svētdiena, 2019. gada 24. novembris

Raibumi, kas varētu ieinteresēt

1. Ludza oficiāli ir vecākā Latvijas pilsēta, tās dibināšana  oficiāli attiecas uz 1177.gadu.
2. Man patīk, ka Ludzā sadzīvo katoļu, pareizticīgo, luterāņu un ebreju baznīcas, kas savas kulta celtnes vēsturiski ir būvējušas netālu vienu no otras. Tās visas atrodas pilsētas nelielajā centrā.
3. Pareizticīgo baznīca šeit ir stingrāka savās izpausmēs nekā Rīgā. Ja Rīgā neesmu sastapusi pretenzijas tam, ka dievnamā sievietes ierodas garās biksēs un reizēm neapsegtu galvu, tad šeit ir obligāta prasība pareizticīgo dievnamā ierasties svārkos un apsegtu galvu. Pretējā gadījumā ļoti pieklājīgi izraidīs no dievnama.
4. Sabiedriskās infrastruktūras tiek nepārtraukti kārtotas un uzlabotas. Centrālā apkure padomju laika celtnēs un vecākās mājās ir daudz kvalitatīvāka, nekā Rīgā. Dzīvokļi apkures sezonā ir daudz siltāki, nekā galvaspilsētā. Pie kam apkure dzīvokļos sākas daudz ātrāk, nekā Rīgā. Jau septembrī pamazām pilsēta pieslēdzas apkurei nevis gaida oktobri. Šeit apkuri pieslēdz tad, kad reāli iestājas vēsums, nevis gaida līdz oktobra vidum.
5. Pie mīnusiem var minēt to, ka arī šeit ir sastopami bomži. Daudz mazākā skaitā (mazpilsēta tomēr) nekā lielpilsētā Rīgā, bet tomēr ir. Bomži laikam ir visu pilsētu problēma, jo reizēm pa lielo tas ir dzīvesveids, nevis nelaimes gadījums.
6. Pilsētas ievērojamākos un interesantākos objektus var izstaigāt apmēram divu stundu laikā, pie kam no pilsētas nomales līdz centram nav pārak tālu. Var ar kājām visu izstaigāt (apmēram tapat, kā Talsos, kas ir mazākā Latvijas pilsēta).
7. Pilsētas parks ir bijušais muižas parks. Pati muižas celtne nav saglabājusies. Pēc 1945.gada tā ir nojaukta un tās vietā uzbūvēta ēka, kurā atrodas pilsētas pašvaldība.
8. Pilsētā ir divas viesnīcas un klientu tajās pietiek par spīti tam, ka patālu no republikas centrālajiem rajoniem.
9. Tomēr kaitina tas fakts, ka reta satiksme ar galvaspilsētu, pie kam ceļš prasa 3 ar pusi (vai nedaudz vairāk stundām) līdz 4 stundām ar minūēm. Tomēr no Ludzas uz Rīgu un atpakaļ pa lielo ir iespējams izbraukāt viena dienā - rīta transports uz Rīgu dodas 3jos no rīta (apmēram) autobuss un 4,21 vilciens. Vakarā 17.00 atiet vilciens, ar kuru var atbraukt uz Ludzu.
10. Man Ludzā patīk un nepatīk vienlaicīgi. Patīk iepriekš minēto apstākļu reultātā, nepatīk visai pasliktā satiksme ar galvaspilsētu, kurā man tomēr ir palikušas daudzas saskarsmes.

5 komentāri:

  1. Ludza nav vecākā Latvijas pilsēta., tā pilsētas tiesības ieguvusi 1777., nevis 1177.gadā :)

    AtbildētDzēst
  2. 1. Kura tas ir mazākā, ja ne Talsi?
    2. Par Ludzu kā pilsētu daudz kur minēts manis minētais gadaskaitlis, man nav citas informācijas

    AtbildētDzēst
  3. Painteresējos - Anonīmajam ir taisnība par to, kad Ludza ieguvusi pilsētas statusu. Toties fakts ir tas, la Ludza kā apdzīvota vieta minēta Kijevas hronikās manis minētajā gadā. Rīga kā apdzīvota vieta sāk tikt pieminēta krietni vēlāk.

    AtbildētDzēst
  4. http://letmegooglethat.com/?q=maz%C4%81k%C4%81+pils%C4%93ta+Latvij%C4%81

    AtbildētDzēst