otrdiena, 2018. gada 20. februāris

Attieksme

Reizēm nesaprotu, kāpēc sabiedrībā vēl pastāv no padomu laikiem ieciklējusies attieksme pret invalīdiem. Un ir absolūti vienalga kāda problēma radījusi šo invaliditāti. Tā var būt fiziska rakstura invaliditāte (cilvēks bez kājas, rokas vai kādas iekšķīgas kaites radīta invaliditāte), var būt arī garīgu traucējumu izraisīta invaliditāte.
Šoreiz parunāšu par tiem, kuriem ir garīga rakstura traucēumi. 
Traucējumi var būt globāli lieli, kad cilvēks kā liels dārzenis pārvietojas kāda cita cilvēka pavadībā, bet var būt arī sīki un praktiski nemanāmi nespeciālistam. 
Tieši otrās grupas invalīdi mēģina iekļauties sabiedrībā un pat strādāt dažādus, savām spējām atbilstošus darbiņus. Un te nu parādās darba devēja attieksme. Līdz ko viņš uzzina, ka potenciālais darbinieks ir ar noslieci uz garīga rakstura slimību (neatkatīgi vai tā ir iedzimta vai iegūta gadu gaitā) vairumā gadījumu tiek atteikta iespēja strādāt konkrētā uzņēmumā ar reizēm visai muļķīgām atrunām. Kaut arī mums pastāv programma vai kas tamkīdzīgs par invalīdu inegrāciju sabiedrībā.
Joprojām pastāv attieksme - tu esi invalīds, tad staigā tālāk un liecies mierā ar darba meklējumiem. 
Un cilvēkam ar vāji izteiktām garīga rakstura problēmām nākas tās slēpt, izmantot dažādus apkārtceļus, lai tikai darba devēs neuzzinātu viņa problēmu. Pat slimības lapu vajadzības gadījumā paņemt pie ārstējošā ģimenes ārsta bet būtībā ārstēties pie garīgo slimību speciālista.
Sabiedrība joprojām nevēlas redzēt, ka šāda problēma pastāv un cilvēki ar nelieliem garīga rakstura traucējumiem arī ir cilvēki un no apārtējo tolerances un ieinteresētības šiem slimniekiem vai nu paliek labāk un slimība pamazām atkāpjas vai arī otrādi - paliek vēl sliktāk un smagāk.
Varbūt pienācis laiks tolerancei un sapratnei, ka ne visas garīga rakstura saslimšanas ir bīstamas apkārtējiem un cilvēki ar šīm saslimšanām var iekļauties apkārtējā pasaulē? 
Un atcerēties, ka ne visas garīga rakstura slimības ir iedzimtas, tās reizēm var iegūt gadu gaitā. Un ne jau katrs ir pasargāts no saslimšanas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru