piektdiena, 2020. gada 4. septembris

Alkoholisms un narkomānija

1. Visās pasaules valstīs par alkoholiķiem un narkomāniem ir pieņemts uzskatīt tos, kas šīs apreibinošās vielas uzņem lielos daudzumos. Tādos, kas traucē darbam un sadzīvei. Bet jebkurš narkologs jum pateiks, ka alkohols un tabaka ir tādas pat apreibinošās vielas, kā visas citas, kuras ļoti daudzās vietās ir aizliegtas un jebkurā valstī tiek ievestas kā kontrabanda.

2. Manuprāt, alkoholiķis un narkomāns ir jebkurš no mums pat ja alkoholu un cigaretes lieto tikai svētku dienas un dienās retās. Tātad atkarīgais. Ja ir vēlme uzturēt sabiedrību veselu un brīvu no alko un narko atkarības, būtu jāaizliedz arī alkohols un tabaka visās tas izpausmēs.

3. Tas, protams, neapturētu nelegālo alko un tabakas plūsmu uz valstu robežām. Visa narko nelegalitāte darbojas un darbosies tik ilgi, kamēr tas kādam būs izdevīgi. Lai vai cik cītīgi un godīgi darbotos muitnieki uz robežām, tā ir tikai maza daļiņa no visas narko plūsmas, kuru izdodas apturēt. Narko bonzām jau sen ir izstrādāti ceļi un neceļi, kā savu "produkciju" nogādāt kādā konkrētā vietā.

4. Muitā uzķeras tikai "sīkās zivis". Ja visas pasaules valstis kārtīgi un nepiespiesti u.c.tml. uzspiestu uz visiem narkotisko un apreibinošo vielu ražotājiem, sabiedrības veselības jomā būtu lielāks ieguvums. Bet, par nožēlu, alko un tabakas tirdzniecība ienes katrai valstij palielus nodokļus, arī noķertie citu narkotisko vielu pārvadātāji sodos valstij ienes palielu naudiņu. 

5. Tādējādi, manuprāt, ir pašā saknē jāmaina valsts attieksme pret jebkuru apreibinošu vielu. Neņemot vērā attiecīgā pilsoņa vecumu un dzimumu. Un ir jāpieņem konkrēti mēri pret jebkuru apreibinošu vielu ražotāju. Galu galā, arī tas, kurš iedzer un uzsmēķē tikai svētku dienās un citās brīvdienās, ir šo apreibinošo vielu atkarīgais. Tā nu tas ir.

6. Un pie viena katrai valstij būtu cītīgāk jāpiedomā pie tā, kā nodokļos un PNV iegūtu naudiņu nebendējot tautas veselību. Bet tas laikam ir par daudz prasīts no politiķiem. Tiem jau sava kabata tuvāka.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru