svētdiena, 2018. gada 9. septembris

Kārtējā rīta kafija

1. Latviešu tauta kopš neatkarības atgūšanas pamazām kļuvusi mazāk vienota savās izpausmēs. Tā ir sašķēlusies ģimenēs, frakcijās, partijās u.tml. Daudzi ir pārcēlušies uz ārzemēm, jo tur vairāk maksā. Mēs esam pārstājuši domāt par pašu zemītes izaugsmi un stabilitātes nodrošinājumu. Un pie visa tiek vainota valdība. Bet. Ir viens liels bet.
Katrai tautai ir tāda valdība, kādu tā izvēlas. Cik no latviešiem iet uz vēlēšanām, lai ko mainītu valdības sastāvā? Liela daļa kūtruma vai cita iemesla dēļ neaiziet un tad nu tie, kas vēlē, savēl tos, kas nu tiek pie šprices un valdības grožiem. Un tad nu sākas lielā vaimanāšana, ka valdība slikta, ne tos likumus pieņem un vispār noārda valsti.
Kur palicis pilsoņa pienākums vēlēt? Kur palicis pilsoņa pienākums strādāt šai valstī un maksāt še nodokļus, lai pildītu valsts kasi un palēnām celtu valsts un savu labklājību? Angļi, zviedri, holandieši paši izveidojuši savas valstis tādas, kādas tās nu ir pašlaik un var atļauties mazliet atpūsties, liekot viesstrādniekiem pildīt tos melnos darbus, kurus paši īsti vairs negrib veikt. 
Kur ir palicis latviešu pašlepnums un saimnieka sajūta par savu zemi, savu tautu? Tie, kas še palikuši cīnās par sevi, saviem tuviniekiem un savu zemīti kā nu var un prot. Bet kāds labums šai zemei, šai tautai ir no aizbraucējiem? 
2. Sezonas un gadalaiku maiņu mēs jūtam gaisā un pašā dabā. Bet, ieejot lielveikalā, šī sezonas maiņa kaut kur pazūd. Visu gadu pieejamas pārtikas preces, kas nav raksturīgas attiecīgai sezonai. Jājautā, cik veselīga ir šī nesezonas prece, vai tajā ir pietiekoši daudz vitamīnu, kas nepieciešami cilvēka organismam? Un kur paliek tas, ko cilvēki neizpērk? Lielākā daļa, tuvojoties derīguma termiņa beigām tiek izmesta. Vai nebūtu vienkāršāk pārpalikumus izdalīt trūkumcietējiem, bērnu namiem u.tml.? Ar pārējo preci taču tiek nopelnīts pietiekami daudz, lai lielveikali eksistētu un pastāvētu.

12 comments:

  1. Atvaino, bet galīgi nesapratu ko vēlējies pateikt. Varbūt kafija par maz, varbūt par maz gulēts vai par agru rakstīts?

    AtbildētDzēst
  2. "Toties bija stīviņš ar anonīmajiem (iespējams vienu vai diviem), tā ka piegriezu skābekli visiem anonīmajiem." - Vai tad nedarbojas vairs?

    AtbildētDzēst
  3. mēs esam viens vai divi - tāds ir jautājums... :D

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Pag, a mūs divus jāuzskata par vienu vai varam dalīties kā mainīgās amēbas? :D

      Dzēst
  4. būsi pārsteigta, bet arī angļi, zviedri, holandieši brauc uz citām valstīm dzīvot/strādāt. protams, daudz mazākos apmēros. tā nu tas notiek brīvā pasaulē.
    ko dod aizbraucēji? kā kurš. ja pazūd visa saime un pavisam, tad jau vairs neko. bet, ja tā ir meita, kas te normālu darbu (vai vispār) nevar atrast, citur atrod darbu par (lv līmenim) normālu algu, brauc te, plāno atgriezties, un vēl finansiāli palīdz savai mātei pensionārei, tad LV saņem no viņas ieņēmumus. tad jau vajadzētu varbūt aizliegt no pagastiem uz Rīgu arīdzan pārcelties?
    Tev laikam šķiet, ka dārzeņu un augļu sezonas ir vienādas un vienā laikā visā pasaulē kā Latvijā??

    AtbildētDzēst
  5. vārdu sakot, ne soli augļu un dārzeņu nodaļā ārpus jūnijs-augusts! citā laikā drīkst ēst tikai LV audzētus karpeļus un rāceņus!
    kas Tev liek domāt, ka lielākā daļa (pārtikas produktu?) tiek izmesta??? un nē, te nav nekāds komunisms un nekas netiek dāļāts par velti. tā nestrādā tirgus ekonomika. citādi vienmēr būs kāds, kas gaidīs visu par velti. ai, tev tak to nesaprast, turpini murguļot, pēdējā laikā tiešām vareni sanāk.

    AtbildētDzēst
  6. Vispār es izsaku savas domas, daudz tajās ir jautājumi, kas radušies nezināšanas pēc. Un neviens tev neliek lasīt un komentēt. Tava brīva izvēle, bet tāpēc nevajag uzbrukt.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Cilvēk, mīļais. Lūdzu, kaut nedaudz, bet, lūdzu palasi par tēmām ko grasies rakstīt. Varbūt daudz kas pieleks un nebūs nepieciešams lai citi ņirgājas par tevi? Tici man, internetā var atrast info, bibliotēkas ir. Palasi, pastudē dažas dienas un pašai vieglāk kļūs :)

      Dzēst
    2. šitādas neko nestudē. ciets viedoklis, un viss

      Dzēst
    3. Nja, ļoti iespējams. Žēl, ka tā. Taču ir laiks mainīties. Kā dižais dzejnieks (kam, starp citu, vakar bija dzimšanas diena) teicis - pastāvēs, kas mainīsies

      Dzēst
    4. nē nu, labi, Tu nelieto meklētājus (kam nu jau kādu laiku ir sinonīms gūgle), nemeklē informāciju, Tu esi izvēlējusies taktiku - nesaprotu, nezinu. bet tad nu arī samierinies, ka dažreiz mums anonīmajiem uzmutuļo asinis, ja, piemēram, nezini vai nesaproti kaut ko, ko var atrast minūtes laikā internetā.

      Dzēst