sestdiena, 2023. gada 4. februāris

Režisora Hičkoka filma: Putni (Птицы/Birds)

Uz ekrāniem bijušās PSRS teritorijā kvalitatīvā tulkojumā parādījās 1963.gadā, 119 minūtes gara.

Biju ilgi dzirdējusi labas atsauksmes par filmu, televīzijā to redzēju laikam jau tikai 90-jos gadus, kādā no Latvijas televīzijas kanāliem. Toreiz redzētais apstiprināja dzirdētās atsauksmes. Tomēr pēc tās reizīgās redzēšanas tā arī vairāk nav sanācis redzēt. Laikam iegūla plauktos kaut kur līdzīgi filmai Grēksūdze. Otro reizi izdevās noskatīties tagad. Pēc tam, kad biju feisbukā "iebļāvusi" lūgumu pēc palīdzības atrast šo filmu neta ārēs. Krieviskajos torentos, no kurienes parasti lejuplādēju filmas, atrast neizdevās. YouTube arī man "izdeva" visu ko citu, tikai ne šo filmu (varbūt slikti skatījos?). Esmu pateicīga tam cilvēkam, kurš man atsūtīja linku uz šo filmu soctīklā.

Darbība risinās kādā ASV mazpilsētā netālu no Sanfrancisko 20.gadsimtā, laikam arī 60-jos gados. Visa filmas "sāls" ir putnu "sacelšanās" un uzbrukumi cilvēkiem, daudzos gadījumos cilvēkus nogalinot. Filmai ir konkrēts sākums, beigas - autors atstājis vietu skatītāja iedvesmai.

Tik daudz par filmu, sīkāk nestāstīšu. Tomēr silti iesaku kaut portālā kinokrad.cc sameklēt un noskatīties. Un nedaudz aizdomāties par pastāvošo lietu kārtību. Putnu "dumpis" notiek nelielā ASV pilsētiņā un jau spēj stipri ietekmēt notikumus un cilvēku klātbūtni tajā mazpilsētiņā.  Man vismaz uzradās cits jautājums. Kas notiks ar cilvēkiem, ja visas pasaules dzīvā radība izlems, ka "Pietiek ar cilvēkiem un viņu neloģiskumu!"? Vai nesanāks tā, ka tā dzīvā radība cilvēkiem "sados pa pakaļu" maigi sakot? Galu galā, tā visa dzīvā radība sākot no vissīkākajiem vienšūņiem un beidzot ar vaļiem, ziloņiem kopā ņemta ir vairāk par cilvēkiem. 

Teiksiet - viņi runāt nemāk, kā gan vispār viņi sazināsies un apvienosies? Tas, ka mēs viņus nesaprotam, vēl nenozīmē, ka viņiem nav kādas savstarpējās komunikācijas iespējas. Cik daudz vispār mēs par viņiem zinām? 

Zinu, ka manis teiktais izskatās nu, ne pārāk gudri. Bet?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru