trešdiena, 2023. gada 12. jūlijs

Rakstnieks, dzejnieks: Rainis

Rainis (Jānis Pliekšāns) nezinu, kā šajos laikos, bet manos skolas gados bija izteikti obligātāks par citiem obligātajiem, literatūras stundās apskatāmiem autoriem. Tik ļoti obligāts, ka daudziem no mums uzmetās alerģiska zosāda (ja ne vēlme doties uz klusākām telpām "zivtiņas pabarot") jau dzirdot vien vārdu Rainis. Lai top piedots par šādu uztveri. Un tā radās ne jau tāpēc, ka autora darbi būtu slikti, neinteresanti vai kā citādi pilni ar komunisma klišejām. Nebūt nē, nekādi nenoliedzu viņa pozitīvo pienesumu latviešu literatūrā un kultūrā. Vienkārši pārnērīgais uzspiediens viņa daiļrases apguvē izraisīja izteiktu pretreakciju. Un vēlmi pēc iespējas mazāk "komunicēt" ar minēto autoru.

Un zināmā mērā šī uzspiediena rezultātā daudzi no mums pēc izlaiduma, kad bijām skolai pateikuši neglābjamas atvadas, mājas bibliotēkās esošos Raiņa dzejas krājumus ar "mums mājās divi eksemplāri, tāpēc vienu..." nesām uz skolas vai kādu citu bibliotēku. Kā ziedojumus. Neviens jau nepārbaudīja, vai mums tiešām mājās palika vēl kāds autora dzejas krājums vai luga iespiestā formātā, šāds formulējuma apmierināja visus. Un grāmatas ziedotajam nenācās uzklausīt, taisnoties par to, ka "Kādas šausmas! Tu esi pret Raini?".

Šajā sakarībā jāpiemin 1974.gadā sarakstīta (un laikam tajā pat gadā Valsts jaunatnes teātrī iestudētā Gunāra Pieša luga "Es jūs piespiedīšu mīlēt Raini". Lugas saturu neatceros, bet virsraksts ieguva spārnotā teiciena titulu, ka nu reti kura latviešu valodas un literatūras skolotāj iztika bez šīs frāzes.

Te vēl gribas pieminēt Raiņa lugu Uguns un nakts. Lugas varoņu - Lāčplēša, Laimdotas un Spīdolas - attiecību līniju. Mums tika "borēts", ka Laimdota ir super puper baltā un pūkainā pozitīvā varone, Spīdola - nejaucene, kas lugas darbības gaitā kādi mainās. Un mums "kuluāros" jau bija skolotājai nesakāmais viedoklis par to, ka Spīdola ir pozitīvāka par Laimdotu. Ne tikai tāpēc, ka viņas rīcība kādi mainās lugas darbības gaitā, bet arī tāpēc, ka viņa ar savu darbību pozitīvi stimulēja Lāčplēša rosīšanos. Lāčplēsis un Spīdola kādā nebūt mērā papildināja viens otru, rosināja otra darbošanos utt.u.tml. Kurpretī Laimdota tik "mirkšķināja acis" ar visai nosacītu pienesumu darbībai. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru