otrdiena, 2022. gada 8. marts

Tik Domas, uz notiekošo nedaudz no malas raugoties

Zinu, ka nerimstos, ka "cepjos un vāros". Bet laikam jau jāizsaka to, kas uzkrājies, lai reiz būtu miers un varētu arī par ko citu parunāt.

 Tas, ka relatīvā tuvumā notiek karš, par to izteikusies esmu ne es viena. Var teikt, ka planēta par šo izsakās daudz un dikti. Tomēr šobrīd ne ar emocijām, drusku savādāk varbūt. Rakstīšu, bet spriediet paši un sakiet ja ir ko teikt.

Sākšu vispirms jau atskatoties vēsturē.

Mana jaunība pagāja PSRS laikos, nobriedu jau šolaiku brīvvalsts laikos. Uzaugu uz PSRS nostājas - "visa pasaule pret mums, mums jābruņojas cīņai pret to". Un tad bija realitātē iebrukums Afganistānā. Tā arī līdz šim neesmu sapratusi kāpēc. Vai Afganistāna taisījās uzbrukt? Kā tā ar ieročiem, kuri bija primitīvāki par padomjzemes ieročiem, reāli apdraudēja PSRS? Pie viena - kā kaut tā pati Turcija, Grieķija, jebkura Āfrikas vai Dienvidamerikas valsts reāli apdraudēja PSRS? Šis pat jautājums ir aktuāls Krievijas virzienā, kura sevi definējusi kā PSRS mantiniece. Manuprāt, ar skaļiem saukļiem nepietiek. Vajag konkrētu pamatojumu. Pasaulei apdraud Krieviju? NATO taisās uzbrukt? Kā konkrēti? Kā, piemēram, kaut Austrālija vai Jaunzēlande reāli apdraud Krieviju? Kura NATO valsts konkrēti taisās/taisījās uzbrukt Krievijai? Un Ukraina nav NATO dalībvalsts, ja kas. 

Pie viena, tik neizpratne. 

Uz pasaules ASV un Krievija nav vienīgās valstis ar milzonīgu teritoriju. Ir vēl Ķīna, Brazīlija un pat Indija. Bet pa pasauli ārdās tik ASV un Krievija. Pārējās manis nosauktās valstis ko klidzina savā nodabā un ar pasauli dalās ar viskautko miermīlīgu (piemēram, Ķīnas dažādās preces pasaules tirgū, Brazīlijas futbols un karnevāli, Indijas kino kaut). 

Un uz šī fona - kad ASV kā valsts savā teritorijā izjuta ļoti reālas kara sekas? Tādas, kādas bija Eiropā pēc abiem, Pirmā un Otrā, pasaules kariem? Ka tik ne 19.gadsimtā pēc Pilsoņu kara. Pat Pērlharbora bija zināms lokāls "pasākums" un ASV karš ar Japānu principā norisinājās neitrālā teritorijā kaut kur pa vidu starp abām valstīm, Klusajā okeānā. Jā, tās abas atombumbas, kuras ASV uzmeta Japānai, - nejauki un nesmuki maigi sakot. Un tai pat laikā - kaut pasaules kartē skatoties - ASV kaujoties ar Japānu viens pret vienu mierīgi varēja ar vienu šķaudienu vispār likvidēt Japānu kā sugu. Kaut vadoties no teritoriālā lieluma, kurš sevī ietver visa veida resursus. 

Un ASV, vadoties no visas pieejamās informācijas - pašpietiekama valsts, kura sakārtojusi savu ekonomiku tik tālu, ka spēs sevi noturēt "uz ūdens virsmas" pat tik ekstremālā situācijā, kad visa pasaule, es tik izsaku pieņēmumu, nostāsies pret to. Un ASV ekonomika kā tāda nesāk jukt un brukt tajās situācijās, kad valsts iesaistās kādās nebūt karadarbībās.

Kas notiek ar Krieviju tagad? Kur varenā pasaules lielvalsts, kurai pēc kara uzsākšanas, un uzsākšanas pēc pašas iniciatīvas, ekonomika sāk klibot uz visām 115 kājām? Es runāju vadoties no tās informācijas, kuru esmu "sastapusi". 

Iespaids - šis karš uzsākts ne tikai pret Ukrainu, bet arī pret savu tautu. 

Neņemos spriest par starptautiskās politikas dziļūdens straumēm - neesmu politiķe un neesmu tajā visā iekšā. Bet - šobrīd Putins kā politiķis sevi apglabā. Zeļenskis krāj pluspunktus starptautiskā arēnā. Kaut vai ar to, ka viņš, cik nu tā informācija ir, neslēpjas attālināti no esošajiem notikumiem. Putins tup Kremlī attālināti no visiem procesiem...

Pie viena drusku svārstos attiecībā uz Kadirovu. Tas, ka čečenu diaspora ārzemēs, izteica atbalstu Ukrainai un vēlmi tai palīdzēt šajā karā - sveicami utt. Kadirovs publiskoja atbalstu Kremlim, informāciju par to, ka karaspēks no  Čečenijas teritorijas dodas uz Ukrainu par Krieviju karot. Tomēr - lai arī cik nejauki tas skanētu, bet abi Čečenijas kari bija Krievijas iekšpolitikas jautājums. Čečenija ir Krievijas sastāvā. Diemžēl, bet fakts ir fakts. Un par norisēm Krievijas-Čečenijas attiecībās par nožēlu man ir visai maz informācijas kā tādas. Vai nav tā, ka Kadirovs savu vārdu nolika uz vēstures svaru kausiem, lai paglābtu kaut nedaudz savu tautu? Vai tajā karaspēkā, kuru viņš aizsūtīja uz Ukrainu, kā personālsastāvs bija tikai un vienīgi čečeni? A varbūt Čečenijā dislocētās Krievijas karaspēka daļas? Tad jau it kā cits vērtējums... Tik jautāju Čečenijas sakarībā, ne apgalvoju. Informācijas pamaz, ceru, kādam tā ir vairāk un spēs izskaidrot.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru