pirmdiena, 2018. gada 2. jūlijs

Dziesmu svētku gājiens 2018

Par Dziesmu svētkiem, svētku gājienu jau biju rakstījusi gadus atpakaļ. Pēc tam bija gan skolēnu Dziesmu un deju svētki, gan pieaugušo Dziesmu un deju svētki, bet es negāju tos skatīties. Bija kāda iekšēja pauze notikusi.
Vakar tomēr pa ilgiem laikiem kopā ar Ilmāru Biti uz šiem svētkiem aizgāju, principā aizgāju tikai uz gājienu, kuram vajadzēja sākties 14.00 (tā vismaz visās programmās tika sludināts). Reāli gājiens sākās 14.30. Toties mums bija labas vietas - bijām "ieņēmuši" pirmās pozīcijas liepu alejā pretī Ministru kabinetam, alejā, kas uz kādu gabaliņu sadala Brīvības ielu divās daļās.
Tas, ka bija vēss un vējains laiks, netraucēja labsajūtai. (labi, ka nelija). 
Noskatījāmies kopā daļu gājiena, praktiski visus vidzemniekus. Sagaidīju Grundzāles kolektīvu, izskrēju sabučot Grundzāles radinieci - pirmā vīra māsīcu, kas viņai bija patīkams pārsteigums. Vēl tagad ausīs skan viņas priecīgi pārsteigtais izbrīns "Andra!".
Pēc gājām uz tuvāko kafejnīciņu pie Katedrāles iedzert tēju/kafiju. Lai sasildītos.
Pēc kafejnīciņas Ilmārs devās uz Galeriju Centrs Dzirnavu ielā, lai nopirktu papildus atmiņas karti savam fotoaparātam, es atkal aizdevos uz Vērmaņdārzu, vēlreiz aplūkot Ulubeles stendu. Mums ar dēlu ir vēlme no turienes paņemt suņuku. Paņēmu informācijas lapeli un noskaidroju ziedojuma apmēru, ņemot no turienes suni. Vēl visu apsvērsim un izdomāsim.
Tad devos mājās pozitīvu emociju pilna. Mums tomēr ir svētki, kas sasauc kopā latviešus ne tikai no visas Latvijas, bet arī sasauc mājās emigrācijā esošos. Tie ir tautu vienojošie svētki, kuros piedalās arī šejienes cittautieši, tātad vieno valstī esošos cilvēkus. 
Esmu lepna, ka mums ir tādi kopsvētki, kas visus vieno un pierāda, ka mēs bijām, esam un būsim. Kolektīvos ir daudz jaunatnes, arī bērni dejo un dzied. Paaudzes mainās, bet svētki paliek. Vai citām tautām ir kaut kas tāds, kas viņus vienotu un kaut reizi dažos gados sasauktu kopā no visām malām? Zinu, ka igauņiem arī ir Dziesmu svētki, bet cik tie ir tautu vienojoši, nezinu.
Man te viena raksta komentāros izteicās, ka Rīgā notiek ik pa brīdim arī citi gājieni. Bet tie tiešām ir citi. Tie nevieno tautu globāli un stabili. Tie ir interešu grupu gājieni, kas pārstāv tikai šīs grupas gājienu un intereses. Nevajag jaukt ar to, kas vieno visus.
Gribētos ticēt, ka pamazām atradīsies vēl daudz kā cita, kas vienotu visus še dzīvojošos, sasauktu mājās emigrācijā esošos. Un kopsummā ļautu lepoties ar visu to. Tas tikai stiprinātu visas tās netveramās saites, kas vieno tuvus un tālus cilvēku.
Ilmāra radītās svētku bildes (daļu no tām) še ievietošu, kad saņemšu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru