svētdiena, 2018. gada 22. jūlijs

Par sméķētājiem, kontrabandas cigaretēm un daudz ko citu

Man te iepriekšējos postu komentāros bija visai negatīva attieksme pret kontrabandas cigarešu iegādi, to esamību kā tādu. Sagribējās plašāk izteikties šajā jomā.
Ir taču iespēja visām tām precēm, kas tiek ievestas nelegāli, veikt analīzes, nosakot to kvalitāti u.c. rādītājus. Es šobrīd nerunāju par liela apjoma narkotiskām vielām, kas tiek "pārtvertas" uz robežas. Es pagaidām runāju par pārtikas precēm un tabakas izstrādājumiem. 
Ja analīžu rādītāji ir negatīvi, tad protams, prece ir jāiznīcina. Bet ja ar pašu preci viss ir kārtībā, vienīgais tās mīnuss ir kontrabandas statuss, tad ir vērts padomāt par valstij piederošu veikalu tīklu, kurā šīs preces norealizēt. Par tām cenām, kuras izdevīgas gan valstij kā pārdevējam gan ierindas pircējam. Varbūt tas pat nedaudz samazinās kontrabandas iespējamību. Vismaz man tā šķiet.
Par kontrabandas narkotiskajām vielām runājot, arī tās taču var nodot ekspertīzei. Un pēc tam lielu daļu no tām nevis iznīcināt, bet piegādāt/pārdot/vai kā citādi nodot mūsu pašu zāļu ražotājiem. Daudzu zāļu pamatā taču ir narkotiskās vielas. Tas pats morfijs lielās devās jau ir smaga narkotika, bet dozētās devās palīdz atvieglot sāpes kaut vai tiem pašiem vēža slimniekiem. Un aptiekās zāles ar narkotisko vielu piejaukumu jau kādu pusgadu vismaz nav nemaz tik viegli iegādāties pat kā kreiso preci. Aptieku īpašnieki nav ieinteresēti, kā arī ir atregulēta sistēma ārsts - recepte - aptieka.  Katra slimniekam izrakstītā recepte tiek ievadīta datorā, speciālā sistēmā, kur informācija nonāk pie zāļu tirgotājiem, aptiekām. Šajā sistēmā katra zāļu opcija ir adresēta konkrētam slimniekam un aptiekās pat jāuzrāda dokuments, kas apliecina, ka tas esi tu pats, kas ierodas pēc šīm īpašajām zālēm.
Tāpat ir jāpadomā par smagākiem sodiem kontrabandistiem un viņu dīleriem. Daudzās valstīs pastāv nāves sods par narkotiku kontrabandu. Pietiekami smags arguments, lai padomātu vai vispār ir vērts ar to nodarboties.
Tāpat ir jāpadomā par cenu un algu samērību. Kamēr pastāvēs iedzīvotāju slānis, kurš rēķinot katru centu un pirks lētākās preces, preces ar atlaidēm, pat kontrabandas cigaretes, lai ar saviem ienākumiem iztiktu līdz nākošajai naudas reizei, tikmēr daudzu lietu kontrabanda zels un plauks. Valstsvīriem būtu jāatrod stabils balanss šajā jautājumā, nevis brīžiem jākašķējas par mazāk svarīgiem jautājumiem, piemēram savu algu palielināšanu.
Vienīgais, ko lūdzu saviem lasītājiem - lūdzu normālus pretargumentus, nevis "atkal sūdu sarakstījusi, jo nesajēdz, ko runā". Jau esmu uzķērusi, ka šādi "uzbraukā" viens no anonīmajiem lietotājiem. Negribētos visiem noslēgt komentēšanas iespēju viena kašķīga pilsoņa dēļ.


28 komentāri:

  1. Tev patiešām laikam nav ne mazākās nojausmas kāpēc kontrabandu iznīcina, neveiks nekādu analīzi, bet iznīcinās. Lai arī tas būtu ekonomiski neizdevīgi. Nebūs labākais piemērs, bet tomēr varbūt tas tev liks aizdomāties - kāpēc nāvessodu neveic slimam cilvēkam (pat, ja ir tikai parasta saaukstēšanās), bet gan izārstē to par nodokļu maksātāju naudu un tad veic. Kāpēc izpildot nāvessodu ar letālu injekciju adatu pirms tam dezinficē? Riebjas lasīt tādas muļķības. Lūdzu, iepazīsties ar pamatinformāciju pirms spriedelē par kādu tematu!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Piemirsu piebilst - radot jaunu tirgu kontrabandas precēm, noieta tirgus un pārdevēji nesamazinās!!! Pārdodot kontrabandas preces kontrabandu NEVAR apkarot. Cits jautājums vai to mēģina un kā mēģina darīt

      Dzēst
  2. Man tiešām nav ne jausmas kāpēc neekonomiska rīcība, cerēju uz kādu izskaidrojumu. Tomēr atkal uzraujos uz tevi. Ja tev riebjas lasīt to ko es rakstu un rakstu reizēm meklējot izskaidrojumu tam, ko nesaprotu, tad esi tik laipns un nelasi. Pat ja raksts ir irkārts publiskai lasīšanai, tas absolūti nenozīmē, ka jālasa viss pēc kārtas, patīk autors vai nee, Tevia viena dēļ jau neliegšu citiem lasīt, to, ko tu uzskati par muļķībām un izteikt drusku gudrāku viedokli.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Saprotu, ka mani komentāri nav tie pūkainākie, atvaino, tāds esmu pēc dabas. Bet nebūt nevēlos tevi aizskart personiski. Atvaino, ja tā ir sanācis :)

      Dzēst
    2. Otrs aspekts - varu jau dot konkrētu norādi kur meklēt info, bet man labāk patīk parādīt virzienu kurā "rakt". Lai tālāk cilvēks pats atrod info, nevis visu ar karoti ielikt mutē. Zinu, ka tāpēc ar pārpratumi var rasties, bet manuprāt, labāk ir, ka cilvēks pats atrod info nevis "iebarot" viņam to. 1. Pašam meklējot vairāk ko iegūsi 2. Tas tiešām par ļaunu nenāks, jo būs jau solis tuvāk lai pats varētu iemācīties atrast sev nepieciešamo un vajadzīgo info

      Dzēst
    3. Reizēm tavi komentāri tiešām aizvaino un sadusmo un tad jau aiz aizvainojuma pat reizēm nepamanās kas būtisks komentāros. Laikam mums abiem pamazām ir jāiemācās atrast vidusceļš sarunā un savstarpēja izpratne.

      Dzēst
    4. Viedokļus jau var paust dažādi. Ja reiz tik ļoti aizvainoju (negribot) varu atturēties no komentēšanas

      Dzēst
    5. Nē, kāpēc, vari droši komentēt, tik neesi tik uzbrūkošs. Kad tu runā mierīgi, tad daudz ko var saprast un diskusija var turpināties. viedokļi tiešām ir daudz un dažādi.

      Dzēst
  3. Cigarešu tirdzniecību Latvijā vajadzētu aizliegt vispār. Un punkts.

    AtbildētDzēst
  4. Bet tad kontrabanda izvērsīsies tik pat traki, kā štatos sausā likuma laikā, ja pat ne vēl trakāk, jo smēķētāju tomēr pie mums nav maz.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, un tie smēķētāji, nabadziņi, tiekot traki apspiesti, tāpat kā homoseksuālisti, kā te no viena iepriekšējā ieraksta varēja saprast. :D

      Dzēst
    2. varbūt es pārspīeju ar salīdzinājumiem, bet parkā uz soliņa tālak no visiem nedrīkst, majas uz balkona nedrīkst, kafejnīcas smēķētaju puses ur piegrieztas. ko darīt, ja esi trīs stundas nojonojies pa pilsetu darīsanas uun grinas piesēst ar cigareti zobos.....

      Dzēst
    3. tāpēc, ka es negribu elpot tavus smirdīgos toksiskos kontrobandas izgarojumus pat ne 200 metru attālumā. nez kāpēc pat no draugiem smēķētājiem neesmu dzirdējis tik muļķīgus komentārus kā no šīs dāmas, kura nespējot atdot kredītus, bet smēķītim vienmēr kapeiciņa atrodas

      Dzēst
    4. Atvaino, reiz kaut kur izteicos, ka kredītus pamazām atdodu un no kāda bariņa parādu jau esmu tikusi vaļā. Un par toksiskajiem dūmiem runājot - tev nav sanācis saskarties ar pa īstam toksiskiem cigarešu dūmiem. Darba vietā, kur jaunībā strādāju un kura vairs neeksistē, smēķētavā esošie vienmēr pēkšņi un ar pieklājīgiem argumentiem pameta smēķētavu tad, kad uzradās kungs ar papirosiem. Labi ka tos pie mums vairs nevar dabūt, jo dūms ir tāds, ka pat cigarešu ierindas smēķētājs labāk pievienosies nesmēķētājiem kafejnīcā uz sulas glāzi, nekā dirnēs pīpētavā, kamēr tur ir papirosu smārds.

      Dzēst
  5. Kāds man sakars ar padomju laika pīpētavām? Ir konkrēts arguments - es negribu saost tavus dūmus nekur sev tuvumā un tāpat arī citi veselīgi domājošie. Un tieši tāpēc ir ierobežojumi uz šo vēzi izraisošo atkarību. Kas tieši šeit nav skaidrs?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. es toties negribu sev tuvumā cilvēkus (vēlams ap 100 km), kas visu risina ar aizliegšanu. manuprāt, tādu varētu aizliegt... ;P un ko Jūs vēl gribētu aizliegt?
      te jau pāris aktivitāti imitējoši jefiņi saeimā aizliedza 2l alko pudeles no plastmasas. tagad mans kaimiņš ir beidzis dzert un ir sācis vadīt labdarības patversmi bērniem, ziedojot visu par alu ietaupīto naudu... NĒ, protams, ka ne, tagad vienkārši viņš uz mūsu atkritumiem nes 2x vairāk pudeļu pēc skaita.
      cilvēkus vajag izglītot utt. ko var aizliegt 6o gadīgam kungam, kas sāka smēķēt psrs armijā, jo tā 'vajadzēja'. priecājieties, ka Jums nav šīs atkarības, bet netēlojiet mazu hitleriņu.

      Dzēst
    2. Atšķirība tikai tajā, ka dzērājs ar savu dzeršanu neindē blakusstāvošos cilvēkus. Es pazīstu diezgan daudzus kungus, kuri ir dienējuši padomju armijā, un pirmo reizi dzirdu, ka tur "vajadzēja" pīpēt.

      Dzēst
    3. nē, atšķirība ir tajā, ka tēlojat hitleru un gribat visu aizliegt, ka JUMS, iedomājieties, JUMS, nepatīk

      Dzēst
    4. sauksim to par Parādnieka sindromu - pats lok konjaku no 3 l konjaka stikla pudelēm, bet ĻOTI LABI zina, kas jādara citiem...
      zin' to teicienu - nesaki, kas man jādara, un es neteikšu , kur Jums iet...

      Dzēst
  6. par ieraksta tēmu. nu nesaprot autore, ka kontrabandu nevar ne valsts, ne kāds cits tirgot. nevar.
    protams, var ieteikt papētīt ekonomiku un likumus (un nedaudz varbūt loģikas), bet šaubos, vai autore to vēlas.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Pēc loģikas, ja kāds to preci ir saražojis un iztērējis tajā resursus, enerģiju utt., tad tā iznīcināšana no ekonomiskā un vides aizsardzības viedokļa viedokļa ir stulbi. Iespējams, ka vairumā gadījumu iznīcina tāpēc, ka viltots zīmols, un tas būtu liels čakars noņemt zīmola uzrakstus utt. Bet ir citas lietas (piemēram, ziņās, ka kāds kontrobandā ievedis tonnu spirta), tad tā iznīcināšana ir vienkārši likumu un varas stulbums. Tas jau nav nekāds arguments, ka likums tā nosaka, jo tieši par to jau ir runa, ka likums var būt stulbs.

      Pašiem kontrabandistiem jau vienalga, kas notiek ar viņiem atņemto preci. Viņiem uzliktais sods no tā nemainās.

      Dzēst
    2. kas jums visiem kaiš??? kontrabandu nevar legalizēt, jo tad zūd vispār ekonomiskā jēga. kontrabanda nozīmē nelegālu. ko jūs vēl pukstat.

      Dzēst
    3. Ja labi grib, var nelegālu pārvērst legālajā. Kā Kaspars teica, sods kontrabandistiem vienalga paliek un ir.

      Dzēst
    4. atbildēšu pirmo un pēdējo reizi, lai tādas tupības vairs neviens dzīvē neiedomātos runāt:

      kontrobandas un/vai nelegālā prece ir prece, kuras izcelsme nav zināma vai skaidra. tas nozīmē, ka neviens nezin kā tā ir uzražota. tas savukārt nozīmē to, ka neviens nezin vai iekārtas ir sertificētas, vai darbinieki ir bijuši atbilstoši kvalificēti, nomaksāti visi nodokļi un pats galvenais - kādas izejvielas ir izmantotas ražošanā kā arī to piegāžu ķēdes.

      par analīzēm runājot - mazāk skaties TV un CSI un kādus tur vēl stulbos seriālus. nav tādu universālu analīžu, kas noteiktu VISU sūdu klātbūtni precē.. tādas analīzes aizņemtu mēnešiem ilgi, un ja taisītu visai partijai - gadiem. par izlases kārtā veiktu analīzi - aizmirsti, tāpēc, ka (lasīt augstāk) nav ievērots sertificēts process, kā rezultātā, iespējams daļa partijas ir stāvējusi, piemēram, pie acetona tvaiku avota vai daļa partijas ir inficēta ar sēnēm.. un statistiskā varbūtība trāpīt ar izlases kārtībā veiktiem testiem uz sūdiem ir gaužām maza, ja runa iet par partijām, kas ir fūrēm liela.. un mēs atkal atgriežamies pie tā, ka analīzes aizņemtu mēnešiem ilgu laiku, kas savukārt nozīmētu to, ka uz sēņukiem analīzes būtu jāaisa atkārtoti, kas ievilktu to visu procesu bezgalīgā noslēgtā aplī. Un, ja ir jautājums kāpēc legālām cīgām vai jebkam citam nav šādu problēmu ir tāpēc, ka visās oficiālajās ražotnēs ir sertificēti un rūpīgi uzraudzīti ražošanas procesi, kas nepieļauj to, ka saražotajā produkcijā trāpās kaut mazākais sūds.

      tā kā lūdzu - ieslēdziet smadzenes un pārstājiet rakstīt pilnīgas un galīgas muļķības!!!

      Dzēst
    5. ta beidz Tu ar savām analīzēm. Kontrabanda nav jāanalizē, kaut tā būtu ievesta kaut vai no (cīgu gadījumā) Phillips Morris Lietuva. Kontrabandas (ne)jēga ir ekonomiska, nevis kaut kādas analīzes. tas ir nelegāls, nenodokļots produkts, ko 'valsts' nevar/nedrīkst legalizēt, jo tas ir pretrunā ar tirgus un likuma likumiem (pardon par pēdējo oksimoronu)

      Dzēst
    6. hesus maria, Andras kundze (;P), nelegālo nevar pārvērst legālajā. jūs te galvu esat saspieduši.nelegāls ir jāiznīcina, jo to nevar iekļaut sistēmā nekādi.

      Dzēst
    7. 1) Tirgus likumi nav nemainīgi kā fizikas likumi. Tos ir izdomājuši cilvēki un visu laiku maina un pielāgo savām vajadzībām.
      2) Tā arī netika minēts neviens arguments, kāpēc ekonomiski izdevīgāk ir atrasto (vai konfiscēto) resursu sadedzināt, nevis lietderīgi izmantot. Draudi, ka tas sabrucinās tirgu, ir muļķības. Var iedomāties to kā nejauši atrastu valsts īpašumu. Ja valsts pēkšņi atrastu zemē tonnu naftas, tad būtu absurdi to sadedzināt, jo par to nav maksāti nodokļi un tas traucētu naftas lielvalstīm darboties tirgū. Tieši tikpat absurdi ir Anonīmā spriedumi.

      Dzēst
  7. Ieskrējušies. likumdošanu vajag sakārtot tā, lai kontrabandistiem nebūtu izdevīgi pie mums ievest kontraabandu. kāpēc tad nelegālais spirķiks ir pazudis no Centrāltirgus? vnk nav izdevīgi. kontrabanda jau zeļ tur, kur tai ir veselīga augsne

    AtbildētDzēst