pirmdiena, 2022. gada 7. februāris

Indiana Džonss - četras filmas par viņa piedzīvojumiem

Novilku torentos četras filmas par šī fantāzijas filmu varoņa piedzīvojumiem. Atradu tiešām tikai četras pirmajā meklējumā. Varbūt ir vairāk? Nezinu, varbūt kāds man ieteiks? Gribēju atsvaidzināt tās atmiņā, lai izteiktos.

Iesākumam tas, ka filmas ataino notikumus pagājušā gadsimta 30-to gadu beigās, relatīvi īsi pirms Otrā pasaules kara.

1. Indiana Džonss un Derības šķirsts. (Ceru, ka pareizi atceros šīs filmas latviskoto nosaukumu). 

Filma stāsta par Derības šķirsta meklējumu Ēģiptes tuksnešainajā daļā un amerikāņu arheologa sacensību tajā ar nacistiskas Vācijas šķirsta meklētājiem. Sacensību, kurā daudzu piedzīvojumu rezultātā amerikāņu zinātnieks uzvar.

Tomēr tā ir un paliek filmas autora fantāzija par doto tēmu. Un arī šķirsta atrašanos Ēģiptes tuksnesī. Jo, vismaz es tā atceros, par šķirsta atrašanās vietu jau no pagājušā gadsimta vidus uzskata Etiopiju, kurā reliģisku ceremoniju laikā Derības šķirstu nes apkārt dievnamam. Kaut arī oficiālā zinātne pagaidām neizsakās par etiopiešu šķirsta autentiskumu un vēsturisko realitāti.

Un, protams, kaut kādi izrakumi, kuros atrod to Derības šķirstu, risinās izdomātas tuksneša pilsētas teritorijā.

Filmas beigas ir sava veida raksturojums tam, ka daudzi arheoloģiski artefakti "pazūd" dažādu valstu vēsturisko artefaktu krātuvēs. To raksturo filmas apmēram pēdējie kadri, kad uz ASV aizvesto šķirstu "iesaiņo" kastē un novieto glabātuvē, kurā jau līdzīgi "iesaiņoti" glabājas daudzi citi atradumi.

Tomēr, man liekas, sižets nedaudz "nodrāzts".

2. Indiana Džonss un pēdējais krusta gājiens.

Fantāzija par Svētā Grāla tēmu. Arī jau daudzkārt pārmalta. Kaut vai tāpēc, ka ir dzirdētas daudzas un dažādas leģendas par šo Grālu. Un. liekas, ka nav pat vienota viedokļa par to, kā tas varētu izskatīties.

Kārtējā brīvā teritoriju realitātes jaukšana ar izdomātām teritorijām. Un pēdējā nedaudz mazākā par trešdaļu filmlaikā klinšu pilsēta Petra. Liekas, tagad saglabājusies tikai kā tur kādreiz dzīvojušu cilvēku kapenes, kuras izcirstas klintī un vieta atrodas UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

Pārējais filmā - kārtējais ekšen. Un atkal nacistiskās Vācijas tīkojumi.

3. Indiana Džonss un Likteņa templis

Šī filma man nepatika. Ja abās iepriekšējās filmās "pievelkot aiz matiem", visai nosacīti un ar ļoti ļoti ļoti lielu teorētiskumu varētu pat nedaudz noticēt tam, ka šādi notikumi varētu norisināties vēsturisko artefaktu meklēšanas gaitā, tad šajā filmā ticamības momentu vispār pat pieļaut nav iespējams.

Filmas sižets aizsākas Šanhajā un turpinās koloniālajā Indijā. Aiz matiem stipri pievilkta cilvēki ziedošana indiešu dievībai, atsauce uz Vudu kultu (tas nu nekādi nav raksturīgs Indijai), neesmu pārliecināta, ka Indijas teritorijā dzīvo krokodili, indiešu pārtikas lietojums (parādīts pieņemšanā filmā prezentētajā indiešu vienas teritorijas valdnieka galma pieņemšanā). 

Katrā gadījumā, Indijas kultūras īpatnības filmā "nolīdzinātas ar zemi". Dusmojos uz Indiana Džonsa filmu režisoru Spīlbergu. Un arī Lūkasu par šādu attieksmi pret Indiju un indiešiem. 

4. Indiana Džonss un Kristāla galvaskausa karaļvalsts

Nepatika. Jau tad, kad šī filma parādījās kā turpinājums caur laika prizmu krietnu laiku pēc iepriekšējām trim filmām, dzirdēju negatīvas atsauksmes par to. Neatceros diemžēl motivācijas, bet negatīvisms bija. Man šobrīd grūti pateikt konkrēti pa punktiem savu nepatiku, bet tā ir. Laikam kopējais iespaids. Reizēm jau tā ir - kaut kas nepatīk, tikai tā nepatika "negrib formulēties". 

Viens gan uzkrita - u beigām filma radīja kādas grūti formulējamas atsauces uz pēdējo "Mūmiju". Kāpēc, diemžēl nemāku paskaidrot. Vismaz pagaidām.

-------------

Pakritizēju tās filmas. Bet es jau arī "Zvaigžņu karus" nepažēloju, pakritizēju, kaut arī pirmās divas trešdaļas pie kulta filmām pieskaitījās. 

Tai pat laikā vispārīgi - par nu ļoti nekvalitatīvu nosaukt nevar. Protams, visās filmās sižets izteikti virpināts Harisonam Fordam kā aktierim. Ir sižets, notikumu motivācija, notikumi risinās spraigi. Tomēr Stīvens Spīlbergs kā režisors, LucasFilm studija. Protams, nav meistaru "Uh, kāda virsotne", tomēr tajā pat laikā 14-15-16-gadīgiem kā mērķauditorijai kvalitatīvs vesterna līmeņa darbs kaut arī visās filmās katra citā pasaules malā norisinās sižetiski. Un nenoliedzu, ka skatāmi kā atpūtas gabali, kuros var īpašīgi nelauzīt galvu par lietām, vietām, notikumiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru