svētdiena, 2023. gada 23. jūlijs

Filma: Mans ienaidnieks (Враг мой / Enemy Mine)

Žanrs: drāma, fantastika

Uz ekrāniem iznāca: 1985

Filmas ilgums: 01:29:52

Ražotājvalstis: ASV, Vācija (VFR)

Kārtējo reizi lejuplādēju skatīties. Atsvaidzināt atmiņu. Īsti neesmu pārliecināta par to, vai pēdējo 30 gadu laikā esmu šo filmu jel kā mēģinājusi filmu skatīties, bet droši zinu, ka pirmo reizi to skatījos 1988.gadā vienā no Jūrmalas kinoteātriem Dubultos. Tā bija situācija, kad filma Beidzot, trīs gadus pēc tās iznākšanas uz ekrāniem, tikusi līdz Jūrmalai. Ierunāta vienā no man skaidri saprotamām valodām - krievu valodā. Ja kādam ir interese un iespējas, var to pameklēt arī filmu "dalīšanas" vietnēs oriģinalieskanojumā.

Sižets filmai zināmā mērā standartisks. Cilvēku rase kaut kur Galaktikas ārēs karo ar citu saprātīgu rasi par kundzību laikā un telpā. Divi karojošo pretējo pušu piloti pēc viņu kosmisko kuģu sašaušanas nokrīt uz laikam neapdzīvotas planētas un tālāk - kā nu tur viņiem klājas, kas galarezultātā sanāk.

Pa manam, sižets savā ziņā novienkāršots, ar samērā vienkāršiem līdzekļiem mēģināts pateikt Domu. Varbūt Domu, ka nevajag karot, jo var sadraudzēties un sarunāties? Sarunāt kaut ko un tā tālāk?... Nezinu, bet skatīties patīkami. Netraucē tas novienkāršotais storijs, negribas piekasīties visādiem neatrunātiem sīkumiem. Jo priekšplānā ir tiešām fantastikas pasakas veidā mēģinājums runāt par vērtībām. Un zināms siltuma efekts arī piedevām... 

Iesaku, nav tas sliktākais skatāmgabals.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru