otrdiena, 2022. gada 22. marts

Reģiona vēsture. Vērts zināt

Uzreiz saku paldies Wikipedia. Man liekas vienīgā internetvietne, kura iztiek bez vērtējuma, tik uzskaita "sauso atlikumu" - faktus. Pēdējā laikā daudz pa turieni "ganos". 

Pamēģināšu tur "izkasīt" un apkopot vienuviet informāciju par reģionu Baltijas jūras krastos. 

Sāku ar Latviju - tomēr dzimtā vieta.

Šai sakarībā atradu divus šķirkļus, kuros apkopoti mūsu zemītes vēstures fakti. Pirmais saucas Latvijas vēstures hronoloģija. Lasot to atradu daudz jaunu faktu, kaut arī nevaru teikt, ka maz zinu no pašmāju vēstures. Šeit gribu piemetināt Latgales sakarībā. Un kā veltījumu Ludzai. Ludza šai šķirklī pieminēta divas reizes kā konkrēta vēsturiska notikuma vieta. Latgale atkal - kā latgaļu zeme vairākkārt pieminēta. Prieks, ka šis reģions bija, izturēja tik daudz ko un tomēr turpina būt, kopt savību un savu valodu. Un, kur tad liksies, būs arī turpmāk. 

Otrs raksts - Latvijas vēsture. Rakstā vēstures punkti izvērstāk. Tiesa, izpaliek daudzi iepriekšējā rakstā minētie vēstures pieturas punkti. Pieņemu, tādēļ, ka ne par visiem Latvijas vēstures hronoloģijā minētajiem faktiem ir pilnvērtīga informācija.

Par Igauniju arī atradu. Vispirms Igaunijas vēsture un tai sekojošais raksts - Igaunija. Kopumā ņemot, diemžēl neatradu neko par to, ka Igaunijā, atšķirībā no Latvijas un Lietuvas, būtu jel kāds valstisks veidojums vēsturiskajā griezumā līdz pat 1918.gada 24.februārim, kad pirmo reizi tika proklamēta Igaunijas valsts. Mums bija divas hercogistes, no kurām atpazīstamākā pasaules skatījumā Kurzemes-Zemgales hercogiste, Lietuva bija lielkņaziste, kura savienībā ar Poliju bija ietekmīga šajā Eiropas reģionā. Kaut kur, zināmā mērā Igaunijas vēsture ir nedaudz "rimtāka un garlaicīgāka" - nezinu, kā precīzāk pateikt. Ceru, ka kāds mani palabos.

Lietuvas vēsture jau daudzslāņaināka un aktīvāka. Piedāvājumā divi raksti: Lietuvas vēsture un Lietuva

Zināmā mērā izgaismojas tautu mentalitātes: Lietuvas vēsture aktīva, raiba; Latvijas vēsture pavisam drusku piezemētāka un Igaunijas - vēl piezemētāka. Nu, skatoties šīs vēstures neiedziļinoties niansēs, tik relatīvi virspusēji.

Sīkāk izteicos par trim Baltijas valstīm, bet tālākajā - tikai došu linkus, kuru tekstos aprakstīta Baltijas jūras krastu skarošā valsts. Laikam jau tā būtu pareizāk, vai ne? 

Krievija. Krievijas valsts vēsture un Krievija

Somija. Somijas vēstures hronoloģija un Somijas vēsture.

Zviedrija. Zviedrijas vēsture un Zviedrija.

Dānija. Dānijas vēsture un Dānija. Bija interesanti beidzot saprast, ka Grenlande ir Dānijas sastāvdaļa. Kaut kā iepriekš biju palaidusi garām šīs salas valstspiederību.

Vācija. Vācijas vēsture un Vācija. Arī raibi un interesanti. 

Polija. Polijas vēsture un Polija. Un Polijas vēsture ir ļoti cieši saistīta ar Lietuvas vēsturi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru