līdz galam neizpratām. Es viņai uz viņas norādīto banku varu pārskaitīt naudu neatkatrīgi no tā, kurā valstī māsa atrodas, variants uz šo pusi nenostrādā. Acīmredzot DNB bankai ne visur ir līgumi un filiāles vai kāda cita veida sadarbība.
Un vēl - koki un krūmi valstī tomēr ir sastopami - kā mazpilsētu un miestu zaļās zonas un apstādījumi. Parkos un piemājas dārzos.
Ja ko atcerēšos no stāstītā, pierakstīšu vai nu komentāros vai arī kā labojumu pamattekstā.

10 comments:

  1. varbūt es kaut ko nesaprotu, bet...
    banka nebraukā Tavai māsai līdzi. tā visu laiku ir tur, kur tā ir. par to, ka no māsas bankas nevar pārskaitīt Tev - tas nav iespējams,ja vien Tavs konts nav arestēts/ierobežots, nezinu, saistībā ar aizdomām, ka Tu tirgo ieročus...

    AtbildētDzēst
  2. paga, vai arī jums abām ir konti Latvijā un jūs izbrīna, ka Nīderlandē nav DnB filiāļu? bet tas taču loģiski... naudu var nosūtīt no daudzkurienes, nezinu, no pasta, arī, piemēram, ir tās firmas kā MoneyGram , tās būs dārgāk.
    bet vispār ieteiktu izmantot 20. gs. izgudrojumu - internetbanku

    AtbildētDzēst
  3. Robežjosla ar Poliju visas Vācijas platumā? :) Interesanti arī, ko Jūs uzskatāt par lielpilsētām un mazpilsētām?

    AtbildētDzēst
  4. Nīderlande ir līdzenumu zeme, kur katra vietiņa tiek racionāli izmantota. Mežs kā tāds ir tikai robežjoslā ar Poliju.
    ___________
    Es ieteiktu paņemt rokā globusu un paskatīties ar ko robežojas Nīderlande.

    AtbildētDzēst
  5. nu, Nīderlandes un Polijas robeža bija tik sviestaini, ka uz to pat nereaģēju :D

    AtbildētDzēst
  6. Ups, bija sanācis topogrāfiskais idiotisms. Bet katrā gadījumā mežu josla Nīderlandei ir tikai pierobežas zonā ar to valsti, ar kuru tā robežojas.
    tam, kurš jautāja par atšķirību starp mazpilsēu un lielpilsētu - Talsi ir mazpilsēta, Ventspils jau lielpilsēta.

    AtbildētDzēst
  7. ar kādu 'to valsti'? Beļģija vai Vācija, nevis tā valsts

    AtbildētDzēst
  8. Manuprāt Vācija, jo Beļģija no mūsu puses braucot ir aiz Nīderlandes, tuvāk Francijai.

    AtbildētDzēst
  9. tipiski. visā eiropā. mežs tikai robežā. bankām nav filiāļu. es šodien esmu skarbs.

    AtbildētDzēst