piektdiena, 2020. gada 14. februāris

Globāli domājot

1. Pilna pasaule ar visādām organizācijām. savienībām un apvienībām. Bet nav nevienas tādas, kuru līdz galam galvā ņemtu pārējā pasaule. Tīti teorētiski tai vajadzētu būt ANO. bet vai kāds ir dzirdējis ko nozīmīgu no ANO puses? Visu laiku kaut ko rosās NATO, ES, ASV, Krievija, Ķīna. Bardaks kaut kāds. Vai tad tiešām politiķiem ir tik grūti savākties kopā un nodibināt tādu planētas pārvaldes institūciju, kuru ņemtu galva visi? Uz pasaules ir tik daudz risināmu problēmu - bads dažos reģionos, bezdarbs praktiski visur, utt. Ir tomēr svarīgāk padomāt par sadzīviskākam lietām, nevis par mērīšanos ar to, kuram krutāki ieroči un vairāk iznīcinošo atombumbu.
2. Jā, ledāji kūst, klimats mainās. Manas un drusku vecākas paaudzes cilvēki vēl atceras ziemas ar sniegu no novembra līdz martam un to, ka pie -25 pēc celsija bērni varēja neiet uz skolu (bet šīs oficiāli iedotās brīvdienas nevienu netraucēja iziet pagalmos un parkos, kad vecāki nebija mājās, un meklēt tur visdažādākos piedzīvojumus ieskaitot pikošanos un sniega cietokšņu šturmēšanu).
3. Un bērna sodīšana ar kaktā stāvēšanu vai siksnu, kad citi argumenti izsmelti bez rezultātiem? Tagad mēs brīnāmies par bērniem, kur neko negrib darīt un pīkst paar savām tiesībām pilnībā ignorējot pienākumus, kurus viņiem jāveic.
4. Tagad ir savairojies psihologu skaits, kas par papļāpāšanu saņem baigās naudiņas. Ir aizmirstas vecmāmiņas un vectētiņi, vecāki pie kuriem griezties kādas sasāpējušas problēmas jautājumā. Un pie kam pilnīgi par brīvu. Vieglāk ir griezties pie sveša cilvēka, kuram tava problēma pa lielo ir pie kājas (noteicošais ir tavas maksāšanas iespējas), jo ir arī citi, kuriem vajag konsultāciju. Konveijers un tikai.
5. Mākleri, kas par noteiktu naudas summu, sameklēs tev piemērotu dzīvokli, palīdzēs pārdot esošo? Cik no šīm mākleru firmām darbojas godprātīgi godīgi nopelnot savu komisijas procentu? To pašu var teikt par tūrfirmām. Cik no tām godīgi atpelna savu naudiņu?
Tā es varētu rakstīt ilgi un dikti. Bet vai kas no tā mainīsies, kamēr nebūs mainījusies sabiedriskā domāšana globālā līmenī?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru