sestdiena, 2022. gada 26. februāris

Tomēr turpinājums Domām par pēdējiem notikumiem.

Zinu, man kāds var "logā mest aizpērnos tomātus", bet - pēdējo dienu notikumi relatīvi tuvā teritorijā ir pārāk būtiski. Par notikumiem savā skatījumā jau esmu nedaudz izteikusies, bet turpinājums tomēr "neplīst". Un laikam jau šoreiz iepriekš cilātās tēmas par varas lejupejošo eskalāciju rakursā.

Iepriekš izsakoties jau pieminēju Krievijas prezidentu Putinu. (Un lūdzu, ja kādam ir radies priekšstats, ka es atbalstu Krievijas politiku, ejiet mājās cigoriņus stādīt).

Jau izteicos, ka Putina esība amatā noteikti ir izdevīga tiem, kuri kaut teorētiski izpilda viņa idejas. Ja tā nebūtu, Putins varētu Urālos palmas kaut audzēt (pat lielāka jēga varbūt būtu). Tas, ka ir sācies Krievijas karš ar Ukrainu, nav tikai un vienīgi Putina nopelns, roku darbs. Putins šai gadījumā ir "peramais zēns". Visa pasaule šobrīd lamā konkrēto cilvēku - Putinu, lejupejošā eskalācijā esošie tik labsajūtā var berzēt rokas. Ja nu kas, sitīs Putinu, ne viņus.

Es nesaku, ka Putins ir absolūti balts un pūkains. Tai pat laikā cik balts un pūkains ir ģenerālis, kurš dod pavēli saviem pakļautajiem doties karā? Cik balts un pūkains ir ierindnieks Vasja no Samāras, kurš iegāja Ukrainā ar ieroci rokās? Putins ar savu Ideju rokā skrien pa Ukrainas teritoriju uz šaudās uz visām pusēm vai arī tie ir viņa nelabās idejas izpildītāji, kuri to dara piesedzoties ar bezgribas tekstu "Ko tad es, man pavēlēja, es jau neko"?

Ukraina esot Krievijai bīstama. Nopietni? Ukrainai nav, cik zināms, atomieroču. Pie viena - cik Ukrainas var satilpināt Krievijas ārēs? Ļoti daudz. Ukraina esot taisījusies uzbrukt Krievijai. Nopietni? Bizbizmārīte ar vilku plēsīsies? Pat, ja neviens reāli ar karaspēku nepalīdzēs ne Ukrainai, ne Krievijai - ļoti ceru, ka vēsture atkārtos PSRS - Somijas kara rezultātu. Toreiz karš it kā teorētiski beidzās ar PSRS uzvaru, bet praktiski PSRS zaudēja somiem, somiem kuri tomēr saglabāja savu valstiskumu.

Ukrainas gadījumā - pa manam, varbūt ir vērts masīvi Krievijas karaspēku kā nebūt ietekmēt, lai tā sastāvā esošie apstātos. Vai tad tiem puišiem Ukraina vajadzīga, vai viņiem šis bezjēgas karš vajadzīgs? Varbūt ierindnieks Vasja cer atgriezties mājās, apprecēt Mašu, audzināt bariņu bērnu un kviešus laukā. Vai arī uzkāpt Everestā... 

Šis karš ir bezjēdzīgs pēc būtības. Ukrainu varbūt vajag tik nelielam cilvēku skaitam Krievijā. Un pat tad īsti neizprotu kāpēc. Ar dabas un cilvēkresursiem Krievija ir ļoti bagāta, tie resursi pat nav līdz galam īsti apgūti. Tad vvzk tā Ukraina viņai, ja līdz galam nav tikts galā ar esošo?

Savā ziņā saprotu - militāristiem, un tikai viņiem laikam jau tas karš vajadzīgs. Kaut kā, aiz kaut kā ir jāpaslēpj tas fakts, ka ieroči, militārā tehnika, militārais personālsastāvs nu ir samilzis tik tālu, ka tas nu jāizmanto. Pat ar masveida slepkavošanas cenu. Jo noliktavas jāiztīra, jāsamazina (lai ietaupītu barošanas un cita veida uzturēšanas izdevumus) lejupejošās eskalācijas cilvēksastāvs. 

Tie, kuri, vismaz feisbukā, bļaustās, ka šis karš mūs neskar, manuprāt liekuļo. Skar, un kā vēl skar. Kaut vai tāpēc, ka vēsturiski nu tā ir izveidojies, ka daudziem Latvijas pilsoņiem ir dažādas pakāpes radi gan Krievijā, gan Ukrainā. Novēršoties kaut morāli no šī kara notiek novēršanās no saviem radiem. Par sevi droši varu teikt - mani skar. Man ir radi Krievijā, man ir radi Ukrainā. Tas, ka vēsturiski izveidojies tas, ka mēs reti sazināmies, vēl nenozīmē to, ka novēlu viņiem tādu nelaimi, kā skatīties vienam uz otru caur lielgabala stobru.

Mūs neskāra karš Afganistānā. Ne PSRS laikos, ne nesenā pagātnē, kad ASV karaspēks atradās Afganistānā. Notikumi tur, - vismaz manā skatījumā, kāda velna pēc uz turieni tika vesti karaspēki mēģinot iejaukties svešas zemes privātajās lietās? Afgāņi, talibi kādai kaimiņvalstij "skrēja dzīvi mācīt" vai arī mēģināja ko sakārtot pašmājās?

Pie viena, laikam noslēgumā, padomāšanai. Par šobrīdējā kara tēmu. Un pandēmijas sakarībā (to šobrīd kā karogu vicina daudzi feisbuka sarunu telpā).

Ja ierindnieks Toļiks ienāks mājā un mēģinās izvarot saimnieka meitu, vai tiešām saimnieks prasīs vakcīnas sertifikātu uzrādīt kā veselibas apliecinājumu un tik tad varbūt kraus viņam pa seju? Vai tomēr uzreiz kraus un izmetīs pa durvīm? Un, ja tas pats Vasja ielauzīsies kādās mājās un bērnu acu priekšā nogalinās tēvu - Putinam jau po, bet ar to būs jāsadzīvo Vasjam... Vasjam, kurš noslepkavojis. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru