piektdiena, 2022. gada 25. februāris

Tomēr nevaru rimties.

Šis tiešām ir tikai subjektīvs viedoklis.

Vakar, rakstot postu, biju domājusi, ka tikai piekomentēšu rakstam klāt, ja ko vēl gribēšu izteikt. Tomēr, liekas, tas, ko vēl pie viena domāju - nu, laikam tā pavairāk ir ir visai šaubīgi, ka pietiktu ar komentārā ko pateiktu. Tāpēc laikam atsevišķs raksts kā tēmas turpinājums.

Tikai padomāšanai.

Karš, kā jebkurš kautiņš, ir notikuma izraisītāja nespēja vai negribēšana ko risināt civilizētā veidā. Pie viena - ja vienkāršā kautiņi divi cilvēki "pamētājas ar dūrēm" aci pret aci divatā, tad karu savā ziņā varētu uzskatīt par aicinājumu uz masu slepkavību. Jo karadarbības rezultātā iet bojā ļoooooti daudz cilvēku un ir absolūti vienalga - kara uzsācēju pusē, vai tajā pusē, kura aizstāvas. Cilvēki iet bojā, daba iet bojā, tiek "sačakarēta" jebkura ekonomika. 

Par vakardienu izsakoties.

Pavēroju aktivitātes feisbukā, nedaudz citās internetvietnēs jaunāko politisko notikumu kontekstā. Žēl, ka ļoti daudzi pat mūsu tautieši nesaprot, ka sadzīviskie jautājumi (par ļoti populārā vakcīna pret kovidu) aizbīdās vismaz otrā plānā, kad parādās tiešām reāls drauds tam pašam karam. Ja sadzīviskos jautājumus var risināt un par kādā nebūt termiņā atrisināt bez globāliem zaudējumiem un varbūt pat pārskatāmā laikposmā, tad kara sekas ir neprognozējamas un likvidējamas ne tik ātri, ikdienas sadzīviskās lietas atrisinās daudz ātrāk par kara seku likvidāciju. Vēstures gaita to pierādījusi.

Daudzi internetvietnē izsakās, ka ar protestiem parastajiem, kādām nebūt vienkāršām starptautiskām sankcijām šībrīža situāciju Krievijas - Ukrainas sakarībā neatrisinās. Piekrītu tik tālu cik tiek izteikta doma, ka vajag vēl kādas darbības. Un, vadoties no informācijas, kura pa druskai un pamazām parādās publiskā telpā, šādas darbības sāk notikties.

Kāpēc valstis ne pārāk reaģēja uz protestiem pret vakcināciju un ar to saistītām darbībām? Nu, šāds jautājums bija vakar diezgan aktuāls vismaz man sasniedzamajā feisbuka ikdienas laika slejā un attiecās uz pašmāju notikumiem. Man ir savs, subjektīvais, atbildes variants. Visas šīs protesta akcijas, nu, pret vakcinācijas aktivitātēm, organizēja (izsaku vadoties no tās informācijas, kura parādījās tai pašā feisbukā) kāda/kādas konkrētas personas. Akcijas norisinājās, manā uztverē, saukļu veidā; kaut kā nepamanīju informāciju par to, ko pasākuma organizatori piedāvā vietā tam, ko ar citu cilvēku palīdzību mēģina apturēt. Laikam jau tā nevar - ja gribi ko mainīt, tad tomēr, vismaz teorētiski, vajadzētu būt skaidrībai - ko pret ko maina lai "lietas" kustētos nevis apstātos vispār.

Vakardienas protesta pasākumus varu uztvert - cilvēki grib, lai karadarbība tiktu apturēta, būtu turpinājums mierīgam problēmu risinājumam. 

Var iebilst, ka pasaules valstis lēnām "iešūpojas" Krievijas agresijas apturēšanai. Bet mēs jau zinām tik to, kas parādās masu informācijas līdzekļos, kas tiek darīts vēl - nu, jāgaida infa, kura paradīsies. Un pie viena - kaut tā paša kovida problēma ir aktuāla visā pasaulē, bet pasaule kovidu nolika plauktiņā uz laiku, kamēr netiks galā ar kara draudiem. Šobrīd novērst karu ir daudz būtiskāk par kovidvakcinācijas peripetijām. Kovids "neizslaucīja un neizslaucīs" reģionus un ekonomiku, karš to var izdarīt ļoti īsā laikā.

Juceklīgi sanāca laikam, bet ceru, ka puslīdz saprotami....

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru