svētdiena, 2022. gada 12. jūnijs

Seriāls "Kapteiņa Granta meklējumos" (В поисках капитана Гранта) pēc Žila Verna "Kapteiņa Granta bērni" motīviem

Par pašu Žila Verna  grāmatu biju jau rakstījusi iepriekš, pērnā gada maijā. Tagad sasparojos YouTube noskatīties veco, 1985.gada, pēc grāmatas motīviem uzņemto seriālu.

Aktieri labi, galvenā sižeta līnija - kapteiņa Granta meklējumi - saglabāta. Taču ir daudz mīnusu.

Daudzi grāmatā aprakstītie notikumi vispār ignorēti, nav iekļauti filmā. Izpalika Paganela garie stāsti par katras kapteiņa Granta meklētāju apmeklētās vietas grāmatas tapšanas laikā zināmo vēsturi. Galīgi lieks, nevietā un netēmā bija, liekas, otrās sērijas notikums Andu kalnos.

Ceļotājiem notiek starpgadījums ar vietējā miesta kovbojiem un  netālu no miesta dzīvojošiem indiāņiem. Pirmkārt jau šāds sižetisks notikums grāmatā netika minēts vispār; otrkārt - Ziemeļamerikas indiāņu kultūrvides indiāņi Dienvidamerikā, Andu kalnu pakājē. Nonsenss. 

Tāpat bija pārstrādāta, izkļaujot grāmatā aprakstītos notikumus, ceļotāju nokļūšana no Austrālijas Jaunzēlandē.

Nedaudz aizvainoja arī filmas noslēgums. Grāmatas versijā uz vientuļās salas bija izdzīvojuši visi trīs kuģa katastrofā izglābušies jūrasbraucēji. Filmā - viens matrozis nomirst, otrs - sajūk prātā. Veselību un saprātu bija saglabājis tikai pats kapteinis Grants.

Katrā gadījumā - seriāls tiešām pēc motīviem. Pastāsta daudzus notikumus, bet daudz ko arī noklusē. Un šī noklusēšana nedaudz traucē. 

Tomēr, ja nu gluži nav ko skatīties, var arī šo gabalu paskatīties. YouTubē var atrast ar krievisko nosaukumu, kuru ierakstīju virsrakstā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru