trešdiena, 2018. gada 5. septembris

Noteikumi un tamlīdzīgas lietas

Pēc noteikumiem uz katra pārdodamā produkta jābūt etiķetei ar šī produkta sastāvu, ieskaitot E-vielas. Taču šīs etiķetes ir drukātas tik sīkiem burtiem, ka pat cilvēks ar normālu redzi bez palielināmā stikla neiztiks, lai to visu izlasītu. Un ja tas ir uzdrukāts uz plastmasas/stikla iepakojuma, tad reizēm arī palielināmais stikls nepalīdzēs. Vai varat iedomāties skatu lielveikalā, kad cilvēki ar palielināmajiem stikliem lasa preces sastāvdaļas uz tās iepakojuma? Visai amizants skats sanāktu. 
Tas pats ir arī ar aptiekas zālēm, kuras reizēm tiek pirktas pēc receptes. Lietošanas instrukcija rakstīta sīkā drukā un obligāti vismaz divās valodās. Un atkal ir nepieciešams palielināmais stikls, lai saprastu visas ar zāļu lietošanu saistītās lietas. 
Vai ražotājiem ir tik grūti to visu padarīt saprotamāku lietotājiem? Vai Pārtikas Veterinārais dienests nevar ko darīt lietas labā?
Un kā atšķirt ģenētiski modificētos produktu no ekoloģiskajiem? Ierindas pircējs jau skatās uz sava maka biezumu un reizēm meklē lētākos vai atlaižu produktus.
Un kas ir ar nosacīti vasaras augļiem un dārzeņiem? Ziemā pirktās zemenes garšo pēc plastmasas, avenes un mellenes neesmu ziemā pirkusi, tāpēc īsti  nezinu pēc kā tās garšo.
Vai pārtikas un zāļu ražotājus nevar pārbaudīt biežāk un bez iepriekšēja brīdinājuma? Pati reiz strādāju farmaceitiskā rūpnīcā par kontrolparaugu noņēmēju un zinu, kā tur viss no iekšienes notiek, ieskaitot darba apstākļus un noliktavu sistēmu.

15 comments:

  1. nu, ir redzēts, ka tiešām ar lupu lasa. bet, tā kā nav redzēts, ka visi to darītu, acīmredzot lielākā daļa tomēr spēj salasīt (un kā Tu iedomājies lielākus burtus kaut kādam mazam iepakojumam - pielīmēt a4 lapu varbūt priekš Tevis?) vai viņus tas tik ļoti nesatrauc.
    kas PVD tieši būtu jādara, galīgi nesapratu...
    ja kas, zāļu instrukcijas visas ir tīmeklī. attaisi PDF readerī un uzliec kaut 500% palielinājumu, varēsi ērti izlasīt.
    ģmo jābūt marķētam, tā arī atšķir.
    neviens nevienam nespiež pirkt ziemā zemenes. ēd zapti.
    kas tieši būtu biežāk jāpārbauda? un kāpēc Tu domā, ka pārbaudes nenotiek? vai ir aizdomas, ka aspirīna tabletēs netiek likta acetilsalicilskābe? zāļu ražotāju kontrole ir stingra , un viņi paši sev ir stingrākie pārbaudītāji. viņi nevar riskēt (te es nerunāju par kaut kādām Rīgas tinktūru fabrikām, kas patiesībā ražo uztura bagātinātājus, nevis zāles)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. es 11 mēnešus nostrādāju tādā zāļu privātfiemā, kas saucas MedPro inc un redzēju, kādos apstākļos tiek ražota produkcija un kā tiek glabātas izejvielas. Ir dzirdētas nepārbaudītas baumas, ka izslavētajam Grindeksam ar izejvielu glabāšanu ir tik par bēdīgi, kā sīkajām firmām. (ja pa izejvielu noliktavu mierīgi lidinās baloži un skraida žurkas, tas tev liekas normāli?) un zāles bieži vien tiek sāktas ražot paralēli izejvielu kvalitātes kontrolei, nevis pēc tās. Vados pēc personiskās pieredzes.

      Dzēst
  2. tāpat nesapratu - kas tad īsti jādara?

    AtbildētDzēst
  3. Gribētos, lai visas pārtikas un zāļu ražotnes biežāk kontrolētu un stingrāk. PVD varētu aizliegt visu produkciju, kas satur E vielas. Lai nav jāčakarē smadzenes - kuras ir un kuras nav kaitīgas. Neesmu nekur pamanījusi sarakstiņu ar nekaitīgām E vielām.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. kā Tu zini, cik bieži vai nebieži un stingri vai nestingri kontrolē? kas attiecas uz PVD, biežāk dzirdēts, ka viņi pārspīlē, nevis ka nekontrolē...

      par e vielām... neesi rada tai būtnei, kas internetā meklēja dzeramo sodu bez e vielām? ;P
      aizliedzot sodu, citronskābi, etiķi un daudz ko citu, veikalā nebūs ko pirkt vairs.
      visas sarakstā iekļautās e vielas ir atzītas par (ar esošo informāciju) drošām.
      ja Tev ir tāda paranoja par šo, atliek pirkt tikai neapstrādātu pārtiku. piens, gaļa, graudi, kartupeļi, augļi, dārzeņi un visu taisīt pašai.un, pasarg dies, neliec klāt citronskābi vai sodu, vai etiķi

      Dzēst
    2. un es ēdu visu, kas man garšo, nevis trīcu paranojā. tos iepakotos/apstrādātos gardumus jau neēd tonnām un trīs reizes dienā. visa lieta ir devā. tās vielas tak tur ir gramos un miligramos.
      mazliet sāls, piemēram, ir vajadzīgs, par daudz nav labi. arī ar par daudz ūdens (starp citu, arī ķīmiska viela) nogalina...

      Dzēst
    3. NU, KATRS RĪKOJAS PĒC SAVIEM IESKATIEM.

      Dzēst
    4. tieši tā. tāpēc nepērc neko, kur ir E vielas, un dzīvo mierīgi. bet dumji nerevolucionē ar marinētu gurķu aizliegšanu (kā sanāk pēc Tava uzsaukuma).

      Dzēst
  4. Vai tad marinētiem gurķiem arī pievieno E vielas? Un kāds manam tekstam sakars ar tiem gurķiem? Es par tām E vielām rakstīju vispārīgos toņos.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tu tak vispār neko nesaprati no manis rakstītā, vai ne????!
      Etiķis, citronskābe, soda - tās ir E vielas, $%&^ Tu.

      Dzēst
    2. bet nu, tas jau sen te ir bijis skaidri redzams, ka Tu neizlasi kārtīgi vai nespēj saprast, ko tev raksta citi

      Dzēst
  5. es saprotu rakst'ito, bet nezinu, kas ir E vielas. T'a ir tu nosauci dažas, tagad zināšu. Bet bez tevis bosauktajām vēl ir vesela rinda ar E vielām, kueras es nezinu. Tāpēc tāda nostāja. nekur neesmu sastapusi sarakstu ar E vielām, lai nekļūdītos savos izteikumos.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. ēm, gūgle? izskatās, ka Tev kaut ko pameklēt ir sāpes pakaļā. galvenais, kaut ko nopļūtīt

      Dzēst