ceturtdiena, 2018. gada 6. septembris

Politiskā karte

Zinu, ka manas domas ir utopiskas pie pašreizējās politiskās situācijas pasaulē. 
Tomēr gribētos, lai pienāk tāds laiks kad pasaules politisko karti varētu iedalīt tikai vienā valstī - Zeme. Gribētos, lai visas valstis apvienotos vienā lielā valstī, kas apvienotu visu planētu ar vienu kopvalodu saglabājot katras tautas individualitāti. 
Tad nebūtu karu uz planētas, būtu vienota armija, kuras dalībniekiem bez karavīra profesijas būtu vēl kāda profesija, miera laikam un viņa spējām atbilstoša. Vieglāk būtu sadalīt planētas resursus tā, lai neciestu ne bagātie reģioni ne nabadzīgākie reģioni. Būtu vieglāk noregulēt reģionālos konfliktus.
Protams, mums pašlaik ir ANO, NATO, Eiropas Savienība. Sarkanais krusts un vēl visādas organizācijas. Bet to ietekme uz notikumiem dažādos pasaules reģionos ir visai nosacīta, Vienota planētas valdība jau ir pavisam kas cits. Tai būtu pavisam cita ietekme uz lietām, vietām un notikumiem.
Kopvaloda? Lai jau paliek tā pati angļu valoda. Tā netīšām jau pamazām kļūst par kopvalodu. To bieži izmanto kā saziņas līdzekli cilvēki ar dažādām dzimtajām valodām situācijās, kad sarunas dalībnieki nezina cits cita valodu, bet visi kopā zina angļu valodu. 
Un Lielais Bizness jau sen vairs nepazīst robežas. Tam ir sazarots tīkls visā pasaulē.
Vienota valūta? Nezinu, kura no pašreizējām valūtām varētu kļūt par Zemes vienoto valūtu. Bet ar vienoto valūtu būtu vieglāk norēķināties. Mazāk klapatu ar valūtas kursiem.
Daudzi pagājušā gadsimta fantastikas autori savos darbos ir rakstījuši par Zemi kā vienotu valsti ar vienotiem noteikumiem un vienotu kopvalodu. Tādējādi izsakot cerību, ka kādreiz tas notiks. 
Bet pagaidām tā ir utopija un kuru arī es ceru. Ceru piedzīvot vēl sava mūža laikā.

2 komentāri:

  1. ceri, ceri... tik drīz tas nenotiks.

    vienotā kopvaloda 'toč' nebūs angļu. papēti statistiku, cik cilvēku runā dažās citās valodās (piemēram, spāņu; ASV latinosu ir pāri 60 miljoniem)

    "nebūs karu". bet - būs armija, kas regulēs konfliktus? ja tos nesauc par karu, kas tad būs tie konflikti - bļaustīšanās un apmētāšanās ar akmeņiem?
    "vienā lielā valstī, kas apvienotu visu planētu ar vienu kopvalodu saglabājot katras tautas individualitāti" - šis ir neiespējami.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. tāp;ec jau teicu, ka ideja ir utopiska. Vismaz pagaid.am.

      Dzēst