otrdiena, 2022. gada 15. februāris

Garāk papildinājums par marionešu tēmu, laikam komentārā par garu būtu.

Laikam jau tiešām komentārā sanāktu par garu, izlasīju arī komentāru pašas rakstītajam tekstam un sapratu, ka ne pamattekstā, ne komentārā vēl neizteicu visu, kas uzkrājies par šo tēmu. Līdz ar to nākas rakstīt turpinājumu kā domas paplašinājumu ar realitātē balstītiem piemēriem domas pastiprinājumam.

Sākšu ar piemēru iz Rīgas relatīvi svaigākiem notikumiem.

2021.gada vasarā (apmēram) FB bija daudz diskusiju par tā sauktajiem Staķa stabiņiem. Par to, cik tie ne pārāk (maigi sakot) efektīvi un Staķis esot "uzvārījies" uz stabiņnaudas. Te nu ups. Jautājums - vai kāds zina, cik no tās naudas nonāca pilsētas budžetā, cik - Staķim kabatā, cik ideju izstrādājušās projektorganizācijas "maciņā" un cik "aizgāja" pie tiem, kuri tos stabiņus "sastādīja" un pēc tam apkalpoja ieskaitot daļu no stabiņiem aizvākšanu? To laikam līdz galam zina tikai pilsētas ekonomisti, grāmatveži. Publiskā telpā neesmu "sastapusi" informāciju par šo tēmu. Pie viena te nu atkal pamatojums tam, ka Staķis šajā situācijā ir peramzēna statusā.

Staķim bija nez' no kurienes "atnākusī" ideja. Bet - ja nebūtu Rīgas Domes kolēģu piekrišanas, projekta izstrādātāju un pēc stabiņu "stādītāju un apkalpotāju" ieinteresētības, kungs tos stabiņus varētu pašrocīgi "stādīt ēnas pusē". Stabiņu idejas tiešie realizētāji vispār no šīs idejas zināmā mērā ieguva dubultā - vispirms "iestādot" tos stabiņus, pēc daļu "izravējot". Paralēli veloceliņu iekārtošanai. pēc pārkārtošanai. Tā ka nevar apgalvot, ka Staķim liels ieguvums no šīs epopejas materiāli un morāli (ja vien nesirgst ar mazohismu esot peramzēna statusā šajā gadījumā).

Nedaudz Krieviju pieminot.

Mani varbūt kāds uzskatīs par Krievijas atbalstītāju, bet - vai tad vajag konkrēti ko atbalstīt, ja ir tikai kaut pietuvināts viedoklis tēmā?

Jā, Krievijas politika nepatīk nu ļoti daudziem, Putins, izskatās, ir "iecementējies" valsts līdera krēslā. Bet - atkal, viņš viens pats varētu "stāvēt pie ratiem", ja nebūtu viņa visai plašās komandas, kurai Putina esība amatā ir izdevīga. Un lejupejošā eskalācija labiem un ne pārāk labiem darbiem. Pie viena, ja šī lejupejošajā eskalācija nebūtu izdevīga varā zemākesošiem - kas tad būtu? 

To pašu var teikt par Lukašenko Baltkrievijā. Ja viņa esība varas augšā, sen būtu nomainīts pret citu. Lukašenko ideju realizētāji jau paši kungu notur valsts galvenajā krēslā.

Vēl par Krieviju - vismaz vienu valsts iekšpolitikas ideju būtu vērts ņemt vērā kā nesliktu piemēru. Ne velti samērā bieži esmu te ievietojusi TouTube esošos TV raidījuma Мужское/Женское sižetus. Raidījums tiek rādīts Krievijas valsts sponsorētajā kanālā ar bāriņtiesas, dažāda ranga juristu piesaisti. Raidījums, kura galvenā tēma ir bērnu tiesības, dzīves un sadzīves apstākļi. Un parādās tāda ar likumu nostiprināta sistēma kā Mātes kapitāls. Mātes kapitāls, cik nu sapratu, ir naudas summa, kuru izsniedz ģimenei neatkarīgi no bērnu skaita. Šo kapitālu vecākiem ir tiesības izmantot tikai un vienīgi bērnu dzīves apstākļu uzlabošanai, piemēram, iegādājoties ar Bāriņtiesu kaut formālu piesaisti apdzīvojamo palielinātāku platību, kura kaut nelielās daļās pieder bērnam. Tā es to saprotu. Un šī ideja zināmā mērā stimulē radīt bērnus, audzināt tos dzimtajā zemē. Latvijai arī stipri vien par labu nāktu šāds Mātes kapitāls.

Nedaudz kopsaucēja.

Vai pienāks laiks, kad par notikumiem katrā valstī spēs uzņemties atbildību valstī dzīvojošā balsstiesīgā tauta? Ne jau tas, kurš "sēž" valsts galvenajā krēslā, viens pats nosaka visus valstī notiekošos procesus. Tie ir cilvēki dažādās lejupejošās eskalācijas varas dažādās pakāpēs. Nu jāpārtrauc "ko nu es, es tikai skrūvgriezis sistēmā, ko liek, to daru". Tā ir nedomāšanas izpausme un savas personiskās atbildības noliegšana. Var kaut kolektīvi neievērot kādus "no augšas nolaistus". Par noteikumiem izteicos nedaudz agrāk, tik laikam nedaudz citā rakursā. Domu, tiesa, tas laikam ne pārāk maina.

Galu galā, |valsts "galveno stūri" groza tas/tie, kuriem mēs atļaujam to darīt. Ja kas nepatīk, ir daudzi un dažādi veidi, kā šo "stūrmani" nomainīt - gan legāli, gan ne pārāk legāli.

Laikam beidzot viss dotajā tēmā. Redzēs, kā būs vēlāk.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru