otrdiena, 2021. gada 16. februāris

Neliela atkārtošanās ar papildinājumiem

  1.  Kā jau rakstīju iepriekšējā tekstā, Ludzas ielas un braucamā daļa ir no sniega daudz tīrākas nekā Rīgā. Kaut arī sētnieki te ir mazskaitlīgā daudzumā un viņu apkopjamās teritorijas ir krietni lielakas nekā Rīgā. Arī greideri un cita smagā ielu kopšanas tehnika ir mazskaitlīga. Pat vietējie privātmāju īpašnieki cenšas savu ielas gabalu satīrīt. Neatkarīgi no pasē ierakstītās tautības. Šeit visi sevi uztver ka latgaļus un tas reģionam daudz ko nozīmē. Man Rīgā paziņa, kurš pat šajā gadalaikā dodas uz darbu Ķengaragā no Purvciema, saka, ka braucot var droši pateikt kurā privātmājā dzīvo latviski runājošie un kurā - krieviski runājošie. Latviski runājošie savus ielas gabalus notīra, krieviski runājošie īpaši necenšas.
  2. Vispār, ka jau reiz teicu, Latvijā būtu japiedomā pie tā, ka Latvijā jāatjauno gaitnieku slānis. Tas stipri atvieglotu pašmāju lauksaimniecību un dotu iespēju mazpilsētu iedzīvotājiem kaut sezonas laikā ko nopelnit. Tikai tas būtu jādara oficiāli noformējot līgumus un maksājot nodokļus likumā noteiktā kārtībā. Izdevīgums būtu visiem.
  3. Pēc koronas vīrusa cilvēkus aizsargājošo pasākumu atcelšanas būtu krietni vien japiedomā pie sabiedriskā transporta sakārtošanas. Patlaban daudzi laucinieki ir spiesti sēdēt mājās un nekārtot izteikti nepieciešamās procedūras valsts instancēs ne jau tāpēc, ka negribētu, bet gan tāpēc, ka sabiedriskais transports nekursē, kā arī valsts iestādes karaintīnas laikā strāda pēc kaut kāda ne visai saprotama grafika. Pat iestāžu tuvumā dzīvojošie ne vienmēr izprot šos darba grafikus.
  4. Runājot par veselības aprūpi būtu jāpiedomā pie tā, ka daudzas procedūras, vizītes pie ģimenes ārsta būtu besmaksas pakalpojums. Tikai īpašas proceduras būtu par maksu. Lai cilvēki apmeklētu ārstniecības iestādes un vairāk rūpētos par savu veselību un spēju atrast sev ko piemērotu darba tirgū. Pagaidām daudzi nedodas pie ārsta nepieciešamības gadījumā un cer kaiti pārslimot tapat, jo ir jaāmaksā par visīti pie ārsta, par nepieciešamajām procedūrām. Un daudziem priekš tā vienkārši nepietiek līdzekļu. Protams, VID pēc deklarācijas iesniegšanas atgriež zinamu daļu ārstniecibai iztērēto līdzekļu, bet tie vienalga ir mazāki par reāli esošajiem ārstniecības izdevumiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru