ceturtdiena, 2018. gada 5. jūlijs

Kas mūs vieno un kas mūs šķeļ

Mūs vieno Dziesmu svētki, kurus 19.gadsimtā iedibināja jaunlatvieši, kas tolaik mācījās Pēterburgā. Un šie svētki ir izgājuši cauri visām varām un svētku gājiena laikā var redzēt, ka tie turpināsies vēl ilgi un skanīgi. Jo šajā gājienā iet dažādu paaudžu cilvēki, pat skolas vecuma bērni. Priecē tas, ka šo svētku gars bērnos tiek ielikts jau no mazotnes. Un svētki sasauc mājās arī emigrācijā esošos latviešus. Par šiem skaistajiem svētkiem jāpateicas jaunlatviešu pirmsākumam idejas līmenī un tautai, kas atsaucās idejai un turpina to pilnveidot.
Mūs uz brīdi vienoja Dziesmotā revolūcija Mežaparkā un barikāžu nedēļa pēc tam. Bet tas bija emociju uzrāviens un vienojošais faktors kaut kā izplēnēja gadu gaitā. Ir izaugusi paaudze, kas par to lasa mācību grāmatās reizēm bez īpašas pacilātības sajūtas. Viņus šīs tolaiku emocijas nevieno.
Pagaidām visu tautu vieno tikai un vienīgi Dziesmu svētki.
Pārējie svētki, kas pavasara/vasaras sezonas laikā notiek dažādās Latvijas vietās ir lokāla tipa svētki, kas nesauc "mājās pie Daugavas krastiem". 
Mūs savā ziņā ir sašķēlusi ekonomiskā situācija valstī. Mēs lamājam politiķus, dažāda ranga ierēdņus. Bet politiķus mēs paši ievēlējām tajās vietās, kurās viņi tagad strādā. Tā ir bijusi pašu izvēle, kurus tad laist pie varas ruļļiem un veidot valsts dzīvi gan iekšēji, gan ārēji.
Runājot par ekonomisko situāciju valstī - liela daļa vainas tomēr gulstas uz tiem, kas pēc treknāka pīrāga gabala aizbrauca darbos uz ārzemēm un liela daļa no tiem tur sāk iesakņoties. Diemžēl arī mana māsa ir to vidū. Tomēr viņa savā Nīderlandē neiesakņojas, uz ziemas mēnešiem brauc atpakaļ un sameklē oficiālu darbu šeit, tādējādi ar saviem nodokļiem vismaz ziemas mēnešos dod pienesumu valsts budžetam. 
Es neesmu iedziļinājusies tajā, kas īsti veido valsts budžetu, bet mūsu nodokļi ir viena no valsts budžeta sastāvdaļām. Tā es saprotu.
Ņemot vērā, ka vairs nav 90tie gadi un darbu, kurā maksā ap 500 eiro uz rokas pēc nodokļu nomaksas, var atrast. Var atrast arī tādu, kurā maksā vairāk. ss.com ir pilns ar darba sludinājumiem, pa bezdrāts telefonu - draugu, paziņu ieteikuma - var atrast normāli apmaksātas darba vietas. Emigrācijā esošajiem būtu vērts padomāt par atgriešanos mājās un rast sev ko piemērotu šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru