svētdiena, 2023. gada 19. februāris

Par putniņiem, zināmā mērā garāmejot

Drusku izplūdīšu rakursā, kuram laikam nepievērš uzmanību. Varbūt kādos rakursos zināmā mērā atkārtošos. Nesodiet bargi, ielasieties teiktajā. Un - manis teiktais nebūs dogma, tik kārtējais viedoklis, kuru ir iespējams konstruktīvi apstrīdēt.

Tātad,

Pasaulē ir: "civilizētā" pasaule, "primitīvās" tautas un Krievijas āru tauta (un uzsvars nav likts un Krievijas lielpilsētniekiem, tā zināmā mērā ir atsevišķa kasta).

Par pirmajiem diviem iedalījumiem viss būtībā ir skaidrs. Tomēr manuprāt šis iedalījums nav īsti korekts. Tās nav ne labākas, ne sliktākas pasaules viena par otru. Tās, ja tā bar izteikties, ir paralēlās pasaules katra ar saviem plusiem un mīnusiem. Un vienas vai otras pasaules cilvēks, kaut kādu iemeslu dēļ nokļuvis otrā pasaulē un pailgu palikšanu, atradis iespēju piemēroties viņam pirms tam svešai pasaulei. Tomēr, man liekas, cilvēks no primitīvās pasaules varbūt pat ātrāk piemērosies civilizētajai pasaulei, nekā civilizētais primitīvā vidē. Balstos uz reiz lasīto Teodoras Kreberes grāmatu "Iši divās pasaulēs". Nu, šajā ziņā tiešām tikai mans subjektīvais vērtējums.

Tas, ka daudzviet pasaulē runā par badu Āfrikas kontinentā - manuprāt tu pie vainas ir "civilizētās" Eiropas reiz īstenotā politika. Mēģinot ieviest kontinentā ar citu lietu kārtību, notikumu secību un pasaules uztveri savu visa tā redzējumu. Pat neizpētot sīkāk visu, kas un kā notiek. Rezultāts - daudzviet iznīcināta esošā ekonomika, mēģinājumi ieviest savu ekonomisko redzējumu izgāzušies. Un te nu ir rezultāts. Darbs turpmākajam, lai visu sakārtotu optimālam lietu notikumam.

Kāpēc es atsevišķā grupā izdalīju Krievijas iedzīvotājus? Paskaidrošu. 

Savā ziņā - Krievijas iedzīvotāji nu ļoti ilgu laiku bijuši vergi savā zemē un bez variantiem (Tas, ka ļoti daudz afrikāņu tika aizvesti verdzībā uz citām zemēm netraucēja palikušajiem turpināt ikdienas notikumu gaitu, nekavēja attīstības gaitu. Ja tā var izteikties.). Nedaudz šai tēmai pieskāros 03.08.2022. un 04.08.2022. ierakstos. Tālāk - protams, mūsdienās tiek cilāts jautājums par Rjurika realitāti vēstures griezumā, taču netiek noliegts fakts, ka šis vēstures personāžs tika uzaicināts valdīt pār slāvu zemēm, jo pašiem nepietika prāta lietas saprātīgi kārtot.

Dzimtbūšana Krievijas impērijas teritorijā tika atcelta laikam pat 100 gadus vēlāk, nekā Eiropa bija ekonomisku apsvērumu dēļ atteikusies no šīs sadzīviskās kārtības (Attiecībā uz Latviju - tās teritorijā (izņemot Latgales reģionu) dzimtbūšana tika atcelta apmēram vienu paaudzi ātrāk - ja pareizi atceros, kādus apmēram 40 gadus ātrāk). Visā pasaulē izglītības līmenis visos iedzīvotāju slāņos kopā ņemtos bija krietni augstāks, nekā Krievijas impērijā, kurā noteikti izglītoti bija muižnieki, vidējais slānis, bet ne zemnieki un varbūt vēl vairums strādnieku (Latvijas teritorijā zemākos slāņus, ieskaitot dzimtcilvēkus, lasīt sāka pamazām apmācīt jau laiciņu pirms Pētera I uzvarotās ierašanās Latvijas teritorijā). Tikai padomju varas pirmajos gados šos zemākos slāņus gandrīz vai piespiedu obligātajā kārtā sāka izglītot.

Un tuvāk mūsdienām.

Nu ļoti vairums šādu mazizglītotu cilvēciņu ar zombētu pasaules skatījumu Latvijas teritorijā ieradās pēc Otrā pasaules kara, precīzāk - sāka ierasties pēc 1944.gada, kad no lielākās Latvijas teritorijas bija padzīts vācietis. Šie cilvēciņi "plēsa uz krūtīm kreklus" un kliedza - "Mēs jums kultūru atnesām!". Hm, kultūru? Manu vecmāmiņu paaudze smīkņāja par šurp atbraukušajām oficieru madāmām, kuras uz operu gāja naktskreklos vai kombinē (par šo laikam jau esmu kur iepriekš izteikusies). Mana paaudze līdz pat PSRS sabrukumam smīkņāja par no Krievzemes ārēm sabraukušajiem ekskursantiem, kuri tualetē kāpa ar kājām uz tualetes podiem lai nokārtotu vajadzības. Un burkšķēja, ka tas agregāts netur svaru - laikam brāķis. Nopietni. Un ne vienā, ne otrā gadījumā netapa "iezemiešiem" pajautāts par lietu reālo pielietojumu un kā ar to lietu apieties.

Ja kas, viena mana paziņa vēl PSRS laikos ar grupu no Latvijas tika ekskursijā uz Bulgāriju uz divām nedēļām. Un tur, to divu nedēļu laikā, trīs reizes grupai nācās noklausīties instruktāžu par tualetes poda lietošanu. Acīmredzot pirms tam kādas Krievzemes grupas jau bija "uzprasījušās". Un pēc tām grupām diemžēl sprieda par visiem PSRS iedzīvotājiem...

Ne "civilizētais" eiropietis, ne "primitīvais" afrikānis uz tādiem "brīnumiem" "neparakstīsies" iekļūstot pēkšņi otra vidē. Taču ka pirms kaut kā lietošanas vispirms pie "vietējiem" noskaidros, kas un kā.

Tas nu tā, īsumā. Piedodiet, ja kādam aizskaroši sanāks.... Nerakstīju par personālijām, tikai faktus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru