otrdiena, 2024. gada 15. oktobris

Lekcijas pasākums Iļguciema bibliotēkā

Šoreiz lekciju pasākuma lektors būs Arets Paeglis un lasīs lekciju "Pēdējais izgudrojums: universālais mākslīgais intelekts fantastikā un faktos”.

Gan jau ka MI interesē daudzus un kāpēc arī nenoklausīties lekciju par doto tēmu?  Zināšanu un informācijas diezin vai mēdz būt par daudz.

Lekcija notiks Iļģuciema bibliotēkā Lidoņu ielā 27 k-2, Rīgā.

Sīkāka informācija par lekciju RCB (Rīgas Centrālās Bibliotēkas) mājas lapā. Visi laipni aicināti.

pirmdiena, 2024. gada 14. oktobris

Maratons "linki"

Skats no malas, precīzāk - no austrumu kaimiņmonstra uz Latviju un Baltijas valstīm vispār.

  1. Baltijas pievienošana PSRS. Klips krievu valodā. Protams, ir "uzbraucieni". Un "pa ceļam" pieminēts fakts, kuru noliegt nevar nu nekādi. Tas, ka nu ļoti daudzi latvieši aktīvi piedalījās PSRS veidošanās procesā, tās zemes vadošajos amatos bija. Tā nu tas ir, un nevar no tā paslēpties ierokot galvu kāpostos.
  2. Privāts viedoklis, kundzes uzvārdā Montjana. Klips krievu valodā. Bez maniem komentāriem.
  3. Padomju Latvijas beigas. Klips krievu valodā. Un jā, sviestīgi un Maskavai izdevīgs traktējums. Tiesa, bija daži fakti, kurus īsti nezināju; tiesa, neesmu pārliecināta par novērtējuma objektivitāti. Un, ak Dievs!, atsaukšanās uz Viktoru Alksni! (personāžu kurš bija un laikam vēl ir, ja nav nomiris, pret Latvijas neatkarību.)  Bet nu, noklausījos, lai saprastu to Tās Puses nostāju. Fakti it kā pareizi, bet traktējums...

Vēsture vispār.

svētdiena, 2024. gada 13. oktobris

Izzinoša lekcija kopā ar "Vecdaugavieši Biedrība"

Šī nav pirmais šīs biedrības rīkotais pasākums, kurā mēs ar Tomu piedalāmies kā klausītāji. Esmu še dalījusies ar bildēm un nedaudz pieraksta par pasākumiem. 

Šodienas pasākums tika izziņots laicīgi vietnē Facebook.

Pasākuma izstaiga norisa pa vietu, kuru mēs ar Tomu jau bijām izklimtuši apgūstot rajonu. Varbūt tāpēc sanāca kaut kāda emocionāla sasaiste ar iepriekš redzēto un pastāstīto informāciju par apkaimi. Bija interesanti, izzinoši, jauki. Lektore stāstīja ar azartu un dzirksti par to, ko stāsta. Nesākšu pārstāstīt, būs pilns blogs ar tiem stāstiem. Bet dzirdētā iespaidā radās vēlme pašai "rakt dziļāk" vēsturi par vietām, kuras man Rīgā tuvas un mīļas. Laikam ka ir tā, ka pozitīvais azarts ir lipīgs.

Katrā gadījumā, tiem, kuriem ir interese par šī Rīgas nostūra vēsturi - sameklējiet vietnē Facebook šīs biedrības šķirkli un sekojiet līdzi piedāvājumam.

Tagad bildes.

ceturtdiena, 2024. gada 10. oktobris

Kārtējais linku vākums

Vispirms drusku no PSRS laiku vēstures. Tas, kas bija realitātē un ne tā, kā manai paaudzei skolā vēstures stundās mācīja. Un jaunākiem cilvēkiem varētu palīdzēt izzināt to laikmetu.

  1. Par tiem, kurus reiz dēvēja par kulakiem padomijā. Klips krievu valodā.
  2. Tāds vēsturisks personāžs, kā Kirovs, kurš bijis Ļeņina līdzgaitnieks. Klips krievu valodā.
  3. Par Krievijas imperatrisi Jekaterinu II un viņas "zelta laikmetu". Klipa autors krievs no Krievijas. Man patika viņa elegantais uzbrauciens esošajai varai Krievijā stāstot par minēto imperatrisi un it kā viņas valdīšanas laika "Zelta laikmetu" valstī. Klips krievu valodā.
  4. ASV ne reizi vien Krieviju ir glābusi no bada. Nu jā, Krieviju var pielīdzināt sunim, kurš kož barotāja rokā. Klips krievu valodā.
  5. Saruna par Otrā pasaules kara mītiem. Klips krievu valodā.

pirmdiena, 2024. gada 7. oktobris

Krāsas

 Tiešām tikai krāsas...

Pastāsti linkos

Šoreiz tā, vispārīgi. 

Sākšu ar interesantām lietām, kuras ir latviešu valodā.

  1. Ha, Karlsona namiņš Rīgā. Ceru, visi pazīst šo Astrīdas Lindgrēnas darbu varoni.
  2. Saeintologi grib reģistrēties Latvijā kā organizācija.
  3. Par dažādiem psiholoģiskiem sindromiem, kuru nosaukumā ietverts pilsētas nosaukums.

Vienkārši interesantas lietas citās valodās.

  1. Autors Faibs runā par pirātiem. Klips krievu valodā.
  2. YouTube kanāls REDROOM, šoreiz par Senās Romas reliģijām, kuras bija alternatīvas kristietismam. Klips krievu valodā.
  3. Klips YouTube vietnē publicēts jau pirms 8 gadiem, tik tagad tam uzdūros. Cik sapratu, tad OKUPĀCIJA še "uzstājas" kā raidījumu cikla nosaukums. Šajā klipā runa ir par to, kā Poliju 1939.gadā Vācija un PSRS okupēja sadalot to valsti divās daļās. Pie viena mērķtiecīgi nīcinot poļus kā tautu. Un Katiņas pieminējums... Klips krievu valodā, pie viena - intervētie poļi runā poliski, krievu tulkojums viņu runātajam "iet" pa virsu.
  4. Arī REDROOM kanāls, par to, kas notika 1178.gadā. Savāktie fakti par notikumiem. Vēstures mīļotājiem varētu būt interesanti. Klips krievu valodā.
  5. Par Templiešu ordeni. Klips krievu valodā.

sestdiena, 2024. gada 5. oktobris

Nedaudz Rīgas šodien

Lekcijas pasākums Rīgas Centrālajā bibliotēkā

 Paldies tiem, kuri šodien atnāca uz pasākumu. Lektors stāstīja galvenokārt par Gudro Māju un tās radītajām iespējām cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Protams, arī tādā skatījumā, ka šāds mājas aprīkojums lieti noderētu arī vecākiem cilvēkiem... Un piekrītu, Gudrā Māja rada ērtību un zināmu neatkarību doto iespēju robežās. 

Lekcija palēnām pārauga par diskusiju, bija interesanti.

Bildes no pasākuma.

trešdiena, 2024. gada 2. oktobris

Adījumu piedāvājums

Jau pavasarī izteicos, ka esmu atsākusi adīšanu publiskojot informāciju par adīto it kā džemperīti ar kapuci. Toreiz, pavasarī, nepubliskoju šallīšu fotogrāfijas, nebija sezona to nēsāšanai. Nu tā sezona sākas ar visiem rudeņa lietiem, kuri laikam ka pāraugs ziemas mīnusos un sniegos. Tad nu šodien sapublicēšu to, kas ir sastrādāts domājot par ziemu, sniegiem un mīnusiem temperatūrās. Ja kas ieinteresē, dodiet ziņu. Un - laikam ka, ja taps sarunāta kāda lietišķa tikšanās, pievedīšu praktiski patlaban esošo visu. Bildētais tomēr nelīdzinās apskatei tuvplānā un domas var grozīties.

Materiāla būs pavairāk, bet tas jau šoreiz nekas.

Cepure - šalle, 7,00 eiro

Šalles, likšu ar viens, divi un tā tālāk.