sestdiena, 2022. gada 11. jūnijs

Politkorektums

Sen nav sanācis otrs raksts dienā, bet nu nekas, Šī tēma man jau ilgi pa galvu maisās un prasās izteikties.

Politkorektums vispār ir viena dīvaina būšana. Tā saprotu, radies ASV pēc verdzības atcelšanas un visām būšanām, kuras saistītas ar nēģeru, bijušo vergu, līdztiesīgu iekļaušanos valsts sabiedriskajās norisēs uz līdztiesiskiem pamatiem. No turienes pa pasauli izklīdis nēģera apzīmējums kā afroamerikānis.

It kā no tā, ka nēģeri nosauc par afroamerikāni viņš pārstātu būt nēģeris. Vai mulats. Cita lieta, ja melnādaino personu nosauc par nigeru ar nicīguma pieskaņu. Bet tad tā jau ir kāda konkrēta cilvēka aizvainošana, nevis visas rases aizvainošana.

Tad kā lai politkorekti pēc šī principa vadoties sauc nēģerus, kuri dzimuši, auguši, mūžu nodzīvojuši Āfrikā. Par afrikāņiem? Bet - Lielāko daļu Ziemeļāfrikas, Arābijas pussalas apdzīvo ne jau negroīdās rases pārstāvji; tāpat Dienvidāfrikas Republikā mītošajiem nēģeriem un baltajiem cilvēkiem manuprāt joprojām ir neviennozīmīgas attiecības.

Viens politkorektuma "joks" un manuprāt pārspīlējums bija UK filma par Annu Boleinu. Filmā galveno varoni atainot uzaicināja melnādainu aktrisi. Zināmā mērā reālā vēsture izkropļota par labu politkorektumam. Ar tādiem pat panākumiem filmā (ja tāda tiks uzņemta) par Mārtiņu Luteru Kingu galveno varoni vajadzētu atainot baltādainam aktierim. Būtu politkorektums abos virzienos. Bet vai rezultāts būtu labs? Attiecībā u Annu Boleinu - pati redzējusi filmu neesmu, bet dzirdētās negatīvās atsauksmes šoreiz "atsit" vēlmi sameklēt torentos un noskatīties.

Tāpat par sava veida politkorektuma gļuku varu pastāstīt gadījumu iz dzīves. Tas ir pietiekami sens, bet tomēr atmiņā saglabājies ne pārāk pozitīvā gaisotnē. Ja šo rakstu ielinkošu lasīšanai fesbukā, gan jau būs cilvēki, kas to atceras. Un tāpēc jau iepriekš atvainojos, ka cilāju tik vecas lietas bez vēlmes kādu īpašīgi aizvainot.

Bija 2005.gada vasaras beigas. Laikam jau augusts. Vismaz bija jau tā situācija, kad LFFB biedri un līdzjutēji savas iknedēļas tikšanās bija pārcēluši no kafejnīcas Savanna, jo tā beidza pastāvēt un pārtapa par kurpju veikalu, uz kafejnīcu Runcis Jāņa sētā.

Savu ceļu internetā bija nesen kā uzsākusi vietne www.kurbijkukrne.lv. Dēls tur iereģistrējās un aktīvi darbojās laiciņu pirms es tur iereģistrējos. Mums mājās šī fakta dēļ ar dēlu bija ilgstošas pārrunas, kuras beidzās ar to, ka viņš piekrita manai esībai šajā forumā ja netiks afišēta mūsu radniecība. Tad nu darbojāmies tur katrs par sevi nevicinot kā karogu visur pa priekšu savu radniecību. Tiesa, šaurs loks ātri mūs "atkoda", bet afišēšana arī nenotika.

Kur mana pastāsta sāls? Vienā pavedienā man un Aivv izvērtās diskusija, kura ātri pārgāja oftopikā (sarunā ne par doto tēmu). Jāpiezīmē, saruna bija korekta, no savas puses varu teikt - nekādas nepieklājības un nekorektus uzbraucienus nemanīju. Vienkārši bija ieinteresēta saruna.

Kad nākošā dienā, kas bija  ceturtdiena, iegāju saitā, vairs nevarēju atrast manu un Aivv sarunas gabalu. Toreiz nodomāju, ka moderstori izdzēsuši, jo saruna "aizgājusi netēmā". Lielāks pārsteigums mani sagaidīja vakarā Runcī. Aivv pienāca pie mana galdiņa un atvainojās par to, ko esot sarunājis, jo tikai vēlāk uzzinājis, ka esmu mamma puisim, ar kuru viņš todien ari sarunājās. Aivv bija samulsis un jutās neveikli. Es arī biju samulsusi un jutos neveikli. Sarunā nebija, cik nu atceros, nekā tāda, kas varētu savstarpēji aizvainot, drīzāk dalīšanās ar viedokļiem ļoti abpusēji korektā formā. 

Tā arī neuzzināju, kurš bija tas gudrais, kas Aivv nokaunināja nevietā. Un interese nebija ne tad ne ir tagad. Vienkārši kāds politkorekti "sabojāja avenes". Tas, ka ar laiku visa kompānija pamazām saprata, ka mēs esam "ģimenes pasākums", kurš tomēr uztverams kā divi dažādi cilvēki un nu nekādi nav viens otra turpinājums, jau ir cita lieta. Tālākejoši notikumi.

Bet politkorektums šoreiz bija pārspīlēts, būtu toreiz pieticis ar dialoga dzēšanas no pavediena. Un izpaliktu divu cilvēku mulsums, kurš uz ilgu laiku radīja, vismaz man, spriedzi saskarsmē ar Aivv.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru