piektdiena, 2022. gada 20. maijs

Arī es par taromātu sistēmu

Uldis Roenbergs jau reiz rakstīja savā blogā par taromāta izmantošanu. Gribētos tik piebilst viņa teiktajam.

Tagad jau veikalā pērkot to pašu dienišķo limonādi, vari apskatīt limonādes iepakojumu - ir uz tā vai nav atzīmīte par to, vai taromāts to taru ņems pretī vai nee. Protams, pie kases par šo atzīmīti jāpiemaksā 10 centus kā drošības/depozīta naudiņu. Toties aizejot uz taromātu ar savas taras uzkrājumu, tos centus par katru iepakojumu dabūsi atpakaļ. Izsniegtais čeks derot lietojumā apmēram gadu.

Līdz ar to var piekrāt vairākus, par lielāku kopsummu un doties iepirkties. Čeki nosedz pirkuma vērtību, ja no kaut kā noiet greizi aprēķinos, var kaut ko piemaksāt klāt. Katrā gadījumā šis tukšās taras utiliēšanas variants ir izdevīgs. Vismaz pircējam noteikti. Kaut vai tāpēc, ka - ja pērk kaut ko, kura vērtība iz mazāka par čeku kopsummā uzrādīto, kasē vēl naudiņu izdod. Cik tas ir izdevīgi veiklam, noteikti nezinu. Neesmu painteresējusies.

Visa šī taromātu sistēma man atgādināja reiz piedzīvoto tukšās taras pieņemšanas punktu sistēmu. Par to laikam jau esmu kur agrāk rakstījusi, tik sapinos un vairs neatceros, kurā rakstā kā apakšpunktu. bet katrā gadījumā tie bija šīs simtgades padsmitie gadi. Tukšo taru nācās lasīt agros rītos parkos, šur tur uz ielām. Un arī tad nebija pārliecības, ka šo vākumu pieņems. Plastmasenes neņēma vispār kā šķiru. Pie viena tukšās taras punktus bija izteikti jāmeklē. Savas toreizējās dzīvesvietas rajonā zināju tikai divus. Un par kasījumu - atkarībā no pudeles veida 3 līdz 5 centi naudiņās varēja saņemt. 

Tad vēl šur tur pilsētā parādījās konteineri ar domu atkritumu šķirošanai - stiklam, plastmasai un kartonam, sadzīves atkritumiem. Un atkal - ne visur pilsētā šādi konteineri bija, tur, kur bija - iedzīvotāji tomēr tos atkritumus visai nosacīti šķiroja. Pat atkritumu savācēkmašīnas ne visai šķiroja tos atkritumu konteinerus. Iedzīvotāji varēja censties un šķirot tos atkritumus, bet tā mašīna vienalga savāca visus vienā vezumā. 

Kautrs secinājums - taromātu sistēma pagaidām sevi attaisno. No taras nodevēju viedokļa. Nezinu tiešām, kā tas veikalu tīklos atrunāts un sarunāts, bet laikam jau viņiem tas nav neizdevīgi. Savādāk ar to neķēpātos.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru