svētdiena, 2018. gada 17. jūnijs

Mazliet atmiņu - padomjlaika sadzīves priekšmeti

Šoreiz gribu parunāt par padomjlaika sadzīves priekšmetiem. Sākot no mēbelēm un pieminot arī daudz ko citu.
Padomjlaikos mēbeles ražoja smagnējas, kapitālākas un ilglaicīgam periodam. No īsta koka.Tās bija stabilas un gruntīgas. Tomēr bija atšķirība starp mēneša sākumā ražotām mēbelēm un mēneša brigās ražotajām. Pie vainas bija plāna izpilde - ja bija saprotams, ka nespēs izpildīt plānu esošajā ražošanas tempā, nācās sasteigt un tad nu mēbeles galarezultātā nebija tik kvalitatīvas, kā mēneša sākumā ražotās. Tas attiecas arī uz pārējiem padomjlaikā ražotajiem sadzīves priekšmetiem, jo visu noteica plāna, tā izpilde un pārpilde.
Mēbeļu izturība daudzkārt izmainījās, kad mēbeles sāka ražot no skaidu plāksnēm. Un skaidu plāksnes nav pārāk izturīgs materiāls, tas drūp, skaidas tomēr ne pārāk labi satur svaru.
Tiesa, bija (tāpat kā tagad) daudz remonta darbnīcu, kurās varēja par saprātīgām naudiņām salabot mēneša beigās saražotos sadzīves tehnikas brāķus (piemēram kafijas maļamās dzirnaviņas). Jāpiezīmē, ka tolaik kafiju pārdeva tikai pupiņās un rūpnieciski samalta kafija bija eksotika, kuru ieveda no ārzemēm jūrnieki, retie ekskursanti u.c., kas kaut kādā veidā iemanījās tikt uz ārzemēm.
Jāpiezīmē, ka tāds sadzīves priekšmets, kā jau pieminētās kafijas dzirnaviņas, veikalos grūti pamanāms. Es vismaz neesmu manījusi. Jo arī tagad specializētajos veikalos un lielveikalos var iegādāties kafiju pupiņās, tad specializētajos veikalos jālūdz samalt tās uz vietas, vai jāmēģina kādā citā veidā tās samalt lietošanai. Var jau būt, ka virtuves kombainos ir iestrādāta opcija kafijas pupiņu samalšanai. Nezinu, nemāku teikt.
Mūsdienu daudzi ražojumi tiek saražoti ar aprēķinu, ka tie ātri bojāsies, būs jāiegādājas jauni vai pa bargām naudiņām jānes uz labošanu speciālajās darbnīcās. Un labošana reizēm sanāk dārgāka par jauna priekšmeta iegādi. Kā, piemēram, tas ir ar modīgajiem skārienjūtīgajiem mobilajiem telefoniem. aifoni, smartfoni, ipadi jau ražošanas procesā ir radīti mazisturīgi un neilgu laiku kalpojoši.
Nemāku īsti spriest mar pašmāju ražotajām koka mēbelēm, par to izturību, jo manā dzīvoklī vēl labi kalpo padomjlaika mēbeles.

7 komentāri:

  1. Lūgums pārstāt rakstīt sūdu. Jā, tieši tā - sūdu.
    Kāds sakars padomju laikam ar masīvkoka mēbelēm? Padomijā masveidā ražoja drausmīgi sūdīgas skaidenes neatkarīgi no mēneša dienas. Un tas ko tu visticamāk domā "īsts padomju laika koks" ir finierējums vai nolakota skaidene "pod-djerevo", kas lētticīgajiem ļautiņiem likās kā dabīgs koks.
    Jāpiezīmē gan, ka masīvam un skaidenei abiem ir plusi un mīnusi. Skaidene ir lētāka un vieglāka, bet mazāk izturīgāka, tāpēc konstrukcijās tas ir jāparedz. Pilns ar padomju laika mēbelēm, kurām tieši konstrukcijas dēļ skaidenes jūk ārā. Un ja godīgi, neesmu redzējis nevienu kvalitatīvu un labu padomju laika mēbeli un es esmu tādas redzējis ļoti daudz.
    Un tie murgi par kafijas dzirnaviņām - ja tu neesi redzējusi, tad tas nenozīmē ka tādu nav. Ieej jebkurā sadzīves tehnikas veikalā - tur būs stāvgrūdām. Tai pašā Rimi var dabūt.. Tāds šaurpierītes viedoklis - es neredzu, tātad tas neeksistē.

    Par aifoniem un smartfoniem vispār es nekomentēšu - ko tādu var uzrakstīt cilvēks, kas no dzeršanas neatkāpjas vismaz kādu nedēļu

    AtbildētDzēst
  2. Tas ir tavs viedoklis, jo ko savādāku tu neesi redzējis un par dzeršanu runājot - no dzeršanas es tiešām neatkāpjos, kā visi mēs. Bezalko dzērieni ir visvisādi. Sākot ar krāna ūdeni. Cilvēka organisms tā diemžēl ir iekārtots, ka tam ir jāuzņem šķidrums.
    Par aioniem un smartfoniem pati esmu dzirdējusi daudzas sūdzēšanās, ka detaļas lūst bojājas ātrāk, nekā parasajiem, podziņniekiem un tās detaļas remontam reizēm ir pat dārgākas par pašu saziņas līdzeki.
    Un pie viena - teleona pamatfunkcija tomēr ir saziņas iespējamība, nevis tvīitošana vai selfijošana.Un joprojām uzsktu, ka internets telefonā ir lieka greznība, kas nevajadzīgi tiek staipīta visur līdzi. Darba procesam pietiek ar internetu stacionārajā vai laptopā. Telefonus ražotājfirmas iedzīvojas uz visādu nevajadzīgu papildfīču iebūvēšanu telefonā un ir pelēkā masa, kas uz to uzķeras un bez tām fīčām vairs dzīvot nemāk.

    AtbildētDzēst
  3. tev ir aprobežots un šaurs skatījums. tieši tas pats kas par jebkuru tēmu - ja tu nespēj līdz kaut kam aizdomāties, tad tas ir bezjēdzīgs un nelietderīgs. es pat nesākšu rakstīt pretargumentus, jo tas ir bezjēdzīgi diskutēt ar tik aprobežotu cilvēku

    AtbildētDzēst
  4. tad ir tikai jautājums - kāpēc tu lasi manus tekstus, ja tie nav tavā gaumē un vispār tavā uztverē ir zem katras kritikas? nav taču spiesta lieta un nav taču jālasa viss pēc kārtas. atstāj vietu tiem, kuri tomēr grib mani palasīt un varbūt ko jaunu sev iegūt no manām pārdomām.

    AtbildētDzēst
  5. ja liec sevi tīmeklī, tad rēķinies, ka daudzi var lasīt un izteikties.
    nē nu, padomju laiki tev būtu konfekte. trekna pensija un/vai 'darbs'

    AtbildētDzēst
  6. Krievijas krievi bija palikuši pēdējie Eiropas vidē ar padomjlaika pensijas vecuma iestāšanās gadiem. Tagad arī viņiem šis vecums pielīdzināte eiropeiskai videi un, nabagi, pat pīkstēt un piketēt nevar - uz futbola čepmpja laiku visi mītiņi un piketi oficiāli noliegti :). Reiz es šos apskaudu, bet nu lai iekož eropeisko rupjmaizi. :)

    AtbildētDzēst
  7. Par padomjaika pensiju vecumu - kuram gan negribētos ātrāk pensijā aiziet? vai re ir kāds, kas grib nomirt darba vietā 80 gadu vecumā?

    AtbildētDzēst