piektdiena, 2023. gada 10. novembris

Pulksteņu grozīšana

Nu ilgi briedu un sevī Domu stumdīju turp un atpakaļ. Runājot par pulksteņu grozīšanu pārejai uz vasaras laiku (un, secīgi, arī uz ziemas laiku).

Pa manam, tie, kuri to visu izdomāja, ne pārāk ar galvu draudzējas. Un tā kruķīšana jau notiek pēc kopskaita mazāk valstīs, nekā uz pasaules ir valstis un valstiskie veidojumi. Motivācija: 

1) Sarežģījumi laika aprēķinam visādiem transportiem, kuriem no A uz Z jābrauc un tad ar skaitļošanu pagrūti. Nopietni? Stundu, divas pieskaitīt vai atņemt ir grūtāk, nekā pirms tam izburties cauri VISĀM laika joslām pieregulējot transporta kustības grafikus? Pie kam, tās valstis, kurām tā rēķināšanas darbība jāveic, ir krietnā mazākumā. Sliņķa atruna. 

2) Ieekonomējoties elektroenerģija. Ha, nesen lasīju vienu ebreju izteikumu: "Ja kleitai no augšas gabalu nogriež nost un pēc tam to apakšpusē piešuj klāt, tā kleita garāka paliek? Nopietni?'. Ja no rīta vēlāk to gaismu ieslēdz, vakarpusē vienalga agrāk ieslēdz.

No tiem abiem punktiem izejoši pie viena:

Ir nu ļoti daudz uzņēmumu, kuri to elektroenerģiju patērē milzonīgi neatkarīgi no tā, kruķī vai nekruķī tos pulkstņlaikus. Elektrovilcienu kursē visu laiku, tik tā pulksteņu kruķīšana neērtības sagādā pirmajā mirklī, kad tās izejas/ieejas ciparstundas jāpiefiksē. Lielveikalos elektrība darbojas ieslēgtā režīmā visu veikala darba laiku neatkarīgi no tā, vai ārpus veikala saule spīd vai mēness sadanco. Ir milzums rūpnīcu, fabriku, citu specifisku uzņēmumu, kuru ražošanas specifika prasa elektroenerģijas izmantošanu 24/7 un neatkarīgi no tā, kuru diennakts stundu pulkstenis rāda. Var uzskaitīt bezgalīgi ilgi. Nu neredzu reālu pamatojumu tam, ka tas pulksteņlaiks būtu jāstumda turpu šurpu. Ne tikai ražošanā, bet arī cilvēkresursos. Gan jau ka katrs ir izjutis savas ķermeniskās neērtības, kad rudeņos/pavasaros jāpārskaņojas uz citu laika mērvienību.

Ekonomēt var savādāk un saprātīgāk. Piemēram:

a) Sadzīvē elektrību ieslēgt tikai tajās telpās, kuras tajā brīdī tiek lietotas;

b) Ja gribas vēl ekonomiskāk, tad WC, virtuvē, koridoros ieviest gaismas relejus, kuri ieslēdzas uz lietošanas mirkli, pēc paši izslēdzas (Manā mājā visās koplietošanas telpās tie releji ir; gan ērtība lietošanā, gan elektrības patēriņš ietaupās);

c) ofisos var ziemas periodā "ofisa planktona" darbalaiku - tikai dienas gaišajās stundās un varbūt uz 4-ām stundām (to var atrunāt jau darba līgumā u.tml.) kaut vai.

Tas tā, idejiski un ieskatam. Kā priekšlikumi. Katrā gadījumā - ir nu ļoti daudz to variantu, kā ekonomēt un iztikt bez bezjēgas pulksteņlaika kruķīšanas.

4 komentāri:

  1. Nu nav jau tik traki. Vairums lietu laiku samaina automātiski, tā būtu mazākā bēda.
    Ja būtu jāizvēlas, varbūt arī varētu nemainīt, bet tad labāk palikt pie vasaras laika, šis ziemas periods tiešām ir tāds nesakarīgs, ka jau īsi pēc 16 paliek tumšs decembrī. Galvenais lai viss reģions dara vienādi, es negribu braukt uz Šauļiem vai Pērnavu un domāt, cik tur ir laiks.
    Transporta nozarei šī nav problēma, kuģi un lidmašīnas dzīvo pēc cita laika, tas tikai pasažieriem galva jāpalauza, ka Stokholmā ielidos tajā pat laikā, kad izlidoja no Rīgas. (:

    AtbildētDzēst
  2. Nu jā, tev jau taisnība. Jo atruna, ka laika maiņa sarežģīs transporta kustības grafikus visādā loģistikā ir muļķīga. Reiz jau visu sarēķināja to loģistikas ķēdīti taisot, tad tagad, kad pamats jau noregulēts, tā pieregulēšana tāds šķaudiens vien ir.
    Man atkal vienalga, kurš laiks stacionējas, galvenais - lai paliek nemainīgs un netiek divas reizes gadā bīdīts turpu šurpu. Viss cits pieregulējas un ieiet "autopilotā".

    AtbildētDzēst
  3. "elektrību ieslēgt tikai tajās telpās, kuras tajā brīdī tiek lietotas". Varbūt tu domā ieslēgt gaismu? Vai arī nopietni iesaki staigāt pie drošinātājiem, un atslēgt elektrību citās istabās.
    Ja runā par gaismu, tad cerams tev vairs nav kvēlspuldzes kas ēda 100 W stundā, bet gan LED spuldzes kuras ēd tikai sīku daļu no tā. Tā ka ar gaismas slēgāšanu pārāk liels ietaupījums nebūs.

    AtbildētDzēst
  4. Drusku piesienies, bet nu labi. Doma bija tiešām to gaismu iespēgt tik tur un tad, kad tas vajadzīgs. Un tomēr ir starpība tajā, ka - cik tās kvēlspuldzes (neatkarīgi no viņu apetītes) ir ieslēgtas: 2as vai 20. Jo nav tā, ka 1na patērē tik pat daudz, cik n-padsmit.

    AtbildētDzēst