otrdiena, 2023. gada 11. jūlijs

Agnese Pastare: Atstumtā uguns. III daļa, Atgūtā dzīvība

Triloģijas trešā grāmata.

Izdevējs: "Ezerrozes grāmatas", iespiesta SIA "Dardedzes tipogrāfija", Latvija. 262.lpp.

Fantāzijas romāns.  

Iesākumam ne par pašu grāmatu saturiski.

Bibliotēkā gribēju paņemt visas triloģijas grāmatas uzreiz, lai raiti izlasītu visas pēc kārtas. Bibliotēkā bija tikai triloģijas pirmās divas daļas. Trešā daļa bija jau iznākusi, bet līdz bibliotēkai vēl nebija nonākusi. Tādējādi, saņemot divas grāmatas lasīšanai ar termiņu divas nedēļas, katras daļas lasīšanai - viena nedēļa. Kad nu tas termiņš nodošanai bija bija pienācis, cerēju, ka tā trešā daļa nu būs "ienākusies' bibliotēkā. Cerība esot muļķa mierinājums. Savā ziņā sanāca divu nedēļu pauze lasīšanai, jo ko citu vietā nepaņēmu; mājās esošās grāmatas skumju stāv plauktiņā un pagaidām ne ļoti lasās...

Kad nu sadabūju šo daļu beidzot - atkal divas nedēļas lasīšanai. Bet sanāk slinki. "Vilku kaķi aiz astes" bez "jāpaspēj izlasīt!".

Iespaids par trešo daļu un triloģiju kopumā?

Tas, ka galvenā varone notikumu gaitā kļūst pamazām mazāk raudulīga un mazāk paraniodāla, zināmā mērā priecēja. Jo vismaz par vienu punktu samazinājās traucēklis rakstītā uztverei. Tomēr tas, ka sliktais primitīvism domas pasniegšanā palicis nemainīgs, zināmā mērā kaitināja. Apmēram ap šīs, noslēguma, daļas vidu parādījās izteiktas, varētu pat teikt, ka uzspiestas, atsauces uz kristietismu, uz Jēzu Kristu. Tas atkal pastiprināja lasīšanas grūtības. Man arvien vairāk un vairāk nācās sevi pierunāt izlasīt tomēr līdz beigām to grāmatu. Autores pēcvārds apstiprināja manu aizdomu, ka ir tieša atsauce uz Jēzu Kristu, kristietību.

Iespaids par izlasīto triloģiju kopumā? Agnese ir centusies savu ticību pastāstīt, parādīt citiem. Diemžēl sanācis tiešām nu izteikti primitīvi, savā ziņā skolnieciski, nedaudz nekvalitatīvāk par skolēnu sacerējumiem... Lai piedod man Agnese, bet šī triloģija nu noteikti ir pirmais kucēns. Autorei ir vēlme pateikt, ir izvēlēts stāstījuma veids; bet prasmes iepalikušas kaut kur aizmugurē. Varbūt, ja viņai būtu izdevies sastapt redaktoru ar lielo burtu, darbs tiktu izstrādāts "baudāmāks". Pazustu stila, izteiksmes kļūdas un nepilnības.

Nē, nesaku, ka Agnesei būtu jāapstājas pēc šīs grāmatas uzrakstīšanas. Vienkārši, jāatrod, jāsastop Skolotājs, kurš palīdzētu viņai domas sakārtot precīzāk un "baudāmāk".

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru